“İlk yerleştirmede sıralamaya bakıyorduk, kendi sıralamamızdan daha iyi yerlerde listeyi başlatıyorduk ve kendi sıralamalarımızın daha altında yerlerle listeyi kapatıyorduk. Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz.
Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2023-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
YKS EK TERCİH ŞARTLARI NEDİR? Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak yapacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Ek puanlı yerleştirme, TYT puanına ilave olarak hesaplanan bir ek puan sistemidir ve ortaöğretim başarı puanı üzerinden hesaplanır. Ek puan sadece yerleştirmelerde kullanılır, minimum baraj puanı aşmada etkisi yoktur.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
“Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak” TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkânı verilmiştir.
Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2023-YKS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekecek. 50 lira tutarındaki ek yerleştirme ücreti, 18 Eylül 2023 tarihi saat 23.59'a kadar yatırılabilecek.
Bir bölüme yerleşen öğrenciler ek tercih döneminden yararlanamayacak. Tercihinden memnun olmayanlar seneye tekrar sınava girmek zorunda kalacak. Yerleştirme sonuçları açıklandı, sıra kazanılan üniversitelere kayıt yaptırmaya geldi.
ÖSYM EK TERCİH YAPAMIYORUM SORUNU
Bunun nedeni ise henüz 140 puanı alanlar için tercih döneminin başlamamış olması. Ek tercih kılavuzuna göre, şuan TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
Eğer tercih listenize alacağınız programın karşısında bir puan yer almıyorsa o zaman ilgili puan türünde 150 ya da 180 puan barajını aşmanız bu programları tercih etmeniz için yeterli olacak demektir.
Oysa ek tercihte artık genel yerleşme sonrası oluşmuş bu yıla ait puanlar olduğundan ek yerleştirmede sıralamalar kesinlikle kullanılmamalı, tüm tercihler puana bakılarak yapılmalıdır.
2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
Ek tercihte 24 tercih hakkı bulunmaktadır. 2022 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yükseköğretim kurumu ve bölümüne yerleşen adaylar, üniversiteye kayıt hakkı kazanacak. YÖK açıklamasına göre üniversite kayıt işlemleri, 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Kimler Ek Yerleştirmeye Başvurabilir, Tercih Yapabilir ? ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir üniversiteye yerleştirilen adaylar (açık öğretim kontenjansız programları hariç) ek yerleştirmede tercih yapamazlar.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
Ek tercih için 16 bin kontenjan cepte!
Bunun 4 bin 659'u devlet üniversitelerinde, 8 bin 379'u vakıf üniversitelerinde, 3 bin 77'si KKTC üniversitelerinde ve 124'ü de yurt dışı üniversitelerinde yer aldı.
YKS EK TERCİHLERİ 12 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır.
ÖSYM tarafından yayınlanan ek tercih ile kontenjanı dolmayan bölümlere girilebilir.
Ek puan ile sadece 2 yıllık bölümler (önlisans) tercih edilebilir. POLAT Kısaca 2 yıllık ön lisans programlarına yerleştirmede Sınavsız Geçiş uygulaması yerine EK PUAN uygulaması getirildi. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların TYT sınavında 150 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.
Sınav Sonuç Belgesini Okuma
Değişen sınav sistemi ile birlikte; adayların 2 yıllık ön lisans programlarından tercih yapabilmek için ham puanda 150 barajını; 4 yıllık lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için ham puanda 180 barajını geçmiş olmaları gerekir.
EK YERLEŞTİRME İLE GELENLER OKULA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Ek yerleştirme sürecini tamamlayan ve evrakları kayıt altına alan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını aldıktan sonra sınıflarına dahil olabilecek. Bunun için son tarih ise 3 Ekim 2023 olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri