Takım lideri olmak için kesin bir resmi eğitim şartı yoktur ancak bu role sahip kişilerin yönetim, işletme, pazarlama veya benzeri bir alanda lisans ya da lisansüstü eğitime sahip olduğu görülür. Hizmet verilecek sektöre bağlı olarak sertifika programları ve çevrim içi kurslarla bu alanda yetkinlik kazanılabilir.
İşle ilgili bilgilendirme yani oryantasyon süreci, ekip üyeleri için çok önemlidir. Takım liderinin ikinci görevi iş dağılımını ve ekip içi organizasyonu sağlamaktır. Ekip içindeki iş yükünün ve iş dağılımının dengeli bir şekilde gerçekleşmesi, sorumlulukların hatasız ve hızlı bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.
Bir ekibe liderlik etmek, Ortak bir amaç için bir araya gelmiş olan kişileri yönetmek demektir. Ekibiniz, kuruluş hedefi ne olursa olsun, mutlaka karşınıza kendine has özellikleri olan kişilerin bir araya getirilmesinden kaynaklanan bazı zorluklar ve fırsatlar çıkacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Liderlikte Güç Kaynakları
French ve Raven (1968), liderlerin izleyenlerini etkileyebilmek için kullanacağı güç kaynaklarını beş gruba ayırmıştır. Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Yönetici başkaları adına çalışan, önceden belirlenen amaçlara ulaşmak için çaba harcayan, işleri planlayan, uygulatan ve sonuçları denetleyen kişidir. Lider ise bağlı bulunduğu grubun amaçlarını belirleyen ve bu amaçlar doğrultusunda grup üyelerini etkileyen ve davranışa yönelten kişidir.
Ekip çalışması, genel olarak, bir grup insanın ortak bir amaca ulaşmak için birlikte çalışmaya istekli olması olarak düşünülebilir. Örneğin, sık sık “o iyi bir takım oyuncusu” ifadesini kullanırız. Bu, birinin ekibinin iyiliği ve başarısı için çalışan, takımın çıkarlarına sahip olduğu anlamına gelir.
Ekip liderleri, günlük iş akışından ekip üyelerinin hedeflerine ulaşması için en iyi şekilde desteklenmesini sağlamaya kadar her şeyden sorumludur. Şirket yapınıza bağlı olarak, bir ekip liderinin sorumluluklarının ne olduğu ve bu rolün bir proje yöneticisinden ne kadar farklı olduğu biraz belirsiz olabilir.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
Liderlik becerileri; iletişim, kişilerarası ilişkiler, planlama ve ikna etme gibi temel becerileri içerir. Liderler ekipleri yönetir, çalışmaları denetler, görevleri koordine eder, ekipler oluşturur, çalışanları geliştirir, performans değerlendirmesi yapar ve şirket hedeflerine ulaşmak için gereken becerilere sahiptir.
Tek tek başarılamayacak işlerin üstesinden bir ekip olarak gelmek, hemen herkesin motivasyonunun artmasına ve çalışma azminin yükselmesine neden olur. Dolayısıyla iyi bir ekibin işi her zaman çok daha kolaydır. Takım ruhunun da büyük etkisiyle beraber artan iş motivasyonu, kısa zamanda işlerinize de yansıyacaktır.
Takım ruhu ifadesiyle anlatılmak istenen, biz bilinci kavramının ve ortak amaçların insanları nasıl bir araya getirebileceğinin gösterilmesidir. Takım ruhu ifadesiyle aynı zamanda bütünlük, uyum ve dayanışma örneklerini bir arada görürüz.
Çalışanların, birlikte hedefe ulaşma bilinciyle hareket etmesi durumudur. Çalışanların, birbirlerini tamamlayıcı şekilde ve sinerjik olarak çalışmalarını sağlayan bir bilinçtir. İş kollarının, aynı alanlarda çalışan personeli bir araya getirdiği birimlerdir.
Kurulan iletişim ne kadar sade, samimi ve açık olursa ekibinizle kuracağınız ilişkiler o kadar sağlam olmaktadır. Çalışanları motive etmek, onlara pozitif enerji vermek, onları ödüllendirmek, takdir etmek ve en önemlisi de çalışanları dinlemek; işe bağlılığı da artıracağından, liderde olması gereken özelliklerdendir.
Liderlik, savunduğu bir düşünce veya hedefin gerçekleşmesi amacıyla kitlelere doğru bir şekilde hitap edebilen ve onları yönlendirebilecek stratejik zekaya sahip kişidir. Liderin yönlendirdiği fikre ya da hedefe kendisinin inanması ve öncülük edebiliyor olması çok önemlidir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri