Söz konusu ekipmanların periyodik kontrolleri İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ'in 6 ncı maddesindeki hükümlere uygun olarak EKİPNET kalıcı kayıt numaralı kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.
Bu kapsamda hazırlanan İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ 1.10.2017 tarihli ve 30197 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ekipnet üyeliği için öncelikle kep adresi ile kayıt olunması gerekiyor.
EKİPNET, iş ekipmanlarının periyodik kontrollerini yapmaya yetkili kişilerin elektronik ortamda kayıt ve bildirimi ile veri doğrulaması amacıyla kullanılan İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapacak Yetkili Kişilerin Kayıt Programıdır.
Yani periyodik kontrol, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından büyük bir önem arz ediyor. Bu yüzden “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ile ilişkili olan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” iş yerlerindeki ekipmanların kontrollerinin yapılması zorunlu kılınmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz.
EKİPNET - İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Takibi Programı
EKİPNET kapanıyor!
Ekipnet üzerinden yapılan periyodik kontrol yapmaya yetkili personellerin yetkilendirilmesi, periyodik kontrolü yapılan makinelerin takibi gibi işlemler YENİ İSGKATİP yazılımında bu işlemlerde tek yerden gerçekleştirilebilecek.
EkipNET Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır? Bunun için öncelikle turkiye.gov.tr adresine E-Devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekli. Giriş sonrasında arama bölümüne Ekipnet yazmanız yeterlidir.
Temel Eğitim Vermeye Yetkili Kuruluşlar;
Türk Standartları Enstitüsü TMMOB Makina Mühendisleri Odası Milli Eğitim Bakanlığı
(3) 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş olan ortak sağlık ve güvenlik birimleri periyodik kontrol hizmeti veremez.
Periyodik kontroller, yetkili olan makine mühendisleri, mekatronik mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, makine teknikerleri veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
a) İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce, önemli bakım ve onarımlardan sonra ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından periyodik kontrolü yapılır.
(3) 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş olan ortak sağlık ve güvenlik birimleri periyodik kontrol hizmeti veremez.
2.1.
Forklift, ağır yükleri çatalları ve zaman zaman kullanılan ataşmanları aracılığıyla kaldırma, taşıma ve yükleme amaçlarıyla kullanılan bir tür iş ekipmanıdır.
Operatör : İş ekipmanını kullanma görevi verilen işçi veya işçileri, ifade eder. Madde 5 -İşveren, işyerinde kullanılacak iş ekipmanının yapılacak işe uygun olması ve bu ekipmanın işçilerin sağlık ve güvenliğine zarar vermemesi için gerekli tüm tedbirleri alacaktır.
Periyodik kontrol uzmanı olarak çalışabilmek için çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen periyodik kontrol uzmanı eğitimine katılmak gerekir. Bu eğitimlerin sonunda yapılacak olan sınavlardan başarı ile mezun olan herkes uzmanlık sertifikası almaya hak kazanır.
Madde 7- Periyodik Kontrol Muayene Elemanı Başarı Belgesi almak için yetkili mühendisler başvurabilirler. Belgenin geçerliliğini sürdürebilmesi için belge sahibi, Periyodik Kontrol Muayene Elemanı Belgelendirme Kurulu tarafından belirlenen şartlara uymak zorundadır.
İş ekipmanı işin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet veya tesistir. El aletleri, iş makineleri, hareketli ekipmanlar, yük kaldırmada kullanılan ekipmanlar, yüksekte yapılan geçici işlerde kullanılan el merdivenleri, iskeleler ve halatlar gibi malzemeler en yaygın kullanılan iş ekipmanlarıdır.
İşyeri az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 5 yılda bir; İşyeri tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar en fazla 3 yılda bir; İşyeri çok tehlikeli sınıfta yer alıyorsa çalışanlar yılda bir, İşyerinde gençler, hamileler veya çocuklar çalışıyorsa 6 ayda bir periyodik muayeneler gerçekleştirilmelidir.
periyodik olarak 3 ayda bir kontrol edilmesini ve gerekli testlerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, Yapı iskeleleri ekipmanların periyodik kontrolleri 6 ayda bir yapılır.
Sertifika Programının Amacı:
Ülke ve Toplum Yararları Doğrultusunda, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında İş Ekipmanlarının periyodik kontrolünde görev alacak Makina Mühendislerinin belgelendirilmesi amacıyla bu program oluşturulmuştur.
İş ekipmanı bir işi yerine getirir iken kullanılan araç ve gereçlerin tümüdür. Bu araç ve gereçler, makine, alet, tesisat ve tesistir. İş ekipmanlarının sağlıklı olarak işlevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Tehlike arz etmemelidir.
İş ekipmanları ile ilgili olan durumların periyodik kontrollerini yapmakta olan yetkili kişilerin elektronik bir ortamda bildirimi ve kaydı ile veri doğrulama amacı ile kullanılan sisteme ekipnet kayıt sistemi adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri