Olgunlaşan ejder meyvesinin meyve verme dönemi, yaz sonu ya da sonbahar dönemi olabilir. Ilıman ve sıcak iklimlerde yapılan pitaya yetiştiriciliği bazen seralarda da gerçekleşebiliyor. Bu şartlarda pitaya yıl içinde her zaman meyve vermeye hazır hale geliyor.
Ejder meyvesi veya pitaya, sıradışı bir görüntüye ve tada sahiptir. Tatlı, oldukça lezzetli olan ve kremamsı yapısı bulunan ejder meyveleri, özellikle yaz aylarında soğuk bir şekilde tüketilir.
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren meyve ...
Kış aylarına doğal koruma: Pitaya
Ülkemizde yeni yeni bilinirliği artan bu nedenle yetiştiği ülkelerdeki farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak adlandırılan bu ünlü egzotik meyve kış aylarının doğal koruma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Yılın her mevsimi bulunsa da yaz meyvesi olarak sınıflandırılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Ejder Meyvesi Pitaya Meyve Sezonu ülkemizde özellikle yaz sezonunda başlar kış ayları gelmeden de sezon kapanır.
Bunun sebebi bitkinin yetiştiği bölge, toprak, iklim, hava koşulları, kullanılan gübre ve cinsi gibi hususlardır. Tüm bu şartlara rağmen bitkinin beyazı, kırmızısı ve dışı sarı olanının aralarında aroma yoğunluğu bakımından farklılıkları vardır. Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Bitkiye verilecek tuzlu su kök bölgesinde tuz fazlalığına neden olarak bitkinin topraktan su ve besin almasında zorlanmasına ve “fizyolojik kuraklık” denen durumun ortaya çıkmasına yol açar. Oluşacak tuz stresi koşullarındaki bitkilerde enzim aktiviteleri ve zar geçirgenlikleri azalır.
Karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengin olan ejder meyvelerini belirli koşullarda saklayabilirsiniz. Kabuğu soyulmayan meyveyi en fazla 15 gün içerisinde tüketmeniz önerilir. Doğru koşullarda saklanan bu meyveler buzdolabında 1.5-2 aya kadar dayanır.
Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir. Bu yüzden buzdolabında soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Olgun olan meyveyi seç.
Ejder meyvesinin tadı aynen kivi ve şeftali gibi tam olgunlaştığında güzel olur. Ejder meyvesinin üzerine bastır. Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır. Çok fazla yumuşaksa fazla olgundur ve içi o kadar da iyi olmaz.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
'MALİYETİ DE YÜKSEK' Ayrıca diğer bölgelerde de yavaş yavaş üretilmeye başlandığını belirten Tanrıverdi, “Tropikal bir meyve olduğundan serada yetişiyor. Maliyeti de yüksek. Birçok derde de deva.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer. İçeriğinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
İç et kısmı beyaz, kırmızı, mor, pembe gibi renklerden oluşan muhteşem lezzetlere sahip bir çok çeşidi mevcuttur.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur.
Ejder meyvesinin afrodizyak etkisi olduğu belirlenmiştir. Böylelikle cinsel hayata üst düzeyde katkıları vardır. Aynı zamanda zindelik, güç ve enerji veren bir besin olduğu için yaşam kalitesini arttıran özelliktedir.
Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir. Ayrıca 7derecede %80 -%90 nemli bir ortamda muhafaza edilmesi tavsiye edilmektedir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri