Roka Hasadı Nasıl Yapılır? Yeterli nem ve sıcaklık değerlerine ulaşıldığında, roka tohumunun ekiminin ardından ortalama 30-40 gün sonra, rokalar hasat olgunluğuna erişiyor. Ancak düşük sıcaklık ve elverişsiz ekolojik koşullar hasat süresinin 70-80 güne kadar çıkmasına neden oluyor.
Roka, 20 ila 65 gün arasında, bitkinin tamamı çekilerek veya yalnızca iyi gelişmiş yapraklar toplanarak hasat edilebilir, böylece hasat haftalarca uzayabilir.
Dönüşümlü ekim: Roka hızlı büyüyen bir bitki olduğu için, dönüşümlü ekim yapmak suretiyle sürekli roka hasat etmek mümkündür. Birkaç hafta ara ile yeni tohumlar ekmek, devamlı taze roka yaprağı elde etmeyi sağlar.
➢ Roka tohumunun dikim sıklığını sıra arası 20 cm olurken sıra üzeri 1 ve 2 cm olmalıdır. ➢ Rokanın ekim ayları; Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos olarak bilinmektedir. ➢ Rokanın hasat ayları; Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasımdır.
Roka, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulabiliyor. Bu sebeple evlerinizin ya da balkonlarınızın gölge alanlarını tercih etmeniz öneriliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Roka bitkisi günlük olarak düzenli bir saatte sulanması gerekir. Akşam serinliğinde ya da sabah saatlerinde sulanması uygundur.
Roka toprak istekleri bakımından seçici bir sebzedir. Organik maddelerce zengin, nötr reaksiyonlu ve kumlu-tınlı bünyeli topraklar yetiştiricilik için en uygun topraklardır. (Eşiyok, 2012).
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır.
var; rokayı balkonda, bahçede hatta saksınızda kolayca yetiştirebilirsiniz.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Organik maddece zengin, kumlu- tınlı topraklar roka yetiştiriciliği için en uygun topraklardır. Toprak pH'sı bakımından nötr karakterli toprakları tercih etmektedir. Tohum ekimi yapılmadan önce, roka üretimi yapılacak alana, dekara (da) 2 ton hesabıyla yanmış çiftlik gübresi uygulanır.
Roka, nemli toprakları tercih eden bir bitkidir ve toprağın nemli olması kaliteyi ve verimi artırır. İklim koşullarına bağlı olarak sulama yapılmalı ve gerektiğinde sulama planlanmalıdır. Ayrıca, toprak kuruduğunda roka yaprakları kabalaşır ve acı bir tat alır, bu nedenle düzenli sulama önemlidir.
Roka ekolojik koşullara çok duyarlı bir sebzedir. Sıcaklığın 10 °C'nin altına düşmesi halinde Roka tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar. Bu koşullarda sebze olarak değerlendirilen yaprakların aromatik madde oranı artar ve yeme kalitesi bozulur.
Roka Tohumu Nasıl Ekilir? Roka yetiştiriciliği yapılacak alan, yabancı otlardan ve zararlılardan temizlendikten sonra tohum ekimine geçiliyor. Bunun için; 15-20 cm kadar sıra arası, 4-5 cm sıra üzeri mesafe korunarak 0,5 cm derinlikte ekim gerçekleştiriliyor. Dekara 1-1.5 kilogram tohum yeterli oluyor.
Roka iklim koşullarına göre sonbahardan ilkbahara kadar ekilebilir ve birkaç ay boyunca yapraklarından ve gövdesinden istifade edilebilen bir yeşillik bitkisidir.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır. Ekimi tamamlayıp doğru bir yerde, doğru bir sulama şekliyle maydanoz yetiştirmeye başladığınızda yaklaşık 3-4 hafta içinde saksınızın üzerinden minik maydanozlarınızı görebilirsiniz.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
En kolay ayırt etme yöntemlerinden birisi ise yaprakların şeklidir. Terenin saplarından çıkan kenarları tırtıklı bir yaprağı vardır. Rokanın ise saptan uca doğru giderken önce küçük yapraklar, uca gittikçe biraz daha büyüyen yapraklar ve en uçta büyük bir yaprak şeklinde yaprakları vardır. Sağlıkla kalın.
Tere; ilkbaharda daha iyi yetiştiği için tohumunun bu mevsimde ekilmesi tavsiye edilir. 1. Tohumları bir gece suda veya nemli bir bez içinde bekletin. Tere tohumlarının bir gece boyunca suda veya nemli bir bez içinde bekletilmesi çimlenme oranını arttıracaktır.
Roka tohumlarını bahçeye ekmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletirseniz daha kısa sürede çimlenir. Bu yöntem genel anlamda tüm sebze tohumları için geçerlidir.
Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri