Ejder meyvesi yarı tropik bir meyvedir. Orta boylardaki ağaçlarda yetişmektedir.
Ejder meyvesi, ağacı kaktüse benzeyen, çok büyük, beyaz ve güzel kokan çiçeklere sahip bir ağaçta yetişir. Ejder meyvesinin çiçeğine gecenin kraliçesi denmektedir.
Ejder meyvesi, diğer adıyla pitaya kaktüsgillerden bir bitkidir. Pembe kabuğunun altında renkli bir dünya saklayan meyve, lezzeti ve görüntüsüyle oldukça popülerdir.
Ejder meyvesi ağacı, uzun kaktüs benzeri bir ağaç türüdür. Ejder meyvesi ise, büyük, beyaz kokulu ve sadece gece açan "Gece Kraliçesi" ismini almış bir çiçeğe sahiptir. Ejder meyvesi ağacı diğer adı ile Pitaya ağacı, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilen ve kaktüse benzeyen bir ağaç türüdür.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
Kaktüs ailesinin bir ferdi olarak kabul edilen ejder meyvesinin kaktüslerin genel görünümlerindeki dikenli yapısının aksine meyvenin dış kabuğunda diken bulunmamakta yüzgeç şeklinde meyve kabuğu uzantısı yer almaktadır.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
Hayır. Kaktüs meyvelerinin birçok farklı şekli olmasına rağmen, hiçbiri zehirli değildir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesi, genellikle her yıl ya da 1,5 yılda bir meyve verir. Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir.
Saksıda Ejder Meyvesi Yetiştirilir Mi? Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz. Bunun için saksının büyük olması ve günlük bakımının yapılması yeterli olacaktır. Saksıda ejder meyvesini yetiştirmek için ılıman bir ortamda saksıyı konumlandırmanız gerekir.
Ejder meyvesinin kabuğu acı bir tada sahiptir. Bu nedenle ejder meyvesi kabuğu kesinlikle tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde karın ağrılarına neden olabilir.
Görüntüsü ve tadıyla pek çok seveni olan ejder meyvesi, diğer adıyla pitaya, kaktüse benzeyen, çok büyük ve hoş meyveler veren bir bitkidir.
Tohumların üstünün toprakla çok kapanmamış olmasına da dikkat etmeli ve son olarak sulamasını yaparak çimlenmesini beklemelisiniz. Yaklaşık 20-30 gün içinde çimlenme istenen seviyeye gelecektir. Unutmadan, bu süre boyunca toprağın hep nemli kalması gerektiğini unutmamalı ve düzenli olarak sulamayı ihmal etmemelisiniz.
Ejder Meyvesi tohumdan yetişir mi? Ejder meyvesi fidanı tohumdan yetişebileceği gibi vejetatif (çelikleme) yöntemi ile de yetiştirmeye uygundur. Ejder meyvesinin içindeki çekirdekleri nemli bir kağıt havluya çıkarın. Bir gece beklettikten sonra çimlendirme saksısına almaya hazır.
Saksı ve toprak seçimi:
Tropikal bir meyve olan ejder meyvesini yetiştirmek için, en ideal toprak kumlu topraktır. Eğer bahçe toprağınız varsa, bunu kumla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Saksı seçerken ise dikkat etmeniz gereken nokta, drenaj deliklerinin olmasıdır.
Kış aylarında büyük ağaçlar 30 günde bir sulanır Meyve alınacak dönemlerde genelde sıcakların başladığı dönem olacağı için büyük Ejder Meyvesi (Pitaya) 15 günde bir damlamadan sulanır bazen özellikle Temmuz-Ağustos dönemlerinde hortumla yada yağmurlama sistemi ile dalların ve gövdelerinde hafta da bir sulanması gerekir ...
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
İnsan sağlığına sayısız fayda sağlayan ve hastalıklara karşı vücut direncini arttıran ejder meyvesi, granola tariflerinde süt ve yoğurtla birlikte tüketilebilir.
Ejder meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Ejder meyvesi üzerinde pek çok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda meyvenin özellikle kolon kanserine iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Antikanser özelliğine sahip olan meyve bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı hücrelerin kanser hücreleri ile savaşmasını sağlamaktadır.
Ejder Meyvesi Zararları
Çok az kişide alerjik reaksiyona neden olan bir meyvedir. Yine de ilk kez tüketirken tedbirli olmakta fayda vardır. Ejder meyvesinin alerjik reaksiyonları vücudumuzda kendisini geçici kaşıntı ve kızarıklıkla gösterir. Aşırı tüketilmesi durumunda ishal ve karın ağrısına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri