Rezistanslar içerisinde bulunan direnç telleri yüksek ısılara karşı dayanan malzemelerden yapılmaktadır.
Rezistans telleri, elektrik üzerinden elde edilen enerjiyi ısı enerjisine çevirme görevini yerine getirirken kullanılan direnç telleridir. Bu tellerde kullanım alanına ve rezistans türüne göre farklı üretim söz konusudur.
Rezistans tellerinin kullanım alanı oldukça geniştir. Ana hatları ile ısı ile ilgili ısınma, temizlik, yemek pişirme gibi işlerde kullanılmaktadır. Beyaz eşya, küçük ev aletleri, gazlı ev aletleri, bazı elektronik aletlerin içerisinde, ısı üreten cihazlarda rezistanslar kullanılmaktadır.
Rezistans Nedir, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine verilen genel isimdir. Rezistans oldukça yüksek ısılara karşı direnç gösteren bir üründür. Rezistansların içerisinde nikel, demir, krom ve alüminyum alaşımları bulunmaktadır.
Rezistanslarda bulunan rezistans telleri elektrik akımlarına karşı yüksek direnç gösteren malzemelerden yapılır. Isıtıcı cihazlardaki ısıyı teller artırır. Tel hammaddesinin özelliğine göre performansı da değişkenlik gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Rezistanslar kendi içerisinde, boru rezistans, fişek rezistans, çember rezistans, serpantin rezistans, otoklav rezistans gibi gruplara ayrılmaktadır. Fanlı sobalar başta olmak üzere panolarda, fritöz gibi ev aletlerinde, çamaşır makinelerinde, cam ısıtıcılarında, bazı plakalarda ve daha bir çok alanda kullanılmaktadır.
Öncelikli olarak rezistans teli üzerinde anlık çalıştırıldığında yoğun şekilde elektrik akımının geçtiğini biliyoruz. Hal böyle olunca da ısıtıcı ürünlerde rezistans telini bir süre sonrasında inceldiği görülmektedir. İncelmeye başlayan rezistans teli ise bir süre sonrasında kopmaya başlar ve kopar.
Rezistansın arızalı olup olmadığını anlamanın en kestirme yolu elektrik bağlantısını kontrol etmektir. Rezistanstan ürüne elektrik gelmediği takdirde bir arıza meydana geldiğini söylemek mümkündür.
Rezistansın kullanım alanı oldukça geniştir. Elektrikli ev aletlerinde, beyaz eşyalarda, her çeşit ısıtıcılarda, soğutma sistemlerinde, ağır sanayi ürünlerinde, iş yerleri ve fabrikalarda bulunan iş makinelerinde kullanılır.
Mutlaka elektrikli soba, ocaklarda, vb. kullanılan orijinal rezistans tellerinden (220 volt, 750,1000, 2000 watt) uygulanacak voltaj ve ampere çok uygun bir uzunluğu keserek kullanmanız gerekir.
Rezidans dairelerin bağlı olduğu rezidanslarda yüksek kaliteli hizmetler, özellikler ve imkânlar bulunmaktadır. Bu hizmetlere örnek olarak özel güvenlik, resepsiyon, kapıcı, özel spor salonu, yeşil alan, yüzme havuzları ve diğer sosyal olanaklar verilebilir.
Rezistanslar, kovan kısımlarına tam olarak oturtulduktan sonra bağlantı vidaları sıkılmalıdır. Isıya dayanıklı olan bağlantı kutuları ve fişler kullanılması rezistans teli bağlantılarının daha güvenilir olmasını sağlar.
Dirençler, elektrik ve elektroniğin olmazsa olmazıdır. Gerilim ve akım kontrolünde başat rol oynayan dirençler, kontrollü çıkış sinyali gerektiren devrelerde kullanılır. Işık, sıcaklık, ısı gibi birçok sensörlerde de yine karşımıza dirençler çıkar.
Direnç Ne İşe Yarar? Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır.
Dirençler, elektrikli devrelerde akımı sınırlayarak belli bir değerde tutmaya yararlar. Bunun haricinde hassas devre elemanlarının üzerlerinden yüksek akım geçmesini önlerler, besleme gerilimini ve akımı bölmek için de kullanılırlar.
Rezistans kaynağı, iki metal parçayı kaynak ile birleştirmek için üretilen ısının, iki metal parçanın birleşim noktasında akım akışına sunduğu dirençten kaynaklanan bir elektrik kaynağı türüdür. Rezistans kaynağı uygulamalarında otomasyon imkanı diğer kaynak tiplerine daha yüksektir.
Rezistans, içine konulduğu makine veya cihazlarda, elektrik enerjisini ısıya çeviren özel hazırlanmış direnç tellerine verilen genel terimdir. Direnç bulunduğu materyaldeki elektron akışını engeller.
Dolayısıyla en çok ısıtıcı gibi elektrikli ev aletlerinde rezistans teli kopması gibi sorunlar meydana gelmektedir. Rezistans tellerinin üzerinde yoğun bir elektrik akışı gerçekleştiği için teller zorlanmakta ve bir süre sonra kopmaktadır.
Arızalanan rezistansın tamir edilme olanağı yoktur. Bu sebep ile ürün kullanımına devam edebilmek için ürün ile uyumlu olan rezistans alım işlemine yer açılması gerekir. Rezistans arızası durumunda karşılaşılan rezistans ihtiyacından ürününüz için gerekli olan seçime yer açılması gerekir.
Rezistansın bozulması durumunda, çamaşır makinesi suyu ısıtamaz ve çamaşırlar temizlenmez. Bu parçanın bozulmasının birçok nedeni olabilir. Rezistans bozuldu ise değiştirilmesi, çamaşır makinesinin ömrünü uzatır ve çamaşırların daha iyi temizlenmesini sağlar.
Rezistansı Temizleyin
Suyun ısınmasını sağlayan rezistanslar, farklı yöntemler ile kireçten arındırılabilir. En çok kullanılan temizleme yöntemi sitrik ve asetik gibi kimyasal maddelerdir.
Rezistans Yapısı
Rezistansların genellikle içerisinde krom (Cr), alüminyum (Al) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından yapılır. Fakat genelde krom-nikel tel olarak bilinir. Krom- nikel tel alaşımının içinde bulunan krom (Cr), rezistansın kendi ürettiği ısıya karşı dayanımını artırır.
Su ısıtıcı rezistansı üretiminde birbirinden farklı materyaller kullanılır. Rezistans ham maddelerinde dayanıklılık ön plandadır. Bu nedenle su ısıtıcı rezistans üretimi yapılırken demir, nikel ve krom gibi malzemelerden yararlanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri