Zamparalık etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çapkınlık etmek, kadın peşinde koşmak.
Aklı fikri kadınlarda olan ve sürekli kadınlarla ilgilenen, onların peşinde koşan erkekler zampara olarak bilinmektedir. Bu kişiler günümüzde aynı zamanda çapkın kelimesi üzerinden de ifade edilmektedir.
Uzun süreli ilişkilerden kaçınan hovarda kişilere çapkın denir. Eski Türkçe bir sözcük olan çapkın, ''çapmak'' fiilinden türetilmiştir. Çapmak sözcüğü koşmak anlamına gelir. Bununla birlikte, eski Türk toplumlarında, tek bir şeyde karar kılamayan, sürekli fikir değiştiren kişiler de çapkın olarak nitelendirilirdi.
TDK sözlük anlamı kılıksız, uyuşuk, sümsük kimse demektir.
Zampara kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Zampara kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Zampara kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı zenbāre şeklindedir.
İlgili 18 soru bulundu
Çeper, TDK sözlük anlamı olarak duvar ya da hendek gibi şeylerin iç kısmındaki yüzü ya da cidar, çit anlamlarına gelen ve bu anlamlarda kullanımı doğru olan bir kelimedir.
Sonsuzluk işareti (∞), Windows Q ve F klavyeli bilgisayarlarda Alt + 236 tuşlarına aynı anda basılarak yapılır.
Avel kelimesi şaşkın, avanak ve bön anlamlarında kullanılmakta olan bir kelimedir. Aynı zamanda pek işten anlamayan, beceriksiz ve şaşkın kişiler içinde kullanılmakta olan bir kelimedir.
Fransız dilinden Türkçeye geçmiştir. Embesil kelimesi budala, aptal, ahmak gibi anlamları ifade etmektedir.
Ganere sözcüğü Türkçe'de yerleşik olarak bulunur ve sahipsiz köpek veya huysuz köpek olarak değerlendirilir. İlk anlamının bu olmasının yanı sıra çok zayıf, çok gezen ya da yüznumara gibi anlamları da bulunur.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
çok ve boşuna para harcayan, tutumsuz, müsrif.
- İşsiz güçsüz, - Aylak, - Başıboş, Özellikle herhangi bir iş yapmayan ve sürekli zamanını boşa geçiren kişiler adına dile getirilen bir kelime şeklinde öne çıkıyor.
Subhan/سبحان kelimesi Arapça S-B-H(س ب ح) kökünden türer. Kök anlamı; (batmadan, üzerinde)yüzmek, ileriye yuvarlanmak, hızla uzaklaşmak, hızlı olmak anlamındadır. Kuran'da birçok ayette, bu kökten türemiş birkaç farklı anlamda olan kelimeler bulunmaktadır.
Pöç nedir sorusuna verilecek en yalın cevap; dananın kuyruk sokumundan hazırlanan bir yemek olduğudur.
Savurgan, elindeki parayı biriktirmeyi bilmeyen, israf eden kimse demektir. ''Har vurup harman savurmak'' deyimi ''ve hazıra dağ dayanmaz'' atasözü, savurgan kişiler için kullanılır.
Abazalar (Abazaca: Абаза, Rusça: Абази́ны ya da Аба́за), çoğunluğu Karaçay-Çerkesya, Adigey ve Abhazya'da yaşayan Kuzey Kafkas halkı. Abhazya'da yaşayan Abhazlar, Abazalara dil açısından en yakın halktır. Günümüzde Abazaların büyük bölümü Türkiye ile Mısır ve bazı Arap ülkelerinde de yaşamaktadır.
Ahraz kelimesi halk arasında sağır ve dilsiz manasını taşımaktadır. Ahraz kelimesi dilimizde sıfat olarak kullanılmaktadır. Özellikle Anadolu'da yaygın olarak kullanılan ahraz olma durumu dilsiz ve hem dilsiz hem de sağır olma durumuna verilen addır. Genel olarak dilsizler için kullanılan bir kelimedir.
Aptallık aptal olma durumudur. Kök sözcük aptal ise zekâsı pek gelişmemiş, zekâ yoksunu, alık, ahmak, alık salık anlamlarına gelir. Bir sıfat ya da isim olarak kullanılabilir.
Kötü maksatlı bir sıfat olarak kullanılan bu sözcük argo terimler arasında yer almakta ve toplumda hoş karşılanmamaktadır. ANDAVAL NE DEMEK? Hakaret amaçlı kullanılan bu sözcük aptal, beceriksiz, anlayışı olmayan, ahmak, bön, şaşkın ve avanak gibi anlamlara gelir.
Mini Adana Sözlüğü-4 Manık: Kedi yavrusu. Mısmıl: Düzgün.
Anarya kelimesi kökeni itibari ile geri gitmek manasına gelmektedir. Halk tarafından yaygın kullanılan anarya kelimesi savaş zamanında Fransız askerlerinin Türkiye bölgesinde etkin olması sonucu dilimize yerleşmiştir. Fransızca '' an arriere '' olarak yazılan bu kelime dilimizde arka manasına gelmektedir.
Bağlaç olan “ki” ise kendi başına bir sözcük olduğundan her zaman ayrı yazılır ve bağımsız bir sözcük olarak kendisinde önceki sözcüklerin ünlülerinden etkilenmez. Örnek cümle: sandım ki, siz ki, diyorlar ki…
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri