İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelge doğrultusunda artık jandarma dahil resmi ve sivil polis ekipleri, kurallara uymayan sürücülere trafik cezası yazabilecek. Mersin'de 6 bin polise eğitim verildikten sonra hayata geçen uygulama ile bir haftada 800 sürücüye ceza yazıldı
Hocam durum şöyle. Polisler 24 saat görevdedir ve bir olay gördüğünde müdahale yetkisi her zaman vardır. Bu her zaman ceza yazabilirin cevabı. Yani eve girerken dahi sizi görse yazabilir.
Emniyetin yeni uygulamasına göre, trafik polisi plakaya arkadan ceza yazmayacak. Durdurulup hatası anlatılacak sürücü, aynı hatayı tekrarlarsa ceza kesilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü trafikte kural ihlallerinin önlenebilmesi ve denetimden beklenen sonuçların alınabilmesi için harekete geçti.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Bu haliyle yasal dayanaktan yoksun bir uygulamaya bağlı olarak kolluk biriminin ceza kesmesi de mümkün değildir. Kesilen cezalar mutlaka yargıya taşınmalıdır.”
İlgili 18 soru bulundu
İçişleri Bakanlığınca yayınlanan genelge doğrultusunda artık jandarma dahil resmi ve sivil polis ekipleri, kurallara uymayan sürücülere trafik cezası yazabilecek.
“Sürücülere plakadan trafik cezası yazılmayacak” dedi ve genelge yayınlayarak tüm illere gönderdi. Ancak mobese ve seyyar radar cihazlarıyla fahri trafik müfettişlerinin tespit ettikleri, kural hatası yapan araç plakalarına trafik cezası kesilmeye devam edilecek.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Polis Mevzuat'ın Gönderisi. Polisi kameraya almak artık suç.
Trafik polisi, doktora, avukata askere ceza yazmıyor.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Aksaray'da trafik ekipleri, yaya geçidine park edilen polis aracına ceza yazdı.Emniyet'ten yapılan açıklamada hiçbir kurum, kişi ayırt edilmeksizin kusurlu görülen araçlara gerekli cezai işlemlerin uygulandığı vurgulandı.
Karayolları Trafik Kanun ve Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile 1 Ocak 2013'ten itibaren sürücüler sadece trafik polisinden değil, asayiş, polis merkezi ve önleyici ekiplerden de trafik cezası yemeyle karşı karşıya kalacak.
Dr. Bıçak, polise periyodik hizmet içi eğitim öneriyor. Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'na göre, polis kendinin polis olduğunu belirleyen belgeyi istendiğinde göstermek zorunda.
Borçlarından dolayı; mallarında, hak ve alacaklarında haciz bulunan memur ve sözleşmeli personel hakkında idari soruşturma başlatılabilir. Bu sürecin sonunda kurum ile ilişiğiniz kesilebilir. Bu nedenle sürecin dikkatli ve hassasiyetle yürütülmesi gereklidir. Son olarak icra takibi hiç bir şekilde sicile işlenmez.
Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
Eğer yaptığınız bir hatadan dolayı trafik cezanız oluştuysa bu 30 gün içerisinde sizlere ulaşır. Yazıldığı andan itibaren 30 gün boyunca bu cezayı ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemenizi 30 gün içinde değil de, 15 gün içinde yaparsanız yüzde 25'lik bir indirimden yararlanabilirsiniz.
Trafik Para Cezasını Nasıl Öğreneceksiniz? Öncelikle resmi ikametgah adresinize ya da aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese 10-30 iş günü içinde mutlaka bir ceza tebliği gelir. Bu tebliğ, elinize ulaştırılır ve sizden imza alınır.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden PTT ayrıcalığı ile Trafik Cezalarını da zahmetsizce sorgulayabilecekler. Plaka No ve TCKN/VKN bilgilerinizi girerek Trafik Ceza tutarlarınızı kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
Polis; sebepsiz, görevi dışında veya PVSK m.4/A'nın birinci fıkrasında sayılan sebepler haricinde, hangi şekil ve saikle olursa olsun kişiyi veya aracı durduramaz ve kişiye kimliğini soramaz.
Hiçbir polisin hiçbir ülke vatandaşına bağırma argo kelime kullanma yetkisi yoktur.
O halde polis görevini yaparken ilgilisine –yasal düzenlemelerde belirtilen istisnalar dışında- işleme başlamadan önce resen kimliğini göstermesi gerekir. Örneğin polis, arama, elkoyma, durdurma, kimlik sorma gibi işlem yapılmadan önce kimliğini resmi veya sivil olsun gösterdikten sonra bu işlemi yapması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri