Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor.
Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler. Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
Bu nedenle, hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi olabilir. Ancak, ejder meyvesi tüketmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle, ejder meyvesi yüksek miktarda potasyum içerdiği için, böbrek yetmezliği olan kişilerin tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Çok az kişide alerjik reaksiyona neden olan bir meyvedir. Yine de ilk kez tüketirken tedbirli olmakta fayda vardır. Ejder meyvesinin alerjik reaksiyonları vücudumuzda kendisini geçici kaşıntı ve kızarıklıkla gösterir. Aşırı tüketilmesi durumunda ishal ve karın ağrısına sebep olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bunlardan bazıları şu şekildedir: Sindirim Sorunları: Ejder meyvesi yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sağlığına faydalıdır. Ancak aşırı tüketimi, bağırsak gazı, karın ağrısı, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Ejder meyvesi günde ne kadar tüketilmeli diye soracak olursanız günde bir taneden fazla tüketmemenizi önerebiliriz. Ejder meyvesinin kabuğu oldukça sert ve acıdır. Bu nedenle tüketmek karın ağrısına sebep olur. Meyvenin sadece yumuşak ve sulu iç kısmını tüketmelisiniz.
Meyveyi Yıkayın: Her meyvede olduğu gibi, ejder meyvesini de tüketmeden önce iyice yıkayın. Kesme İşlemi: Meyveyi ortadan ikiye kesin. İç kısmındaki beyaz veya kırmızı etli kısmı göreceksiniz. Kaşıkla Tüketin: Meyvenin etli kısmını bir kaşık yardımıyla kazıyarak tüketebilirsiniz.
Ejderha meyvesi en iyi çiğ olarak yenir, ancak diğer meyveler gibi ızgaraya da atabilirsiniz.
Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Pitaya meyvesi beyaz veya kırmızımsı bir ete sahip olabilir. Renk, pitaya meyvesinin türüne bağlı olarak değişebilir.
Yüksek C vitamini içeriği sayesinde saç dökülmesini engellerken aynı zamanda cilt sağlığı açısından da oldukça fayda sağlıyor. Zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenleyen bu tropikal meyve kan sulandırıcı etkisi sayesinde trombositlerin birikmesine engel oluyor.
Ağırlığı 150 gramdan 600 grama kadar çıkabilen iç dokusuyla kiviye benzeyen bu tropikal meyve, 'Dragon fruit', 'Ejder Meyvesi', 'Kaktüs meyvesi' olarak da anılmaktadır. Pithaya meyvesinin yarısı 1 porsiyon meyveye eş değerdir.
Meyvenin içerisinde küçük susam tanesine benzeyen çekirdekleri bulunuyor. Bu çekirdekler, tıpkı kivideki gibi meyveyle birlikte tüketiliyor. İç kısmı çiğ olarak yenebilir, hafif bir tatlılık verir ve kalori yönünden azdır. Pitaya meyve suyu yapımında ya da diğer içecekleri tatlandırmada kullanılabilir.
Potasyum kan damarlarının duvarlarını gevşetir, kan basıncını düşürür ve kas kramplarına karşı koruma sağlar. Muz, kavun, portakal, kayısı, avokado ve domates gibi meyveler potasyum açısından zengindir ve tansiyonun düşmesini sağlar.
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren meyve ...
Ejder meyvesini, çilek ve kivi gibi meyvelerle birlikte smoothie yapımında tercih edebilirsiniz. Bunun için ejder meyvesinin beyaz kısmını küçük küp şeklinde doğrayıp blender'a ilave edin. Salatalarınıza da ejder meyvesini ekleyebilirsiniz. Çilek, muz ve kivi gibi meyvelerle salata yaparak tüketebilirsiniz.
Ejder meyvesi Nisan ayının sonlarında veya Mayıs ayının başlarında meyve üretmeye başlar. Haziran ve Temmuz ayları meyve vermenin en yoğun mevsimidir. Hasat mevsimi Ekim veya Kasım aylarında sona erer ve bazen Aralık ayına kadar uzar.
Karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengin olan ejder meyvelerini belirli koşullarda saklayabilirsiniz. Kabuğu soyulmayan meyveyi en fazla 15 gün içerisinde tüketmeniz önerilir. Doğru koşullarda saklanan bu meyveler buzdolabında 1.5-2 aya kadar dayanır.
Meyve dokusu siyah ve çıtır tohumlarının varlığı nedeniyle kiviye benzetilir. Etli kısım çiğ olarak yenebilir ve hafif bir tatlılık verir. Tohumları etli kısımla birlikte yenir, çıtır, fındık gibi bir tad verir. Pitaya meyve suyu ya da şarap yapımında ya da diğer içecekleri tadlandırma da kullanılabilir.
Filiz genelde saçaklı uçları kırmızı cinslerde kırmızı beyaz cinslerde koyu yeşil olur. Tomurcuk ise kırmızılarda da beyaz cinslerde de sarımsı açık yeşil bir renkte ve nohut başı gibi olur biraz daha büyüdüğünde nohutu andırır. Temel olarak tomurcuğun filizden farkı nohut başı gibi bir şekilde gelmesidir.
EJDER MEYVESİ NASIL SAKLANIR? Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir. Ayrıca 7derecede %80 -%90 nemli bir ortamda muhafaza edilmesi tavsiye edilmektedir.
Taze ejder meyvesi, kabukları ayrıldıktan sonra et ve tohum kısmını içerecek şekilde tüketilmektedir. Yapılan çalışmada kabukları ayrılan meyvenin et ve tohum kısmı püre haline getirilerek fiziksel ve kimyasal analizleri gerçekleştirilmiştir.
Üretim alanından alınan verimin yüksek olması, yetiştiriciliğinin kolay, raf ömrünün uzun olması, meyvenin besin değerlerinin zenginliği ve piyasada yüksek fiyatla alıcısının bulunması, ejder meyvesi yetiştiriciliğini cazip hale getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri