8- Ek 5 kapsamındaki sigortalılar analık ve hastalık sigortalarından yararlanabilirler mi? Bu işçiler işçileri analık ve hastalık sigorta kolları kapsamına alınmamışlardır.
- 5510 sayılı Kanunun 4-1/b kapsamındaki Bağ-Kur sigortalıları, - 5510 sayılı Kanunun 60-1/g maddesi kapsamındaki sigortalılar, - İle bu sigortalıların bakma yükümlü oldukları kişiler, 60 günden fazla prim borçları olsa dahi 31/12/2024 tarihi sonuna kadar sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir.
1/3/2011 tarihinden itibaren uygulamaya giren Ek 5 inci madde ile kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar SSK kapsamında sigortalı sayılmıştır.
5510 sayılı Kanunun 67. maddesine göre sigortalıların sağlıktan yararlanabilmesi için muayene olmak için hastaneye gittiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.
Ek-5 isteğe bağlı sigortalı emekli maaşı ne kadar? Ek 5 tarım sigortası tarım ve orman işçileri için dışarıdan sigorta ödemesi yapılabilen sigorta kollarından birisidir. Bu kapsamda emekli olacaklar için; 2022 yılında en düşük emekli aylığı 7500 TLʼdir.
İlgili 27 soru bulundu
Alınacak maaş prim ödemelerine göre değişebileceğinden dolayı en düşük emekli maaşını açıklamak daha doğru olacaktır. Ek 5 tarım sigortasından emekli olan kişiler için en düşük emekli maaşları ise 10.000 TL olarak belirlenmiştir.
2024 yılı itibarıyla, Ek-5 tarım sigortası için aylık en düşük prim 6.900,86 TL olarak belirlenmiştir. Bu, mevsimlik tarım işçilerinin, kazançlarının %34,5'ine karşılık gelen bir miktardır. 2925 sayılı Kanun kapsamında ise, özellikle 2008 öncesi sigortalılık başlangıcı olanlar için farklı bir düzenleme bulunmaktadır.
Ek 5 Tarım Sigortası Ödenmezse Ne Olur? Gecikme zammı ve faizi devreye girer. Primleri ödemediğinizde hizmet iptal olmaz. 2 aydan fazla borcunuz varsa sağlık hizmetinden yararlanamazsınız. Tarım sigortası iptali için başvuruda bulunmadığınız sürece borç işlemeye devam eder.
Part time çalışanlar, ay içinde 8 günden az çalışmışlarda, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Ayda 8 günden fazla çalışması olan işçilerin, ayrıca GSS primi ödemelerine gerek yok.
Eğer sigortanız yoksa, Genel Sağlık Sigortası (GSS) başvurusu yaparak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Özel ve kamuya ait tüm hastanelerin acil birimleri, acil başvurularını ayrım yapmaksızın kabul ederler.
Ek 5 sigortalıları hangi kapsamda sigortalı sayılmaktadırlar? Ek 5 sigortalıları 5510 sayılı kanunun 4 'üncü birinci fıkrasının a bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar (4/a).
Buna göre bir tarım işçisinin işin niteliğine göre 30 güne kadar olan çalışması Ek 5 nci madde kapsamında, 30 günden fazla olan çalışması ise 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalılık sayılmaktadır.
2) 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Primi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de, 25 yıl sigortalılık süresini dolduracağı 1 Temmuz 2027 tarihinde emekli olabilir. Askerliğini borçlanırsa 20 ay önce yani 1 Kasım 2025'te emekli olması da mümkün.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
– Bağlı bulunan il veya ilçe tarım müdürlüğüne gidilerek mevcut forum için onaylatılır. – Nüfus Cüzdanı fotokopisi ek-5 formu eklenir. – SGK il ya da ilçe müdürlüğüne teslim edilir. Evrakların tesliminden bir ay sonra SGK'nın gönderdiği form ile Vakıfbank ya da Ziraat Bankasına primlerinizi ödeyebilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlar, prim borcu olsa dahi Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecek. Prim borcu olan GSS'liler 2024'te de sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
İşe giren personel, SGK'lı, Bağ-Kur'lu veya devlet personeli olması fark etmeksizin 30 günlük prim ödenmesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilir. Bağ-Kurluların da 60 günden fazla Bağ-Kur prim borçlarının olmaması ya da olan borcun yapılandırılmış olması gerekir.
Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
Tarım ve orman işlerinde hizmet akdi ile süreksiz çalışanlar (ek 5 ) 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddenin 1 inci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.
Cevap: Geriye dönük borçlanma yapılarak prim eksiği tamamlanamıyor.
Madde 15- 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca alınacak prim ve yapılacak yardımların hesabında esas tutulacak gün sayısı, primi ödenmiş her ay için “15” gündür. Primi ödenmiş ayın prim ödeme gün sayısı, ayın 16'sından itibaren tam ay gibi kabul edilir.
1 günlük sigorta kaç TL 2024? 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanan yeni asgari ücret üzerinden hesaplanan 1 günlük sigorta taban tutarı 666,75 TL; tavan tutarı ise 5,000,63 TL olarak belirlenmiştir.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2024 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 6.400,80 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri