Hastalanma riski, hasta annenin çocuklarında 1/33-50 iken, hasta babanın çocuklarında 1/16-33'tür. Ailesel birikimin güçlü olduğu bu tip diyabette, bireyin hastalığa yatkınlığı aile içindeki hasta bireye olan genetik yakınlığı ile doğrudan ilişkilidir.
Genetik olarak gelen kodlar sizi direkt olarak şeker hastası yapmaz. Ancak aile bireylerinde görülen şeker hastalıkları, şeker hastalığına yakalanma riskinizi yükseltecektir. Yani şeker hastalığı babadan oğula geçer mi, diye sorarsanız bunun net bir cevabı yoktur.
Annedeki şeker bebeğe geçerse…
Diyabetik bebeklere anneden sürekli glikoz geçer ama annenin kullandığı insülin bebeğe geçmez. Annenin kan şekeri ne kadar kontrol altındaysa bebek doğduğunda solunum sıkıntısı da o kadar az olur. Diyabetin en önemli özeliği; iri bebek doğumlarına yol açmasıdır.
Şeker hastalığı aşırı şekerli gıdalar tüketildiği için değil, pankreastan insülin salınımı eksikliği veya vücutta insülin direnci olduğu için ortaya çıkar. Şeker hastalığı olanlarda ilaç tedavisine ek olarak diyette şekerli besinler kısıtlanır ve pankreasa normal şeker düzeylerinin sağlanması konusunda yardımcı olunur.
Diyabet yani şeker hastalığı olan kadınların gebelik öncesi ve gebelik esnasında alınacak tedbirler ve yakın takip ile sağlıklı bir doğum yapmasının mümkün olduğunu açıklayan Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Perinatoloji Yandal Uzmanı Doç. Dr.
İlgili 42 soru bulundu
Hem şeker hem de karbonhidrat tüketimi; günlük yüzde 10'u aşmamalıdır. Ayrıca, basit karbonhidrat yerine daha çok tam tahıl ürünleri ve kuru baklagiller tercih edilmelidir. Şeker miktarı kadar dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tuz miktarıdır. Bu noktada, günlük tuz tüketimi; beş gramı aşmamalıdır.
Şeker Hastalığı Gebeliğe Engel mi? Şeker hastalığı, kontrol altına alınması halinde hastanın yaşantısını belirgin şekilde etkilemez. Kötü kontrollü diyabet hastalarında bunlar şiddetlenerek kısırlığa dahi neden olabilir.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Birçok farklı çeşidi bulunan diyabet hastalığının en yaygın görülen ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü Tip 2 diyabettir.
Kilo Vermek
Şekeri düşürme yolları arasında çok önemli bir konu da kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Fazla kilo ve obezite, artan yağ dokusunun insülin duyarlılığı üzerinde oluşturduğu olumsuz etki nedeniyle diyabetin baş düşmanlarıdır.
Hamilelikte şeker hem anne hem bebek sağlığını tehlikeye atabildiğinden, şeker düzeylerinin gebelik süreci boyunca kontrol altında tutulması önem taşıyor. Gebelik diyabeti hamileliğin 24 ve 28'inci haftaları arasında yapılan şeker yükleme testiyle teşhis edilir ve gerekli önlemlerin alınması sağlanır.
Çocuk yanında sürekli su şişesi taşımaya başlar. Şeker hastası bir çocuk yeteri kadar su içmediğinde bulantı, baş dönmesi, dehidratasyon, baş ağrısı, halsizlik ve bayılma görülebilir artan kan şekeri düzeyi olunca belli bir süre sonra glikoz ( şeker ) idrarla atılır.
Günümüzde, tip 1 veya tip 2 diyabetli kadınlar normalde sorunsuz hamile kalabilmektedir. Gerçi hem anne hem de çocuk için belirli riskler bulunmaktadır. Ancak, diyabet uzmanları ve tıp uzmanları tarafından bu riskler iyi bir planlama ve optimal bakım ile, hamilelik öncesinde ve sırasında büyük ölçüde azaltılabilirler.
Sayısı her geçen gün artan araştırmalar da diyabetin “doğru beslenme” ile ilaç bile kullanılmadan hem önlenebileceğini ve hem de tamamen düzelmesinin mümkün olabileceğini açık ve net olarak ortaya koyuyor.
Stres hormonlarının salgılanması, insülinin kan şekerini düşüren etkisine tam ters etki yapar. Bu nedenle kan şekerinin seviyesini yükseltir.
Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Tip 1 şeker hastalığı, yani insüline bağlı diyabet olarak adlandırdığımız durum birkaç gün veya birkaç hafta içinde ortaya çıkar ve belirtiler hemen görülür. Bu tip diyabette aşırı yükselmiş şekere bağlı görülen belirtiler daha şiddetlidir.
Çok şeker yenmesi şeker hastalığına yol açmaz. Şeker hastalığındaki ana bozukluk, vücudun alınan şekeri enerjiye çevirme kabiliyetinin bozulmasıdır.
Çocuklarda şeker hastalığı ortalama başlangıç yaşı 8 olarak bildirilmektedir. Son yıllarda küçük çocuklarda diyabet görülme sıklığının arttığına ve diyabet görülme oranının 2-4, 6-8 ve 10-12 yaşlarında olmak üzere üç dönemde pik yaptığı gözlenmektedir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
İştahsızlık, ağız kuruluğu, çok su içme, açlık hissi, çok idrara çıkma, gece idrara çıkma, kilo kaybı, yorgunluk, çabuk yorulma, gece idrara kalkma daha nadir bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı infeksiyonlar, tekrarlayan mantar infeksiyonları, kaşıntı başlıca bulgulardır.
Normal bir insanda açlık kan glukozunun 70-100 mg/dL arasında olması gerekir. Kanındaki şeker oranı bu seviyenin üzerinde olmak şeker hastası olduğunun işareti olarak görülür.
Gebelik diyabeti mevcut olan anne adayında iki haftalık diyet ve egzersiz tedavisine rağmen açlık kan şekeri 105 veya yemekten sonra 1. saat kan şekeri 140 mg/dl ise; mutlaka insülin tedavisine başlanmalıdır.
Birinci derece akrabalarında Tip 1 diyabet olanlarda ve çok sayıda Tip 2 diyabet yakını olanlarda Tip 1 diyabete yakalanma riski yüksektir. Tip 1 Diyabet Tanısını koymak için açlık ya da tokluk fark etmeksizin herhangi bir zamanda ölçülen kan glukoz düzeyi 200 mg/dl üzerinde ise Tip 1 Diyabet tanısı konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri