Aksi halde su fazla geldiğinde ejder meyvesi bitkinizin kökleri kısa sürede çürüyebilir, aman dikkat. Tohum temini: Pitaya bitkisi yetiştirebilmek için tabii ki öncelikle verimli tohumlar elde etmeniz gerekiyor. Bu tohumları doğrudan hazır olarak alabileceğiniz gibi meyveden kendiniz de temin edebilirsiniz.
Ejder meyvesinin içindeki çekirdekleri nemli bir kağıt havluya çıkarın. Bir gece beklettikten sonra çimlendirme saksısına almaya hazır. Ekim yapmadan önce toprağı nemlendirmek önemlidir. Tohumları yüzeysel ektikten sonra sürekli nemli olacak şekilde muhafaza edin.
Meyvenin içi ise, yumuşak kremamsı bir yapıya sahiptir ve kiviye benzeyen siyah tohumları vardır. Ejder Meyvesi Fidanı Nasıl Çoğaltılır? Ejder meyvesi, tohumdan yetişebileceği gibi çelikleme yöntemi ile de çoğaltılabilir.
Meyve kesildiğinde içerisinde küçük susam tanesine benzeyen çekirdekleri bulunur. Bu çekirdekler, tıpkı kivi deki gibi meyveyle birlikte tüketilir.
Kağıt havluda beklettiğiniz tohumları toprağın üstüne yerleştirin ve üstlerine azıcık toprak ekleyin. Sürekli nemli bıraktığınız topraklarda ejder meyvesi bitkisi, 20 ila 30 gün arasında çimlenecektir. Çimlendiğinden emin olduğunuz tohumları, drenajı olan saksılara aktarabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Tohumlar olgunlaşmış yumurtanın, polen tarafından döllenme ve ana bitki içindeki bir miktar büyümenin ürünüdür. Embriyo, zigot 'dan ve ovülün bütünleşmesinden elde edilen tohum kabuğundan geliştirilmiştir.
Beyaz ejder meyvesi tohumu - 24,00 TL.
Saksıda Ejder Meyvesi Yetiştirilir Mi? Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz.
İki tane ejder meyvesi ağacı dikerek verimlilik almam mümkündür. Ağaçlar birbirlerini dölleyerek meyve oluşmasını sağlarlar. Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Peçete içinde Ejder Meyvesi tohum çimlendirme
peçeteyi bir kabın içine veya tabağın içine serin ve 1 defa sprey ile ıslatın sonra tohumları yerleştirin ve sprey ile ıslatın üstünü mümkün ise şeffaf kap, kapak ile kapatın. nemli kalmasını sağlayın. her gün kontrol edin.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Haziran. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Çimlendirme: Tohumları bir gün nemli kağıt havluda beklettikten sonra hemen plastik bardaklara ya da özel çimlendirme kaplarına uygun toprağı koymalı, üzerine tohumları dikkatlice aktarmalı ve üzerine çok az miktarda toprağı serpiştirmelisiniz.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesi, protein, lif ve karbonhidrat bakımından bir hayli zengindir. C ve B vitaminlerini de içeren meyve, aynı zamanda omega 3 ve omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri de barındırıyor. İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz. Ejder meyvesini ilk defa tüketecekseniz dış kısmındaki kabuğunu soyarak etli kısmını ayırabilir, çiğ şekilde yiyebilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya dört çeşittir; üçü pembe dış kabuklu, biri iç kısmı beyaz etli, biri iç kısmı kırmızı etli, üçüncüsü iç kısmı mor etli dir. Dördüncü çeşit beyaz etli dir fakat sarı bir kabuğa (cilde) sahiptir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer. İçeriğinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Ejder meyvesi, (pitaya), kaktüsgiller familyasından bir bitki olduğu için çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden toprak kurudukça sulama işlemi yapabilirsiniz. Ancak sulama esnasında suyu sadece toprağa dökmeli, bitkinin gövdesine gelmemesine özen göstermelisiniz.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Genel olarak yazın sulama güçlü bir kaynaktan gelen su ile haftada bir kere olmak üzere ortalama 2 saat şeklinde yeterli olmaktadır. Kışın ise çok aşırı su ihtiyacı duymayan Ejder Meyvesi 20 gün hatta 30 günde bir sulama en fazla 1 saat yeterli olacaktır.
Meyve Dönemleri
İlk meyve döneminde bir dönüm bir yerden 1.000 adet civarında meyve alınırken ikinci yılında 4 farklı hasat döneminde toplamda 3.000 – 4.000 adet civarında meyve alınabilmektedir.
Ejder meyvesi kaktüs türlerinden olan bir meyvedir. Bilimsel adı ise Hylocereus olarak bilinen bu meyve tatlı pitaya şeklinde adlandırılır. Ejder meyvesi son yıllarda iyice popülerleşmiş olan bir meyve olmuştur. Ejder meyvesi antioksidan bakımından zengin olan bir meyedir.
Dış kabuğu sert ve acı bir tada sahiptir. Sadece iç kısmı yenilen ejder meyvesinin çiçekli kısmını direkt olarak çay şeklinde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri