Kaktüs ailesinden geldiklerinden toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz. Kuru, sıcak ve güneş alan yerler seçmek, ejder meyvesi bitkilerinizi evde bile rahatça yetiştirmenizi sağlayacaktır. Bu bitki 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda kurumaya başlar.
Flying dragon soğuklara dayanıklı bir meyvedir.Tam bodur narenciye fidanı üretiminde bu çeşit anaç olarak kullanılmaktadır. Dikenli yapısı ejder pençesini andırdığı için dragon yani ejder olarak olarak isimlendirilmiştir. Meyve tadı greyfurt, limon arasındadır. Meyveleri, meyve suyu yapımında kullanılabilir.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Ejder meyvesi, Akdeniz İklimi hakim olan ve yüksekliği maksimum 200 rakım olan bölgelerde yetiştiriliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Diğer birçok ev bitkisi toprağı hep nemli kalacak şekilde sık sık sulamaya ihtiyaç duysa da ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için bu kadar sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin. Bitkinizi soğuklardan koruyun.
Ejder meyvesi ağacı her sene veya 1,5 senede bir meyve vermektedir. Daha fazla verim almak için ejder meyvesini kumlu topraklarda yetiştirmek gerekir.
Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler. Ejder meyvesi yetiştirme aktivitesine ilgi duyanlar ejder meyvesi evde yetişir mi diye merak ediyor olabilirler.
Saksıda Ejder Meyvesi Yetiştirilir Mi? Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Ejder Meyvesi Kök Çürümesi çok karşılaşılan bir sorundur. Aşırı sulama, taze-asitli hayvan gübresi, kökleri yiyen kurt, aşırı tuzlu toprak ya da aşırı gübre kullanımlarından kaynaklanabilen kök çürümesi ile karşılaşılmaktadır.
Ejder Meyvesin deki bu kuruluk ve solgunluk aşırı sulamadan yada aşırı susuzluktan, havanın durumuna göre aşırı soğuktan, kök veya dal mantarından, toprağın veya gübrenin yanlış kullanımı, kök kısmında yaşayan toprak altındaki haşereden, gece gündüz arasındaki sıcaklık farklılığından, sağlıklı beslenememe ve nematod ...
Ejder meyvesi için en ideal toprak kumlu yapıya sahip olan topraklardır. Elinizde bahçe toprağı bulunmaktaysa bu toprağı kum ile karıştırarak kullanmanız mümkündür. Bitkinin toprağında drenajının iyi sağlanması son derece önemlidir.
Normalde birçok gübre çeşidi vardır fakat biz Ejder meyvesi için sadece yanmış hayvan (inek) gübresi kullanmaktayız. Gübrenin verim şekli hayvan gübresi direk fidanların kök kısımlarına toprak üzerinden verilir .
Kışı yumuşak geçen bölgelerimizde dikim için en uygun zaman Sonbahar , Kışı sert geçen bölgelerimizde ise İlkbaharda fidan dikimi daha uygun bulunmaktadır. Fidanlar İlkbahar da gövdelerine su yürümeden yerlerine dikilmiş olmaları gerekmektedir. Ejder Meyvesi köklü fidan için yılın 12 ayı dikim yapılmaktadır.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
EJDER MEYVESİ NASIL SAKLANIR? Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir. Ayrıca 7derecede %80 -%90 nemli bir ortamda muhafaza edilmesi tavsiye edilmektedir.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür. Meyve verme bakımından asıl yüksek performansını üçüncü yılından sonra ortaya çıkar.
1 ile 2 kg arası. Dikilecek olan yere büyük çukur kazmaya gerek yoktur. Ancak dikimden önce toprağın sürülüp hazırlanması çok önemlidir. Yerinizin büyüklüğüne göre sıra üzeri 2 metre , sıra arası 2.5 metre olacak şekilde 1 dönüme 200 adet dikim yapılır.
noksanlığı çiçeklerin solup kurumalarına, çiçeklenme anında veya daha önce çiçeklerin ölmelerine neden olmaktadır. Ayrıca yetersiz kış soluklanması, çiçek tomurcuklarının ağaçtan dökülmelerine neden olabilmektedir.
Özellikle; Antalya, Adana ve Mersin'de binlerce ejder meyvesi fidanına rastlayabilirsiniz. Pitaya genellikle ılıman iklimleri sever. Güney ülkelerinde sıklıkla yetiştirilen ejder meyvesi için sert karasal iklim uygun değildir.
Ejder Meyvesi İklim İsteği
Yüksek sıcaklarda Yeşil olan etli kısımların kabarması sararması ve çatlaması gözlemlenir Düşük derecelerde ise 0 altında olan bitkinin sararması sıvılaşması iken Aşırı derece soğuklarda gövde tamamen sıvılaşır ve bitki muhtemelen ölür.
22 metre ye kadar uzayabilen Pitaya tırmanabileceği saçaklarını gövdesinde saklar ve uzadıkça bu saçaklar sarmaşıklar gibi uzayarak bulunduğu ortama adeta yapışarak ilerler. Karşısına çıkan engelleri aşarak hiçbir engel bitkinin uzamasına ve tırmanmasına engel olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri