Yeni tip ehliyet numarası ehliyetin ön yüzünde yer alan 5 no'lu alanda bulunmaktadır. Bu bölümde yer alan 6 haneli sayı ehliyet numarasıdır. Yeni ehliyet numarası aynı zamanda sürücü sicil numarası olarak da adlandırılmaktadır. Yeni tip ehliyetlerin arka tarafında bir de QR kod okuyucu bulunmaktadır.
Bu kısımda yer alan ve 4a denilen bölümde; sürücü belgesinin veriliş tarihi yazıyor. 4b ile karşılık bulan kısımda ise sürücü belgesinin geçerliliğinin biteceği tarihi görmek mümkün oluyor.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Yeni ehliyetler pembe ağırlıklı, turkuvaz ve bej rengi dolgulu, çip değil karekodlu olacak. Karekodun içinde sürücünün parmak izi, kimlik numarası ve kan grubu gibi bilgiler bulunacak.
Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir. Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler. CE sınıfı içinde en kapsamlı Ehliyet sınıfıdır.
İlgili 41 soru bulundu
İşte 2023 Ehliyet fiyatları: Sürücü belgesi harç ücretleri. B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor.
Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
Otomatik vites ehliyetinde, ehliyet sahibinin manuel araç kullanıp kullanamayacağına dair bir ibare olup olmadığı merak edilmektedir. Yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olanların ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer almaktadır.
Arka bölümün sol alt köşesinde yer alan 12 numaralı kısımda 01.01 ibaresi "gözlük ile kullanabilir" anlamına geliyor.
Ehliyet numarası, ehliyetin sürücüye ait olduğunu gösteren bir numaradır. Kurumlarla ilgili yapılacak olan işlemlerde sürücülerin ehliyet numarasını bilmeleri gerekmektedir. Yeni tip ehliyetlerde ise ehliyet numarasının 5 numaralı alanda yer almaktadır.
C Ehliyet Belgeleri; kamyon ve kamyonet kullanacak sürücülere verilen ehliyet belgesidir. Unutmayalım ki mesleki anlamda kullanacağınız ehliyet belgesinin yanında bir de SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesine de sahip olmanız gerekmektedir.
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir. Her soru 4 şıklıdır. E-Sınav testlerini sitemizinden ders çalış bölümünden çözebilirsiniz yada E-sınav testi tılayarak çözebilirsiniz.
Belirlenen ehliyet sınıfları da M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F halini almıştır. Ehliyet sınıfları yaş sınırı ise her aracın ait olduğu sürücü belgesi grubuna göre farklılık göstermektedir. Buna göre minimum yaş aralığı 16 ile 24 arasında değişmektedir.
4a, 4b, 4c Nedir, Kimleri Kapsar? 4a, 4b ve 4c, Türk vatandaşı olan ve çalışma hayatında yer alan kişilerin sosyal güvencelerden yararlanabilmesini sağlayan sigorta sistemleridir. Bu 3 farklı sigorta sistemi de Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır.
A Sınıfı Ehliyet
35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2'yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler. A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21'dir.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Gözlük takıp rapor alsam gözlük ehliyete işlenir mi? (yani çevirmelerde sürekli gözlük takmam gerekir mi?) Çaktırmadan lens takıp raporu öyle alsam sıkıntı olur mu? Göz bozukluğu ehliyet almaya mani değil. Yeni tip ehliyetlere de artık işlenmiyor.
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
Otomatik vites ehliyetini manuel vites ehliyete çevirmek isteyen sürücüler 14 ders saati olan direksiyon eğitiminin yarısını tamamlamalıdır. Ancak teorik bilgi içeren yazılı sınava tekrar girmelerine gerek yoktur. Yalnızca direksiyon sınavına girmeleri yeterli olacaktır.
Otomatik vites ehliyeti alıp, Manuel vites(Düz vites) ehliyete dönüştürmek istersem masrafı ne kadar? - 3150 TL sürücü kursu ücreti. - 295 TL direksiyon sınav ücreti.
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
E Sınıfı Sürücü Belgenizin tarihi 28.04.1997 tarihinden önce ise Tır veya çekici kullanabilirsiniz. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetlerle yenilediğinizde "C (Kamyon)","CE (Tır/Çekici)" ve "D (Otobüs)" Sınıfları ile yenilenecektir. 28.04.1997 tarihinden sonra ise "CE Sınıfı" Sürücü Belgesi almanız gerekmektedir.
E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, otomobil, kamyon ve kamyonet gibi araçları kullanabilirler.
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri