Ejder meyvelerinin uygun toprağı, milli ve kumlu topraklardır. Kum ve mil oranının yüksek olduğu topraklar ejder meyveleri için en uygun dikim alanını oluşturur. Oldukça lezzetli meyvelere sahip olan ejder meyveleri çekirdekleri, yeterli nem ve suyla buluştuklarında birkaç haftada filizlenir.
Toprak ve saksı seçimi: Hem tropikal bir meyve olması hem de kaktüsgiller arasında bulunması sebebiyle ejder meyvesi için en uygun toprak kumlu topraklar olarak görülüyor. Eğer elinizde bahçe toprağı varsa bu toprağı kum ile karıştırarak kullanabilirsiniz.
Ejder meyvesi için en ideal toprak kumlu yapıya sahip olan topraklardır. Elinizde bahçe toprağı bulunmaktaysa bu toprağı kum ile karıştırarak kullanmanız mümkündür. Bitkinin toprağında drenajının iyi sağlanması son derece önemlidir.
Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir. Aynı zamanda saksıda yetiştirilecekse saksının altı fazla suyun dışarı atılması ve meyveyi çürütmemesi için delik olması gerekir. Ejder meyvesi çiçek açtıktan 30 gün sonra meyve verir.
Tıpkı asma gibi ayakta kalabilmek için desteğe ihtiyaç duyar. Ejder meyvesi ağacı çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra hasat edilmelidir. Ağaç, bitki hastalıklarına karşı dayanıklıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Ejder meyvesi ağacı her sene veya 1,5 senede bir meyve vermektedir. Daha fazla verim almak için ejder meyvesini kumlu topraklarda yetiştirmek gerekir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
Genel olarak yazın sulama güçlü bir kaynaktan gelen su ile haftada bir kere olmak üzere ortalama 2 saat şeklinde yeterli olmaktadır. Kışın ise çok aşırı su ihtiyacı duymayan Ejder Meyvesi 20 gün hatta 30 günde bir sulama en fazla 1 saat yeterli olacaktır.
Çünkü havalandırma delikleri sayesinde su en alt köklere kadar ulaşır ve toprağın çabuk kuruması sağlanır. Ejder meyvesini bahçede sularken köklerden sulama yapılmalıdır. Saksıda yetişenler için her sulamada aynı ölçüde dinlendirilmiş suyu kullanmanız gerekir.
Pitayalar yarı tropikal, kuru tropikal ve yağışlı alanlarda gelişim gösterebilir. Nem oranı ortalama derecede olan pek çok bölgede kendine yetişme alanı bulur. Eğer kışları sert geçen bir noktada üretim yapılacaksa ejder meyveleri için sera oluşturulmalı, kışın bu seralar ısıtılmalıdır.
Her ilaçlamada 100 litre suya 500 gram üre kullanılabilir. Yapılan araştırmalar, toprak gübrelerine ilave olarak yapılan yapraktan gübrelemelerle, ürünlerde %12-25 arası verim artışı sağlandığını göstermektedir. Kumlu topraklarda, yaprak gübrelerinin, toprak gübrelerine oranla 20 kat daha etkili olduğu bilinmektedir.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Haziran. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Ejder Meyvesi tohumdan yetişir mi? Ejder meyvesi fidanı tohumdan yetişebileceği gibi vejetatif (çelikleme) yöntemi ile de yetiştirmeye uygundur. Ejder meyvesinin içindeki çekirdekleri nemli bir kağıt havluya çıkarın. Bir gece beklettikten sonra çimlendirme saksısına almaya hazır.
Özellikle; Antalya, Adana ve Mersin'de binlerce ejder meyvesi fidanına rastlayabilirsiniz. Pitaya genellikle ılıman iklimleri sever. Güney ülkelerinde sıklıkla yetiştirilen ejder meyvesi için sert karasal iklim uygun değildir.
Uygun Sıcaklık/Ortam:
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin.
Pitaya meyvesi ılıman ve nemli ikilimlerde yetişir, çok az suya ihtiyaç duyar. Yarı tropik iklim bitkileri olup günde en az 6 saat gün ışığı görmeleri gereklidir. İç mekanda da iyi güneş alan yerlerde yetiştirilebilir.
Ejder Meyvesin deki bu kuruluk ve solgunluk aşırı sulamadan yada aşırı susuzluktan, havanın durumuna göre aşırı soğuktan, kök veya dal mantarından, toprağın veya gübrenin yanlış kullanımı, kök kısmında yaşayan toprak altındaki haşereden, gece gündüz arasındaki sıcaklık farklılığından, sağlıklı beslenememe ve nematod ...
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
1 Dönüm araziye Palmiye sistemi olarak dikim yapılır ise 700 civarı fidan dikimi yapılır. Eğer sıralı sistem dikim yapılır ise 1400 ile 2500 e kadar fidan dikebilirsiniz.
1 ile 2 kg arası. Dikilecek olan yere büyük çukur kazmaya gerek yoktur. Ancak dikimden önce toprağın sürülüp hazırlanması çok önemlidir. Yerinizin büyüklüğüne göre sıra üzeri 2 metre , sıra arası 2.5 metre olacak şekilde 1 dönüme 200 adet dikim yapılır.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür. Meyve verme bakımından asıl yüksek performansını üçüncü yılından sonra ortaya çıkar.
Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri