Lisânü'l-Arap'ta; kelimenin aslının yumuşatma, zelil kılma anlamına geldiği söylendikten sonra "deyyûs"un terim olarak, kendi ehli (karısı ve yakınları) için "kavvâd"lik yapan, yani başkalarının onlarla buluşmasına aracılık eden ve ehlini kıskanmayan kimse olduğu anlatılır: "Deyyûs" ve "deybûs" gözü önünde başka ...
Kitap Alıntısı on X: ""Kıskanmayan erkekten hayır gelmez." - Hz. Ali" / X.
Türk Dil Kurumunun sözlügünde; "Karısının veya kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine gözyuman kimse" anlamında sövgü sözü, diye tanımlanır.
Deus (Latince yazılış ve okunuş ['deːus]) Latince "tanrı" veya "kutsal varlık".
TDK'ya göre 'Deyyus' kelimesi, karısının ya da kendisine çok yakın bir kadının namussuzluğuna, erkeklerle düşüp kalkmasına göz yuman, aldırmayan kimse anlamında sövgü sözü olarak anlamlandırılmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Melun kelimesinin sözlük anlamı lanetlidir. Bu kelime halk arasında, pis, alçak ve mundar manasında da kullanılır. Kime Melun Denir? Melun kelimesi İslam literatüründe genellikle şeytan için kullanılır.
D100 devlet yolu anlamına gelen bir söylemdir. D-100 devlet yolunun geçtiği güzergahların başlangıcı Kapıkule, sonucu ise Gürbulak olarak bilinir. Ara yollardaki güzergahlar ise Ergene, Çorlu, İstanbul, Gebze, İzmit, Sakarya, Hendek, Düzce, Bolu, Gerede, Çerkeş, Kurşunlu, Tosya, Osmancık ve Merzifon'dur.
Lisânü'l-Arap'ta; kelimenin aslının yumuşatma, zelil kılma anlamına geldiği söylendikten sonra "deyyûs"un terim olarak, kendi ehli (karısı ve yakınları) için "kavvâd"lik yapan, yani başkalarının onlarla buluşmasına aracılık eden ve ehlini kıskanmayan kimse olduğu anlatılır: "Deyyûs" ve "deybûs" gözü önünde başka ...
Deyyus eskiden çok daha yaygın kullanılan ve günümüzde anlamı tam olarak bilinmeyen sözcükler arasında yer almaktadır. TDK açısından bakıldığında ise bu kelime, 'Kendisine yakın olan bir kadının ya da karısının iffetsizliğine ses çıkarmayan kişi' şeklinde karşılık buluyor.
Kıskançlık çoğu kez aşırı sevginin bir ifadesi olarak tarif edilse de, bu çoğu kez sevgiyi kaybetme korkusundan kaynaklanır. Kişinin bir şeyi kaybetmeyle ilgili kaygısı varsa, o kişi kıskançlık yapabilir. Sevdiğini kaybetme korkusu yaşayan kişinin eşine karşı kıskançlığı artar.
Öncelikle domuz hayvanı, dişisini kıskanmayan tek hayvan olarak bilinmektedir. Eğer bir kişi domuz eti yerse eşini kıskanmama özelliği alacağı için tarih boyunca pek çok kesim domuz etini yememiştir.
Kıskançlık İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 90. ayet: Allah'ın kullarından, dilediğine Kendi fazlından (peygamberliği) indirmesini 'kıskanarak ve hakka baş kaldırarak' Allah'ın indirdiklerini tanımamakla, nefislerini ne kötü şeye karşılık sattılar.
Arapça dys̠ kökünden gelen dayyūs̠ ديّوث “karısını satan veya karısı tarafından aldatılan erkek” sözcüğünden alıntıdır.
TDK açısından Gafil çevresindeki gerçekleri görmekte zorluk çeken ve bunları anlayamayan kişi olarak geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında hazırlıksız yakalanma durumu olarak da ele alınmaktadır. Özellikle 'Gafil avlanmak' kelime grubu üzerinden hazırlıksız yakalanmak gibi anlamı ile ele alınır.
Eşinin ya da kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine göz yuman kimse.
Kıskançlık, “başkasının sahip olduğu imkânları çekememe” anlamına gelen hasetten farklı olup mânası ondan daha geniştir. Ayrıca ahlâkî bakımdan hasedin her türü kötü olarak değerlendirilirken kıskançlık mâkul ve ılımlı ölçüde tutulması şartıyla gerekli olan bir tepkidir.
Elektra kompleksine göre kız çocuğun babaya olan hayranlığı ve aşkı dolayısıyla annesinin babasıyla olan ilişkisini ve annesini kıskanır. Bu iki duruma göre de çocuk karşı cins ebeveynine karşı bir hayranlık ve aşk hissettiğinden, hemcinsi olan anne ya da babasına karşı da yoğun kıskançlık duyar.
Kıskançlık Nedir
Kıskançlık, bireylerin sevdiği bir kişiye güvenmemesi, onu başkaları ile paylaşmak istememesi sonucunda veya başkasında gördüğü bir özelliği, bir nesneyi, bir insanı kendisinde olmadığı için çekememesi sonucunda hissettiği duygudur.
E-5 v.b. E sembolü ile başlayan yol kodlamalarında E harfi bildiğim kadarıyla İngilizce avrupa kelimesinin (Europe) başharfidir. Kıta avrupasının karayolları haritası çizildiğinde haritada her ülkeden sadece E kodlu karayolları görünür.
Deyyus. Türk Dil Kurumu'nda tanımı 'Karısının veya kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine göz yuman (kimse)' Günlük hayatta ise bu anlam bir tık ileriye taşınarak, 'karısını, kızını pazarlayan kimse' olarak kullanılır.
ya da halk arasındaki adıyla E5, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur. Yol, Bulgaristan sınır kapısı Kapıkule'den başlayıp, Türkiye'yi batıdan doğuya boydan boya geçtikten sonra, İran sınır kapısı Gürbulak'ta sona eren ana yollardan biridir.
Azâzîl (Aramice: רמשנאל, Arapça: عزازل, İbranice: עזאזל, Aze'ezel) İblis'in melek olduğu zamanki adıdır. Onu reddetmeden ve cennetten düşmeden önce, Allah'a yakın "Karûblar" biriydi.
(ﻣﻠﻌﻮﻧﻪ) i. (Ar. mel'ūn'un müennes şekli mel'ūne) Herkesin nefret ettiği lânetlenmiş kadın.
İblis (Arapça: إبْلٍيسْ) sözcüğü de çoğu zaman Şeytan ile aynı anlamda kullanılır.
nişanyan'a göre arapça "karısını satan * veya karısı tarafından aldatılan erkek" sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri