Sinüs ritmi tıpta, elektrokardiyogram (EKG) tarafından kaydedilen, kalbin normal atışı.
Normal Sinüs Ritminin Karakteristik Özellikleri
60-100 vuru/dakika hızında düzenli ritim (ya da çocuklarda yaş ile uyumlu).
Diğer bir taşikardi türü olan sinüs taşikardisi; fiziksel aktivite, travma, stres ya da buna benzer olaylar sonucunda kalp ritminin bozulmadan 100 ve üzerinde atması olayıdır. Fiziksel aktivitelere bağlı olarak baş gösteren sinüs taşikardisi her ne kadar normal görülse de, muhakkak bir doktora başvurulması şarttır.
Bazı duygu durumlarında; örneğin heyecan, kaygı veya korku durumlarında kalp kısa süreliğine daha hızlı bir şekilde atar. Ritmin düzenli olduğu ama sadece kalp hızının dakikada 100 atımın üzerinde olduğu tabloya sinüs taşikardisi denir. Kişi sakinleştiğinde kalp atım hızı normale döner.
Normalde kalp atımları sinüs düğümünün kontrolundedir (temel=bazal ritm sinüzaldir) P dalgaları görülür. Kalp atımları düzenlidir. Erişkin kişide kalp atım hızı dakikada 60-100 arasındadır. Aynı zamanda EKG kalbin yapısı ve hastalıkları hakkında da bilgi verir.
İlgili 43 soru bulundu
Çoğu aritmi zararsız olmakla birlikte bazıları hayatı tehdit edecek düzeyde ciddi olabilir. Ritim bozukluğu sırasında kalp vücuda yeterli kanı gönderemediğinde kişide nefes darlığı, baygınlık, bayılma bazen de ani ölüm meydana gelebilir. Yine de ritm bozuklukları sıklıkla çok iyi tedavi edilebilen hastalıklardır.
Normal sinus ritmi: Sağ kulakçığın üst kısmında bulunan sinus düğümünden kaynaklanan elektriksel uyarıların oluşturduğu kalp ritmidir. Bu düğüm büyük çocuklarda dakikada 70-110 kez uyarı oluştururken yaş küçüldükçe hız bir miktar artmaktadır. Sinus aritmisi: Kalp hızındaki solunumla ortaya çıkan dalgalanmalardır.
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
Normalde (istirahatte) kalp hızı dakika 60-80 arasındadır. Aritmi ve anormal kalp hızı birlikte meydana gelmek zorunda değildir. Aritmiler, normal, yavaş (bradiaritmiler; dakikada 60 atımdan az) veya hızlı (takiaritmiler; dakikada 100 atıştan fazla) kalp hızıyla birlikte meydana gelebilir.
Ritim bozukluğunun tanısı göğüs bölgesine yerleştirilen elektrotlar vasıtası ile kalp aktivitesinin değerlendirilebilmesini sağlayan EKG ile konulur. Elektrokardiogram olarak isimlendirilen bu tetkik kalp atımı sırasında oluşan elektrik akımını ve zamanını ölçmeyi sağlar.
Bazen hiç şikayet yokken çekilen bir kalp grafisinde (EKG) ritim bozukluğu tespit edilebilir.
Ritim bozuklukları, bayılmalar, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi yakınmalarla birlikte seyrediyorsa , bu çok tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu tür yakınmalarda zaman kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşır diyen Prof.Dr.
PR aralığı: 0.12-0.20sn olmalıdır, trase üzerindeki tüm PR aralıkları eşit olmalıdır.
Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir. Uzun zamandır sporla ilgilenen kişilerde nabız 45-60 seviyelerine kadar düşer. Kalp atış hızınız dinlenme esnasında ne kadar düşük ise o kadar iyidir.
Sinüs Düğümü Sorunları: Kalbin doğal kalp pili olan sinoatriyal (SA) düğümde sorunlar, kalp atışlarının yavaşlamasına yol açabilir. Bu düğümün elektrik uyarılarının düzgün bir şekilde ventriküllere geçişini engelleyen iletim yollarındaki sorunlar da bradikardiye sebep olabilir.
Kalp Krizinde Nabız Kaç Olur? Taşikardi yani hızlı kalp atışı, dakikada 200 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalp hızının artması ile birlikte baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste çarpıntı ve çırpınmak hissi olabilmektedir.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Özellikle ritim ve iletim bozuklukları, kalbin kanlanması, hipertrofi ya da farklı bir deyişle kalp kasının büyümesi gibi anormal durumların tespitinde kullanılan EKG bir muayene yöntemidir.
Kalpte oluşan elektriksel aktivitenin, vücut yüzeyine konan elektrotlar yardımıyla elde edilen kaydına elektrokardiyografi (EKG), kayıt yapan cihaza da elektrokardiyograf denir. EKG, kalbin elektriksel haritasının resmidir. EKG ile; Kalbin ritim ve ileti bozuklukları belirlenir.
PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn. QRS : < 0.12 sn. PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn.
Ventriküler erken vurulara (VEV) aynı zamanda ventriküler prematür atım (VPA ya da VPS) ve bazen de ventriküler ekstra sistol (VES) da denmektedir. Dolayısıyla hekimler arasında VES, VEV, VPA ya da VPS gibi kısaltmalar kullanılmaktadır. Hepsi aynı ritim bozukluğunu işaret eder.
Fakat ventriküler taşikardi söz konusu olduğu zaman kalp atış hızı dakika da 200 - 250 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalbin bu kadar hızlı atması sonucunda ventriküllere yeteri kadar kan dolmaz, buna bağlı olarak ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri