Albert Einstein, 17 Eylül 1933 'te Einstein'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne bir sığınma talebi mektubu yazdı. Bu mektup, 30 Eylül 1933'te Sami Günzberg tarafından Türkçeye çevrildi. Üzerine Günzberg, bir de kapak mektubu yazarak konuyu izah eden ve Einstein'a desteğini veren bir yazı kaleme aldı.
Bunu üzerine birçok Yahudi ülkeyi terk etmeye başlamıştı. Einstein'ın “Ekselansları” hitabıyla Atatürk'e gönderdiği 1933 tarihli mektup.
Albert Einstein, Almanya'da güçlenen Adolf Hitler rüzgarı sebebiyle 1933 yılında ülkesini terk etti ve ABD'nin New Jersey eyaletinde yer alan İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde çalışmak için göç etti. Albert Einstein 1940 yılında ABD vatandaşı oldu.
Ekselansları, OSE Dünya Birliği'nin şeref başkanı olarak, Almanya'dan 40 profesörle doktorun bilimsel ve tıbbi çalışmalarına Türkiye'de devam etmelerine müsaade vermeniz için başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum.
Prof. Dr. Münir Ülgür'ün ifadeleri, Alman bilim insanlarının Türkiye'ye doğrudan doğruya Atatürk'ün talimatıyla geldiklerinin kanıtı olarak görülüyor. Albert Einstein'ın yazdığı mektupa cevap yazan kişi ise Atatürk değil, dönemin Başbakanı İsmet İnönü olmuştu.
İlgili 28 soru bulundu
Ancak, cenazenin yakılmasından sonra ailesi bedenin tamamının yakılmadığını öğrendi: Otopsi sırasında patolog Dr. Thomas Harvey, Einstein'ın kafatasını keserek açmış ve çalışma için beyni çıkarmıştı.
ALBERT EİNSTEİN: “SİZ BİLİYOR MUSUNUZ DÜNYANIN EN BÜYÜK LİDERİNE SAHİPSİNİZ” Kamuoyunda pek bilinmeyen, Albert Einstein tarafından Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına yönelik 17 Eylül 1933 tarihinde yazılmış bir mektubu paylaşmak istiyorum.
Kıyametin bir alameti daha belirdi! Einstein ölmeden önce söylemişti! Bu defa virajı dönmemiz çok zor.
Atatürk özellikle ders konusunda matematik alanında en başarılı öğrenci idi. Hatta bu başarısından dolayı Kemal adını matematik öğretmeni vermiştir. Diğer yandan askerliğe büyük bir ilgi duymakta idi.Bu alanda yaptıkları ortadadır.Askeri dehası,stratejileri ve kararlılığı herkes tarafından takdir görmüştür.
Albert Einstein; Almanya İmparatorluğu'nun Ulm kentinde 14 Nisan 1879 dünyaya gelmiştir. Kendisi Yahudi asıllı, Dünyaca tanınan Alman teorik fizikçidir.
Einstein çeşitli röportajlarında ve mektuplarında hiçbir dine inanmadığını ve bütün dinleri çocukça batıl inançlar olarak gördüğünü söylemiştir. Fakat kendisini bir ateist ya da panteist olarak tanımlamayıp değişik zaman dilimlerinde agnostik veya deist görüşler belirtmiştir.
Aynı yıllarda Hitler 'vatan hainliği' suçlamasıyla tutuklanmış ancak ülkede yabancı düşmanlığı hızla yayılıyordu. Kayıtlara göre polis o dönemler Einstein'ı da yakalanabileceği konusunda uyarmış. Uyarıları dikkate alan ünlü fizikçi, tüm seminerlerini iptal ederek Almanya'nın kuzeyine giderek burada gizlenmişti.
Ama hala Almanya'da kalan önemli sayıda Yahudi bilim insanı bulunuyordu. Ancak Einstein onları kurtarmak için bir çözüm yolu bulmuştu. Albert Einstein, 1933'ün 17 Eylül'ünde Ankara'ya işte bu sıfatla, yani “OSE'nin şeref başkanı” olarak bir mektup gönderdi.
Buna ek olarak, matematik ve çeşitli alanlarda kitaplar yazmıştır. Bu kitapları yazarken birçok kaynak kullanmış ve bir bilim insanı olarak bilimsellikten asla şaşmamıştır. İşte bu yüzden kuşkusuz ki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bir bilim insanıdır.
1923'te 10 yaşında olan Curtis La France, Mustafa Kemal Atatürk'e hayranlığını anlatan bir mektup yazmış ve Atatürk'te Amerikalı çocuğa cevap vermişti.
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Aziz Sancar
Hücre dizilimi, DNA onarımı, biyolojik saat ve kanser tedavisi üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Bu zamana kadar pek çok ödül alan Sancar ayrıca 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne de layık görüldü.
Prof. Ekrem Tatoğlu 'En İyi 1000 Bilim İnsanı' Sıralamasında Türkiye'de İlk Sırada Yer Aldı - İbn Haldun Üniversitesi.
Einstein, Bern Patent Ofisi'nde çalışırken, 1905'te üç dönüm noktası çalışmayı yayımladı. Bu çalışmalar fotoelektrik etkisi, Brownian hareketi ve özel görelilik teorisi üzerineydi. Görelilik teorisi, uzay ve zamanın yapısına ilişkin yeni bir anlayış sağladı ve Einstein'ın Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmasına yol açtı.
Bu teori, madde ile enerjinin ünlü E=mc² formülü ile birbirine bağlı olduğunu da gösterir (c ışık hızıdır). Özel Görelilik teorisi, tüm hızların ışık hızına oranla çok küçük olduğu uygulama alanlarında Newton mekaniği ile yaklaşık aynı sonuçları verir.
Bir Fizik bilim adamı olan Albert Einstein tarih de olduğu gibi günümüzde de bilime katkı sağlayan kuramlar ortaya atmıştır. Albert Einstein İzafiyet teorisi, Kütle çekimi ile ışığın sapması, Merkür perihelyonu ve Kuantum teorisi olmak üzere çeşitli alanlarda yapmış olduğu çalışmalar bulunmaktadır.
1947 yılında, 68 yaşındaki Albert Einstein.
Einstein'ın evren hakkındaki görüşleri ve soyut düşünme yeteneği, onun modern fiziğin babası ve 20. Yüzyılın en etkileyici fizikçisi olarak kabul edilmesinin nedenidir.
Einstein küçük yaşlardan itibaren dahi seviyesinde IQ puanına sahipti ve özellikle de matematik ve fizik derslerinde sıra dışı bir öğrenciydi. Einstein Matematik Bölümü'nü bilgisizliğinden değil, tam tersine, kendini beğenmişliğinden bırakmıştı. Matematikte zaten her şeyi bildiğine inanıyordu.
Albert Einstein, genel ve özel görelilik teorilerini ilk olarak geliştiren Alman fizikçi, bilim insanıdır. Fotoelektrik etki çalışmasıyla 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri