Kutadgu Bilig'de Merkür için biri Farsça, diğeri Türkçe iki isim kullanılarak bu gezegene Arzu Tilek ismi verildi. Bunun dışında Bud, İrpis kudrugu (Merkür Yıldızı), Suv isimleri de Merkür için kullanıldı. Merkür, Türklere göre uğurlu bir gezegendi. Bunun için Eski Türkler de ona, Tilek yani dilek demişti.
Tanrı Merkür'ün, en kurnaz ve en hızlı Tanrı olduğuna inanılırdı. Bu tanrı, aynı zamanda para, seyahat ve hırsızlık tanrısı olarak da bilinir. Bu tanrının Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Tanrı Hermes'tir.
Merkür'ün Tarihi
Antik Yunan çağında ise iki yıldız olarak bilinen Merkür, gündüz yıldızı Hermes, gece yıldızı Apollo olarak adlandırıldı. Bugün bizim de seslendirdiğimiz Merkür ismini ise Roma mitolojisinde yer alan haberci tanrı Merkür'den alıyor.
Adını tanrıların habercisi Roma tanrısı Merkür'den alır.
İlgili 42 soru bulundu
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır.
Mars (eski Türkçede Bakır Sokım, Merih), Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" de denir.
Merkür burcu, astrolojide zeka, iletişim, öğrenme ve analitik düşünme yeteneklerini temsil eder. İkizler ve Başak burçlarının yöneticisi olarak bu özellikler bu burçlarda daha belirgin olarak görülür. Merkür retrosu gibi dönemler, özellikle iletişim ve teknoloji ile ilgili zorlukları beraberinde getirebilir.
Merkür (Utarit): Güneş Sisteminde bir gezegen. Merkür: Roma mitolojisinde haberci tanrı.
Yunan mitolojisindeki Hermes tanrısı, Roma mitolojisindeki Merkür tanrısının karşılığıdır.
Merkür, önemli bir Roma tanrısıdır. O maddi kazanç, ticaret, belagat (ve dolayısıyla şiir), mesajlar / iletişim (kehanet dahil), gezginler, sınırlar, şans, hile ve hırsızların tanrısıydı.
Merkür. Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür, yörüngesinin küçük olması sebebiyle Güneş çevresinde en hızlı dönen gezegendir. Gezegenin bu hızını gözlemleyen insanlar, Roma mitolojisinde tanrıların habercisi adı ile anılan ve çok hızlı hareket ettiğine inanılan tanrı Merkür'ün adını bu gök cismine vermiştir.
Âlem ve cihan, biri Arapça diğeri İrani kökenli sözcükler olup hem yerküreyi hem de evreni tanımlamak için kullanılabilirler. Dünya anlamında yüre sözcüğü de bulunmaktadır.
Satürn (eski Türkçede Sekentir(tiz), Arapçada Zühal), Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakınlık sırasına göre 6. gezegenidir. Büyüklük açısından Jüpiter'den sonra ikinci sırada gelir.
Ayrıca Zühre, Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Bu gezegen adını Eski Roma tanrıçası Venüs (Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit)'ten almıştır. Venüs'ün astronomik sembolü ise kadınlık sembolü ile aynıdır.
Güneş'e en yakın gezegen kabul edilen Merkür'ün M.Ö. 3000 senesinde Sümerler tarafından ilk kez gözlemlendiği düşünülmektedir.
Merkür - Nişanyan Sözlük. Fransızca Mercure “1. bir gezegen, Utarit, 2. simya terminolojisinde civa” özel isminden alıntıdır. Bu özel isim Latince Mercurius “eski Roma'da çarşı tanrısı, bir gezegen” özel isminden alıntıdır.
Merkür, Güneş'e en yakın gezegen olduğu için, gezegenin yüzey sıcaklığı 170 ila 400 derece arasında değişiyor. Bu yüzden Merkür'ün sık sık ziyaret edilmesi mümkün olmadı. Şimdiye dek Merkür'e yalnızca iki kez gidildi. Yolculuğun 1.65 milyar avro maliyeti var.
İkizler ve Başak, Yöneticileri Merkür: Karınca, arı, tilki, tazı, tavşan, maymun, papağan, sincap, gelincik, sırtlan, örümcek, bülbül, kırlangıç, karga ve hızlı hareket eden sürüngenler.
Merkür burcu
İkizler ve Başak burcunun yöneticisidir. Güçlü olduğu burç Başak, düşük olduğu burç Balık ve Aslan, zararlı olduğu burç Yay ve Balık'tır.
Venüs, aşkı simgeleyen gezegendir.
Mars Gezegeni Hakkında Genel Bilgiler
1- Mars'ın diğer adı Kızıl Gezegen…
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri