Meyvelerin kabuklarını soyup, (muz hariç) minik minik doğrayalım. Tencerede üzerini geçene kadar su ekleyip, 10 dakika haşlayalım. Son olarak muzu ve irmiği ekleyip, 1 dakika sonra tencereyi ocaktan alalım. Rondodan geçirip minik kavanozlarda dinlendirip, bebeklerinize yedirebilirsiniz.
Hazırlanışı: Elma yıkanır, soyulur ve cam rendeden geçirilerek bebeğe ara öğünde yedirilir. Bebeğinizin hazmetmede ya da yemede bir problemi olduğunu hissederseniz elmayı soyduktan sonra doğrayıp 10 dk. kadar az miktarda su ile pişirip sonra çatalla ezebilirsiniz.
Ek Gıdalarda Meye Suları ve Püresi
Meyvelerin püre şeklinde verilmesi tercih edilir. Cam rendede püre haline getirilen meyveler önce 1-2 tatlı kaşığı başlanır ve giderek artırılır. Takiben 1 adet meyve miktarına kadar çıkılır.
Meyvelerimiz iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranır. Küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Meyveler yumuşayınca blendrdan geçirilir. Kıvamı size katı gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz ben de ekledim.
Bebekler İçin Karışık Meyve Püresi Tarifi
Doğradığınız armudun yanına çileklerinizi de ekleyerek, biraz suyla haşlayın. Meyveleriniz yumuşayınca, muz parçalarını da ekleyerek blender'dan geçirin. Son olarak da istediğiniz kıvamı elde edene kadar portakal suyunuzdan ilave edin ve bebeğinizin püresi hazır.
İlgili 38 soru bulundu
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Meyvelerin kabuklarını soyup, (muz hariç) minik minik doğrayalım. Tencerede üzerini geçene kadar su ekleyip, 10 dakika haşlayalım. Son olarak muzu ve irmiği ekleyip, 1 dakika sonra tencereyi ocaktan alalım. Rondodan geçirip minik kavanozlarda dinlendirip, bebeklerinize yedirebilirsiniz.
Meyve püresine tercihen sabah öğle arası saat 10.00-10.30 gibi başlanır. Bol suda, iyi yıkanmış, kabukları soyulmuş ve cam rendeden geçirilmiş bir dilim meyve püresi ile başlanır, günler içerisinde dilim miktarı artırılır, kabaca 4-5 günün sonunda bebek orta boy bir meyveyi yiyecek hale gelir.
Püre halindeki gıdayı boğazın arkasına geçirmeyi ve gıdayı geri çıkarma refleksini gene bu aylarda kazanır. Bu yüzden 6 aydan önce sulu gıdalardan bazıları (meyve suyu, sebze suyu) tadlarıyla tanıştırmak için verilebilir ama püre ya da katı kıvamda şeyler asla verilmemelidir.
Bebeğinizin henüz çiğneme ve ısırma yetenekleri gelişemediği için bu meyveleri püre şeklinde tüketebilmeleri önemli. Bu dönemde; elma, armut, şeftali, kayısı, erik, muz, mandalina gibi meyveleri; havuç gibi sebzeleri gönül rahatlığıyla rendeleyebilirsiniz.
Sebze pürelerini az miktarda başlayarak alıştırdıktan sonra bebeğiniz tölere ederse 40-60 ml miktarında öğün olarak hazırlayabilirsiniz. Meyveler hazırlanırken genellikle cam rende kullanılarak püre yapılmalıdır.
Küçük bir tencereye patates, kabak, havuç ve soğanı küp küp doğrayın. Maydanozların yapraklarını, pirinci ve et suyunu ilave edin. Yağ gezdirin, tuzunu atın, su ilave edin, hepsini kaynatın. Sebzeler pişince robottan geçirin yada tel süzgeçte ezin.
Önce elmanın kabuğu soyulur ve küçük parçalar olacak şekilde doğranır. Küçük bir cezvede üzeri geçmeyecek kadar su koyulup pişirilir. Yumuşadıktan sonra suyu pek olmayacak ondan sonra blendırdan geçirilir. Ayrı bir yerde muz ezilerek elmayla karıştırılır ve bebişlerimize afiyet olsun.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kavanoz meyve püresi kaç aylıkken verilir? Ek gıdalara en erken 4, en geç 6 aylıkken başlanmalıdır. Ek besinlere daha erken başlanması demir eksikliğine, yetersiz kilo alımına, kabızlık, ishal, kusma veya iştahsızlığa neden olabilir.
Bu ayda 4. ay beslenme planınıza ilave olarak başlayacağınız ek besinler kırmızı et, tavuk ve kahvaltıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
Meyve Püreleri
Meyve sularına alıştıktan 1 ay sonra ikindi ara öğünü olarak verilebilir.
Doktor aksini söylemediği sürece ek gıdaya geçiş döneminde muz en erken 4. ayda verilebilir olmakla birlikte 6. aydan sonra tüketimi daha uygundur.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
Dolayısıyla ek gıdaya başlayan bebeklere ilk günlerde birkaç çay kaşığından fazla yoğurt yedirilmemelidir. Eğer kızarıklık, deri döküntüsü vb. alerjik belirtiler gözlemlenmiyorsa yoğurdun miktarı yavaş yavaş artırılabilir. İlerleyen aylarda ise bebeğin de isteğine göre yarım veya tam çay bardağı yoğurt yedirilebilir.
Kabukları soyulmuş elmanın çekirdeklerini ayıklayıp küpler halinde doğrayın. Tencereye elmaları ilave edip üzerine su çıkacak kadar kaynatıp suyu çekene kadar kaynatmaya devam edin. Sonrasında çatal ile yada blenderla ezin. Tat vermek için pekmez kullanılabilir.
Ek gıdaya geçiş dönemi ebeveynler için oldukça zordur. Bazı doktorlara göre ek gıdaya geçiş 4 aylıkken bazılarına göre ise 6 aylıkken başlaması gerekir. Ek gıdaya öncelikle meyve ve sebze püreleri ile başlanması önerilmektedir.
Küçük bir cezveye kaynamış soğumuş su alınır ve irmik ilave edilir. Kıvam alana kadar pişirilir. Altını kapatıp 2 dk dinlendirdikten sonra rendelenen elmaya eklenip karıştırılır. İsteğe göre pekmez ve tarçında eklenebilir.
Büyük bir tencereye suyu , limon suyunu, şekeri ve vanilya şekerini koyun. Kaynamaya başlayınca doğradığınız elmaları ve tarçını ekleyin. Tencerenin kapağını örtün ve kısık ateşe alın. Elmalar yumuşacık olunca püre eziciyle ezin veya blenderdan geçirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri