Var olan ehliyetsiz araç kullanma cezası sorgulamaları internet ortamında yapılır. Bazı durumlarda aracın plakası üzerinden verilen cezalardan araç sahipleri haberdar olmayabilmektedir. E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden hemen sorgulama başlatılabilir.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
İnternetten GİB'in İnteraktif Vergi Dairesi sayfası üzerinden ödeme yapmak için ana sayfaya giriş yap. Ana sayfada bulunan ''MTV ve Trafik Para Cezası'' başlığına tıkla. Açılan pencereye T.C. kimlik numaranı, plaka numaranı ve ekranda verilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Plakadan ceza sorgulama nasıl yapılır konusunda plaka ve araç bilgileri üzerinden işlenmiş bir cezanın olup olmadığı sorgulanmaktadır. Bu durumda E-Devlet, EGM ya da GİB üzerinden araç üzerindeki ceza sorgulaması yapılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Trafik cezaları ehliyete ya da ismine yazılabildiği gibi plakaya da yazılabiliyor. Ceza plakaya yazıldığı takdirde daha sonra posta yoluyla tebliğ ediliyor.
Trafik cezalarını en geç cezanın tarafınıza tebliğ edilmesinden itibaren 15 (on beş) gün içinde ödediğiniz takdirde söz konusu ceza tutarında %25 indirim olacaktır. Trafik cezasının E-devlet sistemi üzerinde görünüyor olması tarafınıza tebliğ edildiği anlamına gelmemektedir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 yılında ne kadar ? Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla 8090 TL olmuştur. Detaylar yazımızın devamındaki gibidir.
Ehliyetsiz araç kullanma durumunda alınan para cezasını PTT ya da vergi dairesi aracılığıyla ödeyebilirsiniz.
Ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusuna hem olumlu hem de olumsuz cevap vermek mümkündür. Kişinin aldığı bütün trafik cezaları sürücü kayıtlarında sabittir. Dolayısıyla ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusunun idari açıdan cevabı evettir. Ancak bu, adli sicilinize işleneceği anlamına gelmez.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığının hizmeti olan İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden de sorgulama ve ödeme yapmanız mümkün. Tek yapmanız gereken, siteye gidip “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesini tıklayıp T.C. kimlik no ve araç plakasını girmek. Ardından ceza sorgulama ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için bankanızın belirlediği yöntemler ile İnternet şubesine giriş yaptıktan sonra, ilgili bağlantıya tıklayarak e-Devlet Kapısı'na girebilirsiniz. Kullanmanız gereken hizmetin adı “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama”dır.
Bu nedenle uygulanan para cezası idari para cezasıdır. Dolayısıyla itiraz, Kabahatler Kanunu kapsamında yapılır. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi sunularak cezanın iptali sağlanabilir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 8190 TL olarak belirlenmektedir. Ancak eğer ehliyetsiz olarak araç kullanmakta olan kişi aracın sahibi değil ise ceza iki katına çıkmaktadır. Böylelikle 16.380 TL olarak ödenmektedir.
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro'nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ehliyetsiz araç kullanmama cezasını taksitlendirmek için vergi dairesi ya da e-devlet üzerinden taksitlendirme yaptırabilirsiniz. İlk 15 gün içerisinde başvurulduğu takdirde dört ay taksit yapılarak ilk taksitin ödenmesi gereklidir. Aynı şekilde 15 günün ardından 36 aya kadar taksit imkanından yararlanabilirsiniz.
3- e-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir.
Radar Cezasının Ödeme Süreleri
Bu şekilde istenmeyen faiz ödemeleri ve erken ödeme indiriminden faydalanabilirsiniz. Trafik elektronik denetleme kurulu sistemi tarafından tespit edilen bir ihlaliniz varsa, adresinize gönderilen tutanak 10 ila 30 gün içerisinde adresinize ulaşır.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Bu yıl içinde başlayan uygulama ile e-Tebligat uygulaması kapsamında olan mükelleflerimiz adına düzenlenecek trafik para cezaları da elektronik olarak tebliğ edilecek.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri