Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
* Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır.
Amortisörlerin patlaması durumunda yaşanabilecekler şu şekilde sıralanabilir: Aracın fren sisteminde arızalar meydana gelebilir. Sürücü, sürüş sırasında aracın kontrolünü kaybedebilir. Lastiklerde meydana gelen aşınmalar daha hızlı yaşanabilir.
Amortisör üst tokuzu genelde sağa sola dönüşlerde ses verir. Patlak amortisör ise kasislerde ve aracın tekerinin aşağı yukarı hareketlerinde ses çıkarır. Bu arızayı ayırt edebilmek aslında oldukça basittir. Aracın ön tarafındaki diğer parçalarda meydana gelen arızalardan farklı olarak daha tok sesler gelir.
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Arızalı bir amortisörün en yaygın göstergelerinden biri, direksiyon simidini döndürürken çıkan metalik bir tıklama sesidir. Bu ses, bozulmaya başlayan gevşek veya aşınmış bir montaj parçasından kaynaklanır.
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor. Amortisörlerin yokluğunda araç gövdesi tekerlekler üzerinde kararsız bir salınım yapıyor. Bu da konforun azalmasına, kaza riskinin artmasına ve yol tutuşunun kaybedilmesine yol açıyor.
Bu tip arızalar, amortisör sisteminin içinde bulunan mil ve yağ basıncının bağlı olduğu sibobun aşınması ya da arızalanması gibi durumlarda ortaya çıkar. En ufak tümseklerden dahi geçerken aracınız yaylanıyor ise amortisör sisteminizde arıza olma olasılığı oldukça yüksektir.
Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır? Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Patlak amortisör, genellikle süspansiyon sistemindeki bir hasar veya aşınma sonucunda ortaya çıkar ve araç performansını ciddi şekilde etkiler. Bu durumda, amortisörün normal çalışması bozulur ve sürüş sırasında bir dizi olumsuz etki ortaya çıkar.
Gergi çubukları aşağıdaki nedenlerden çatlar veya tamamen kırılır: Yay yolu tamponunun arızalı veya hiç olmaması (örneğin kaza nedeniyle). Bu, amortisörün tampon işlevini de görmesi gerektiği anlamına gelir, ki bu da aşırı baskıya sebep olur. Havalı yay seviyesinin yanlış ayarlanması
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Amortisör sönümleme elemanıdır. Bizim araçta amortisörlerin üzerinde takozlar var çok fazla yük bindiğinde bunlar patlıyormuş ondan kaynaklı olabilir. Amortisörün üzerinde yük yok ki amortisör patlayınca araba çökmez.
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri