Baş dönmesi, enerji kaybı, uyku bozuklukları ve stres gibi faktörler de halsizliği artırır. Ayrıca, bazı kişilerde vertigo nedeniyle iştah kaybı veya iştahsızlık ortaya çıkabilir. Baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi semptomlar iştahı etkileyerek kişilerin yemek yeme isteğini kaybetmesine neden olur.
Klinik olarak iştahsızlık ya da farklı bir deyişle iştah azlığı, günlük yiyecek alım miktarındaki azalma ile karakterizedir. Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı iştahsızlık, çoğunlukla soğuk algınlığı, mide ve sindirim problemleri, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi faktörlere bağlı olarak görülebilir.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
İlaçlar: Birçok ilaç yan etki olarak iştah kaybına neden olabilir. En yaygın olanları arasında antibiyotikler, mantar ilaçları ve kas gevşetici maddeler bulunur. Depresyon, migren, yüksek tansiyon, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve Parkinson hastalığını tedavi eden ilaçlar açlığınızı da etkiliyor olabilir.
Her yaşta görülebilecek olan iştah kaybı, kişinin kendini aç hissetmemesi durumudur. Psikolojik yönden bakıldığında yaşanan stres, kaygı, üzüntü, ilişkinin bitmesi, boşanma, depresyon gibi duygu durumlarda iştah kaybı yaşanabilir ve kişi yemek yeme ihtiyacı duymayabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Diyabet hastalığı, çölyak, tiroid yetersizliği gibi sağlık problemleri olan çocuklarda iştahsızlık ve büyüme geriliği görülebilmektedir. Bu rahatsızlıkları olan çocuklarda erken teşhis oldukça önem taşımaktadır. Başka sağlık problemleri de yaşayan çocuklar için uzman bir doktora mutlaka başvurulmalıdır.
İŞTAHSIZLIK VE PSİKOLOJİ
Anksiyete ve stres halinin uzun vadede kronik psikolojik sorunlara neden olması kişiyi iştahsızlığa götüren en büyük sebeplerdendir.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir.
Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.
Mide bulantısı; ülser, mide bağırsak enfeksiyonları, ani başlayan gastrit, bağırsak tıkanıklığı, apandisit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere stres, gebelik, vertigo, migren, tansiyon sorunları hatta beyin tümörü gibi tablolara da işaret edebiliyor.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
Tiroit bezinin normalden fazla çalışması durumunda da açlık hissinde artış görülebilir. İştahı artırdığı bilinen tiroit hormonlarının aşırı üretimi bu duruma neden olabilir. Depresyon ve kaygı bozukluğu gibi durumlar da yoğun açlık hissine yol açabilir.
Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem, bitki tohumları ve tam tahıl ürünlerinin tüketimi de iştahı artırır. Sağlıklı yağlar içeren avokado, fındık ve zeytinyağı kullanın. Günde 3 büyük ana öğün yemek yerine küçük atıştırmalıklar tüketmeye çalışın.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Halsizlik, çeşitli nedenlerden dolayı bitkin olma hissidir. Halsizlik durumuna her zaman bariz bir hastalık eşlik etmeyebilir. Kısa süreli halsizlikler; aşırı çalışma temposu, stres veya yetersiz uyku nedeniyle oluşabilir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi bir hastalığın iyileşme sürecinde de halsizlik hissedilebilir.
İştahı artırarak kilo alımına yol açan diğer bir ilaç grubu ise antikonvülzan ilaçlardır. Antikonvülzan ilaçlar arasında başta valproik asit olmak üzere vigabatrin, gabapentin ve daha az kilo alımına neden olan karbamazepin ilaçlar yer almaktadır.
İçeriklerine göre farklılık gösteren vitaminler bazı durumlarda kilo artışına neden olabilir. Pharmaton iştahınızı düzenlemeye ve olması gereken seviyeye getirmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalar Pharmaton'un herhangi bir kilo artışına neden olmadığını ortaya koymaktadır.
SSRI'lar içinde Paroksetin en çok kilo aldıran ilaçtır. Fluoksetin ile ilgili tartışmalı veriler bulunmaktadır. Başlangıçta anorektik etkileri görülmekte birlikte uzun süreli incelemelerde bu etkinin gecici olduğu ve sonuçta başlangıç kilosunu artırdığı yönünde veriler mevcuttur.
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilmeli? Kronik yorgunluk sendromu için uygun doktor genellikle iç hastalıkları veya romatoloji uzmanlarıdır.
Kansızlığın nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak, ileri değerlendirme ve tedavi için bir hematolog, gastroenterolog veya jinekoloğa danışılabilir.
Anksiyete yaşayan kişiler ruhsal açıdan etkilenerek, aşırı kaygı ve korku oluşturur. Değer kaybı oluştuğunu düşünen bu kişilerde aşırı kilo kaybı, mide bozukluğu, terleme görülebilmektedir.
Depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur. Uyku bozukluğu depresyonun çok sık karşılaşılan bir belirtisidir. Dalgınlık, unutkanlık olabilir. Bazen ağır olgularda aklından geçenlerle dış dünyada olanlar birbirine karıştırılabilir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri