Bir söz veya söz öbeğinin bağlı birim oluşu, onun bir bağlı bilginin adı olarak kullanılışıyla ilgilidir. İşte eskiden ekleşmiş veya ekleşmemiş, yapımlık ve çekimlik bütün bağlı biçim birimleri için kullanılan edat sözü, günümüzde, yalnızca çekimlik bağlı biçim birimlerin ekleşmemiş olanları için kullanılmaktadır.
Türkçede, varlık ile varlık (söz öbeği) ve varlık ile eylem (cümle) ilişkilerinin adlarından ekleşmiş olanları, isim hâl ekleri; ekleşmemiş olanları ise, çekim edatlarıdır. Yani Türkçenin isim çekimi hem ek hem de edatlarla yapılmaktadır (Karaağaç, 2009, s. 159-160).
Edat, diğer adıyla ilgeç, kendi başına bir anlamı olmayan ancak sözcükler arasında anlam ilgisi kurmak için kullanılan yardımcı kelimedir. Örneğin gibi, için, rağmen, karşın gibi kelimeler normalde bir anlama sahip değildir ancak cümle içinde kullanıldığında bir anlama sahip olur.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Edat veya ilgeç; farklı tür ve görevdeki kelimeler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan yardımcı kelime. Edatların tek başına anlamı yoktur; diğer kelimelerle birlikte, cümle içinde görev kazanır. Bazı kaynaklarda ünlemler ve bağlaçlar da edat kabul edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Sebep Edatları (için, üzere, dolayı, ötürü, diye vs.) Vasıta Edatları (ile) • Benzerlik Edatları (gibi) • Başkalık Edatları (başka, gayrı vb.) Hal Edatları (göre, nazaran, dair, ait, rağmen vs.) Miktar Edatları (kadar) • Zaman Edatları (beri, önce, evvel, böyle, sonra, geri vs.)
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
Yalın Bağlaçlar: Yalın bağlaçların birkaç tanesi dışında ötekileri yalnızca bağlaç ola- rak kullanılırlar: Şayet, lâkin, ilâ, keza, vakra, imdi, yani, meğer, madem, netekim, eğer, ama, bile, ile, de vb. ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Birçok kelime türü gibi edatlar da yüklem, tümleç ve özne görevlerini üstlenebilirler. Fakat özne görevini almaları nadir olarak görülür. Örneğin; Gibi, bir edat örneğidir. Edatların isim olarak kullanılmalarına az rastlansa da edatlarda isim olarak kullanılabilirler.
Edat olan mi'nin kendinden önce gelen sözcükten ayrı yazılması gelenekleşmiştir. Cümleye soru anlam› katsa da katmasa da mi edatının ayrı yazılması gerekir. Mi edatı, kendinden önceki sözcüğün ünlüsüne göre ünlü uyumuna uyar; cümlede sözcükler arasında anlam ilgisi kurar.
Batı Türkçesinin ilk yüzyıllarında bağlama edatı olarak kullanılan arkaik bile “ile” edatıyla eş sesli (homonym) olan bile “dahi, da” edatı daima bağlama ve özellikle de kuvvetlendirme işlevinde olmuştur.
Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir. Cümlede bile kelimesi geçiyorsa bu bağlaç olarak kullanılmıştır. Bile kelimesi edat olarak kullanılamamaktadır.
Kornfilt'e göre önce ve sonra zaman zarfları -DAn eki ile birlikte kullanıldıklarında edattır. Edatlar genel olarak değiştirilemezler.
Öyle sözcüğü bir kelimenin anlamını güçlendirmek, aşırılık katmak amacıyla zarf görevinde de kullanılır. Böyle bir durumda bir art gönderim unsuru olarak değerlendirilmeyen öyle sözcüğünün görev adı miktar zarfıdır.
Bile cümle içinde bağlaç olarak kullanılan bir kelimedir. Genelde birçok kişi tarafından edat mı bağlaç mı olduğu karıştırıldığından araştırılan konular arasındadır. Bile kelimesi bağlaç olarak kullanılan bir sözcüktür.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Çünkü kelimesi bağlaçtır çünkü kelimesi bir cümleden çıkarıldığında anlam bozulmamaktadır.
Yalnız ya da ancak kelimeleri kullanıldığı zaman bu bir bağlaç anlamına gelir. Ancak bunlar yerine sadece kelimesi kullanıldığı vakit ise edat olarak öne çıkar. Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir.
UYARI:Yalnız, ancak, bir, tek gibi edatlar cümlede sadece anlamında kullanılırsa edat; fakat anlamında kullanılırsa bağlaç olur.
İsim, zamir, isim-fiil ve sıfat-fiilerden sonra gelerek onlarla cümlenin diğer öğeleri arasında ilgi kuran kelimelere çekim edatı denir. Bu edatlar çekim eki görevi yaparlar; isimlerin, zamirlerin, isim-fiil ve sıfat-fiillerin zarf halini oluştururlar.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Sanki kelimesi edat kategorisinde yer almaktadır. Sanki edatı benzetme edatı olarak da bilinmektedir. Sanki edatı sanmak veya zannetmek anlamlarında da kullanılabilmektedir. Sanki kelimesi bulunduğu cümlenin anlamını değiştirdiği için edattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri