Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama.
Hipotetik Düşünme
Problemlerin çözümünde sadece var olan somut yöntemler değil, çözüme ilişkin olası (farklı) yollar belirleyip (hipotez geliştirip) bunları test edebilmektir. Iraksak düşünmeye dayanır.
Dönüşümsel Düşünme: Öğrenen bir olayı çözümlemede geçmiş olayları ve durumları zihinde kurgulayarak sonuçlar elde etmeyi başarabilir. Daha önce yaşanmış bir olayı kafasında canlandırıp anlatabilir. Somut işlemler döneminin bir özelliğidir.
Bütünleştirici düşünme: Bir problem durumunun birden fazla değişkeni (alt problemi) ba- rındırdığını; dolayısıyla birden fazla nedeni olabileceğini; bunun gibi problemin çözümünde birden fazla yolun olabileceğini, gerçek çözümün de bunların bir araya getirilmesiyle ortaya çıkabileceğini ifade eder.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
İlgili 30 soru bulundu
Gerçekliğin gelişmelerini aşmak için yöntemler bulan felsefi bir akım olarak kullanılır. Özellikle herhangi bir görüş ya da gerçeklik söz konusu olduğu vakit, bunları tez ve antitez üzerinden ele almak, mantıksal bir yöntem üzerinden çözüme ulaştırmak diyalektik düşüncenin felsefi yanını gösterir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Meta bilişsel düşünme, bazı kaynaklarda biliş ötesi stratejiler ve yürütücü biliş stratejileri olarak da tanımlanmaktadır. Yürütücü biliş; bireyin kendi düşünme ve öğrenme yollarının farkında olması ve kendi öğrenmesini etkili olarak düzenleyebilmesidir. Düşünme üzerine düşünme olarak ifade edilebilir.
Lateral Düşünme: Kişilerin sorunlara farklı yönlerden bakabilmeyi ve geniş düşünebilmeyi öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan düşünme biçimidir. Lateral düşünce, klasik düşünce kalıplarının dışına çıkmaktır. Herkesin sahip olduğu verileri farklı şekillerde işleyip, ayrıcalıklı sonuçlar çıkarmaktır.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama. Akıl yürütebilir. (Tümevarım, tümden gelim gibi). İdeal, fikir, değer, inanç geliştirebilir.
Yakınsak düşünme biçiminde bir cevap ya doğru ya da yanlıştır. Iraksak düşünme ise mevcut bilgiden çoklu veya alternatif cevaplar üretmeyi içermektedir. Farklı yaklaşımlar denemeyi, uzak kavramlar arasındaki bağlantıları tanımayı, bilgileri alışılmadık formlara dönüştürmeyi gerektirmektedir.
Korelasyonel düşünme: Değişen bir nesnenin başka bir değişken nesne ile ilişkilendirilmesi süreci şeklinde sınıflandırılabilir (Lawson, 1995). Hogan ve Fisherkeller (2005) bilimsel düşünmeyi; bilimsel bilgi ile birlikte düşünmenin uygulanması olarak açıklamıştır.
genel olarak "benim gücüm her şeye yeter" olarak bilinmektedir. bu düşünce şekli ergenlerin yaşamı basite almasına neden olur. adeta bir superman ya da batman gibi hissetmektir. her şeyi yapabilecek güçte olma sanrısıdır.
Sihirli Düşünce: Az gelişmiş bilince karşın çok fazla gelişmiş hayal gücünün sonucunda ortaya çıkan düşünce şeklidir. Çocuklar kavramları ve çevrelerinde gelişen olayları bu düşünce biçimine bağlı olarak gerçek ötesi olarak düşünürler.
Örneğin, bir üretim hattı saatte 1000 adet ürün üretim kapasitesi ile kurulmuş olsun. Aniden, üretim hızının saatte 800'e düşmesi durumunda; bu düşüşün neden ve üretim hattının tamiri fikirlerinin düşümülmesi ile birlikte bu hatta çalışan işçilere ücret artışı fikri de düşünülmüş olmalı.
Dikey düşünme, bir şey hakkında daha fazla bilgi edinme ya da kabul gören, yakınsak bir cevaba ulaşmak anlamına gelir. Amaç, problemler için farklı, alışılmadık, yaratıcı çözümler bulmak olduğu zaman, geniş düşünme uygun olacaktır.
Kelime anlamı olarak “analitik” kelimesi, “çözümlemeli” anlamına gelir. Buradan hareketle analitik zeka, çözümlemeli zeka ile aynı anlama gelir diyebiliriz.
Üstbiliş, en kısa tanımıyla, kişinin kendi düşünme süreçlerinin farkında olması ve bu süreçleri kontrol edebilmesi anlamına gelir.
Empati, kişinin bir iletişim esnasında, kendisini karşısındakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakarak duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamaya çalışması ve duyarlı bir yaklaşım içinde olmasıdır (Pala, 2008).
Yakınsak Düşünmeyi yalnız ve tek bir doğruya bağlı, yoruma gerek bırakmayan, herkesin aynı cevabı doğru kabul ettiği düşünme yöntemi olarak tanımlayabiliriz.
Peki ya sentetik düşünme? Bir kişinin öğrendikleri nesnelerin veya süreçlerin boyutlarını küçültmek, onları yoğunlaştırmak veya daha küçük bir meta olarak birleştirmek gerektiğinde kullandığı düşünme türüdür.
Algoritmik düşünme; sonuca ulaşma amacıyla yapılacak her hareketi tek tek planlarken, tüm bunların performansı, getirisi, götürüsü gibi etmenleri de hesaba katarak, en verimli şekilde sonuca ulaşmayı hedefleyen iş planı olarak ifade edilebilir.
Analitik zekaya sahip kişi bir konu hakkında karar vermeden önce gözlemler ve akabinde etrafından veri toplar. Topladığı bu verileri kafasında önce analiz eder ve akabinde çözüm üretilmesi gereken “hedef” konu doğrultusunda bu verileri sentezler ve ona göre konuşur ya da kararlar alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri