Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınan bir puan türüdür. Ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puan türü, yalnızca öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapmasıyla kullandırılır.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
ÖSYM'nin resmi internet sitesinde, bir sonraki sene YKS'ye katıldığında puanın düşmeyeceği durumlar şöyle açıklanmıştır: Herhangi bir biçimde tercih ettiğiniz bölüme yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ek yerleştirmelerde tercih yaptığınız ve yerleşemediğiniz için puanınız kesilmez.
7.2. YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK OLAN EK PUAN NEDİR, NASIL KULLANILIR? Yukarıda 6.3. ve 7.1. maddelerinde sözü edilen ek puan, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarına, kendi alanları ile ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca verilecek olan bir puandır.
İlgili 26 soru bulundu
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Ek puanlı yerleştirme puan hesaplaması şu şekilde yapılır: Diploma puanı x 5 x 0,12 bu tüm ortaöğretim mezunları için ortak hesaplanan ek puandır. Meslek ve teknik ortaöğretimden mezun olan adaylar için ayrıca hesaplanan ek puan şu şekildedir: Diploma notu x 5 x 0,06.
KARŞISINDA PUAN YAZMIYORSA
Bir programı tercih listenize alacaksınız. Baktınız karşısında 2018 YKS en küçük puan sütununda bir puan yazmıyor, yani puan bölümü boş ise o zaman yerleştirme puanı hesaplanan ve barajları aşan her aday tercih edebilir.
"İkinci ek yerleştirmede, genel yerleştirme ve birinci ek yerleştirmede yerleşemeyen adaylar ile TYT puanı en az 140 olan adaylar ve AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar tercih yapabilecek."
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
İlk yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar, taban puanı belirlenen bölümler arasında seçim yapar. Taban puanı oluşmayan bölümlerin ek tercihle birlikte puanlarında düşme olabilir. Bu sebeple ek tercih yapan adayların yerleşme ihtimali yükselir.
Çünkü henüz o bölümlere yeni öğrenci yerleşmemiş ve bu yıla ilişkin bir puan referansı oluşmamıştır. Oysa ek tercihte artık genel yerleşme sonrası oluşmuş bu yıla ait puanlar olduğundan ek yerleştirmede sıralamalar kesinlikle kullanılmamalı, tüm tercihler puana bakılarak yapılmalıdır.
İşte bu sütunlarda yer alan en düşük puan geçen yıl o bölüme en son yerleşen öğrencinin başarı sırası, en küçük puan da en son giren öğrencinin puanı demek. Programlarda kontenjanları geçen yıl dolduysa en küçük başarı sırası ve en küçük puanlar veriliyor.
YKS ek tercih sürecinin başlamasıyla bazı öğrenciler arama motorlarında 'ek tercih yapamıyorum' şeklinde aramalara başladı. Ek yerleştirme tercihi yapabilmek için adayların 2023-Yükseköğretim Kurumları imtihanı'na (YKS) katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor.
Ek tercihi yapma kurallarında da belirtildiği gibi taban puanınız veya yerleştirme puanınıza yakın olan bölümleri ve puanınızın altındaki bölümleri yazmalısınız. Puanınızın üstündeki bölümleri listenin en başına yazarsanız puanınızın yettiği bölümlerin kontejanları bile dolabilir bu yüzden zaman önemlidir.
Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı 0.06 olarak belirlendi.
Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.
YKS ek tercih kılavuzu ve boş kontenjanlar, YKS yerleştirme sonuçlarının ardından açıkta kalan adaylarca sorgulanıyor. Duyurulan 2023 YKS tercihleriyle kayıt hakkı kazanamayan adaylar için şimdi ek tercih fırsatı olacak. YKS ek tercih kontenjanlarının ilanının yanı sıra ek tercih başvuru takvimi bekleniyor.
Ek tercihler için önerilerinde bulunan Soğuk, "Öğrenciler ek yerleştirme yapacaklarında oradaki belirlenen taban puanının üstünde puana sahip olmak zorunda. Atıyorum 232 puanla kapattı oranın 232 puanla kapatmış olması orayı tercih edecek öğrencilerin 232'nin üzerinde puan almasını gerektiriyor.
- Evet, ek yerleştirmeyle bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinde de, bir sonraki yıl orta öğretim başarı puanı yarı yarıya düşer.
Tercih sırası önemli. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılıyor. Bu nedenle de tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturmanız gerekiyor.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
Başarı sırasının değil de puana göre tercih yapılması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, “Kontenjan boşluğu olan ilgili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir.” uyarısında bulunuyor.
Ek puanlı yerleştirme, meslek lise mezunları için geçerlidir. Sonuç hesaplamada öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercih yapması durumunda elde edeceği puandır. Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir Üniversite bölümü seçmesi halinde devreye girebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri