Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar, alınan ham puanı göstermektedir. YKS sonuçlarında yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları, tercihlerde etkili olacaktır.
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor. Dolayısıyla tercih edeceğimiz yerler puanımıza denk olacak.
Ham puan değil ortaöğretim puanı eklenerek hesaplanan yerleştirme puanı ile tercih yapılır. Sonra bu puanlarla yüksekten başlanarak yerleştirmeler yapılıyor.
Oysa ek tercihte artık genel yerleşme sonrası oluşmuş bu yıla ait puanlar olduğundan ek yerleştirmede sıralamalar kesinlikle kullanılmamalı, tüm tercihler puana bakılarak yapılmalıdır.
Ek puanlı yerleştirme, TYT puanına ilave olarak hesaplanan bir ek puan sistemidir ve ortaöğretim başarı puanı üzerinden hesaplanır. Ek puan sadece yerleştirmelerde kullanılır, minimum baraj puanı aşmada etkisi yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
2023-YKS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmayacak. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2023-YKS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekecek.
YKS EK TERCİHLERİ 12 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır.
KAÇ TANE EK TERCİH HAKKI OLACAK? Adayların ilk tercih yaptığı dönemle aynı tercih hakkı olacak. Adaylar, ek yerleştirme sürecinde en fazla 24 tercih yapabilecekler.
Ancak ek tercihlerle herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümüne yerleşmeniz halinde, sonraki sene sınava girdiğinizde puanınız düşecektir.
Eğer tercih listenize alacağınız programın karşısında bir puan yer almıyorsa o zaman ilgili puan türünde 150 ya da 180 puan barajını aşmanız bu programları tercih etmeniz için yeterli olacak demektir.
Geçen sene ek tercihler 7-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmişti. Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
ÖSYM EK TERCİH YAPAMIYORUM SORUNU
Bunun nedeni ise henüz 140 puanı alanlar için tercih döneminin başlamamış olması. Ek tercih kılavuzuna göre, şuan TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
ÖSYM tarafından yayınlanan ek tercih ile kontenjanı dolmayan bölümlere girilebilir.
1- Ek tercih yapabilmek için 2023 genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor. Şayet bir programa puanla yerleşmişseniz ek yerleştirme trafiği sizin için kapalı. 2- Ek yerleştirme tercihlerini genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapacaksınız.
ÖSYM'nin İnternet sayfasından ilgili sınava ait kılavuza ulaşabilirsiniz. Başvuru kılavuzunun satışı yapılmamaktadır.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak yapacaktır.
EK YERLEŞTİRME İLE GELENLER OKULA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Ek yerleştirme sürecini tamamlayan ve evrakları kayıt altına alan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını aldıktan sonra sınıflarına dahil olabilecek. Bunun için son tarih ise 3 Ekim 2023 olacak.
İSTEDİĞİMİZ ÜNİVERSİTEYİ KAÇINCI SIRAYA YAZDIĞIMIZIN ÖNEMİ VAR MI? Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır. Yerleştirme puanı eşitliğinde OBP'den sıyrılmış sınav puanına bakılır.
Lisans programlarını ise YGS/LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Açık öğretim programları YGS'den en az 150 puan alınması koşuluyla tercih edilebilecektir.
Esasında yerleştirme sıralamaları da değişmektedir ancak sıralama puan kadar büyük değişimler göstermez. Bu yüzden sıralamayı baz alarak tercih yapmak daha doğru bir tercih olur ve yerleştirme sonuçları da öğrencilerin beklentilerini karşılama konusunda daha etkili olur.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri