Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Ejder meyvesi, ilkbahar döneminde Şubat, Mart ve Nisan aylarında dikilmesi gereken ejder meyvesinin fidanları ise, yaz dönemine kadar, 3-5 yavru fidan verir.
Meyve Dönemleri
İlk meyve döneminde bir dönüm bir yerden 1.000 adet civarında meyve alınırken ikinci yılında 4 farklı hasat döneminde toplamda 3.000 – 4.000 adet civarında meyve alınabilmektedir.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür. Meyve verme bakımından asıl yüksek performansını üçüncü yılından sonra ortaya çıkar.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
İlgili 25 soru bulundu
1 ile 2 kg arası. Dikilecek olan yere büyük çukur kazmaya gerek yoktur. Ancak dikimden önce toprağın sürülüp hazırlanması çok önemlidir. Yerinizin büyüklüğüne göre sıra üzeri 2 metre , sıra arası 2.5 metre olacak şekilde 1 dönüme 200 adet dikim yapılır.
1 Dönüm araziye Palmiye sistemi olarak dikim yapılır ise 700 civarı fidan dikimi yapılır. Eğer sıralı sistem dikim yapılır ise 1400 ile 2500 e kadar fidan dikebilirsiniz.
Ejder Meyvesinin Toprak Seçimi
Islak ve kirli toprakları sevmeyen ejder meyvesi, suyu geçiren ve gevşek yapılı toprakları çok sever.
İki tane ejder meyvesi ağacı dikerek verimlilik almam mümkündür. Ağaçlar birbirlerini dölleyerek meyve oluşmasını sağlarlar. Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Genel olarak yazın sulama güçlü bir kaynaktan gelen su ile haftada bir kere olmak üzere ortalama 2 saat şeklinde yeterli olmaktadır. Kışın ise çok aşırı su ihtiyacı duymayan Ejder Meyvesi 20 gün hatta 30 günde bir sulama en fazla 1 saat yeterli olacaktır.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Ejder meyvesi ağacı her sene veya 1,5 senede bir meyve vermektedir. Daha fazla verim almak için ejder meyvesini kumlu topraklarda yetiştirmek gerekir.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Gübreleme ve kimyasal mücadelenin yapılmadığı ejder meyvesi dönüm alanı açısından diğer örtü altı ürünlerinden daha fazla kar sağlıyor. Ortalama 6 ayda verim yapmaya başlayan, 2'nci yılında ticari gelir getirir hale gelen meyvenin tanesi boyutuna göre 10, 15 ila 20 liradan satılıyor.
Ejder Meyvesi (Pitaya) Orta ve Güney Amerika kökenli fakat bugün ticari olarak Malezya, Vietnam, İsrail ve nihayet Türkiye'de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi denize sıfır Akdeniz İkliminin hakim olduğu yüksekliği maksimum 200 rakım olan yerlerde üretilmektedir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Kaktüs ailesinden geldiklerinden toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz. Kuru, sıcak ve güneş alan yerler seçmek, ejder meyvesi bitkilerinizi evde bile rahatça yetiştirmenizi sağlayacaktır. Bu bitki 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda kurumaya başlar.
Özellikle soğuktan bitkinizi sürekli korumalı, onu 10 derecenin altında kalacak alanlarda tutmamalısınız. 28 santigrat derece ise bitkinin meyve vermesi için ideal sıcaklık olarak belirlenmiştir, bizden söylemesi.
Normalde birçok gübre çeşidi vardır fakat biz Ejder meyvesi için sadece yanmış hayvan (inek) gübresi kullanmaktayız. Gübrenin verim şekli hayvan gübresi direk fidanların kök kısımlarına toprak üzerinden verilir .
22 metre ye kadar uzayabilen Pitaya tırmanabileceği saçaklarını gövdesinde saklar ve uzadıkça bu saçaklar sarmaşıklar gibi uzayarak bulunduğu ortama adeta yapışarak ilerler. Karşısına çıkan engelleri aşarak hiçbir engel bitkinin uzamasına ve tırmanmasına engel olamaz.
Ejder Meyvesi Zararları
Çok az kişide alerjik reaksiyona neden olan bir meyvedir. Yine de ilk kez tüketirken tedbirli olmakta fayda vardır. Ejder meyvesinin alerjik reaksiyonları vücudumuzda kendisini geçici kaşıntı ve kızarıklıkla gösterir. Aşırı tüketilmesi durumunda ishal ve karın ağrısına sebep olabilir.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz. Ejder meyvesini ilk defa tüketecekseniz dış kısmındaki kabuğunu soyarak etli kısmını ayırabilir, çiğ şekilde yiyebilirsiniz.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Haziran. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri