Ekmeden biçilmez atasözünü her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Ekmeden biçilmez atasözü ile anlatılmak istenen kazanç elde etmek kişilerin belli oranda emek sarf etmek gerektiğidir. Ne kadar çok emek verilirse ve çaba gösterilirse o kadar çok kazanç elde edilebilir.
Türk Dil Kurumu'na göre ne ekersen onu biçersin atasözünün anlamı 'yapılan her doğru veya yanlışın mutlaka eşit düzeyde karşılığı olur' şekilde tanımlanmaktadır.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN BENZERİ ATASÖZLERİ
Ne doğrarsan aşına, o çıkar kaşığına. Kazanına ne korsan çömçende (kepçende) o çıkar. Herkes ektiğini biçer.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Atasözü [1] Birbirine yabancı kimseler bile birbirinin durum ve davranışlarını dikkatle izlerler; onlar üzerine doğru bilgi edinirler. Öyle ki kimi zaman kişi, kendi özelliklerini başkalarından öğrenir.
İlgili 31 soru bulundu
Yatan (Yatar) Aslandan (Kurttan), Gezen (Yeler) Tilki Yeğdir (İyidir) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: 1) az güçlü olup çalışan, çok güçlü olup çalışmayandan daha başarılı olur 2) soylu, güçlü olmadıkları hâlde geçimlerini sağlamak için çalışanlar soylu, güçlü olup da tembel tembel oturanlara yeğlenirler.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Bu atasözünün anlamı: Kişi, bir olayın sonuçlanması için elinden gelen gayreti göstermelidir. Sabırla, inançla pes etmeden dayanabildiği kadar dayanmalıdır. Bıkmadan, yorulmadan o işi sonuna kadar getirmelidir. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın sözü bizlere bir işi sonuçlandırmadan bırakmamamız gerektiğini söyler.
Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
Sakınan / Sakınılan Göze Çöp Batar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Değer verilen ve gözü gibi bakılan bazı şeyler inadına zarar görür. Özellikle çok fazla korunan insanlar ya da pek çok eşya daha fazla zarara uğrayabilmektedir. Bu anlam üzerinden kullanılan en güzel atasözleri içerisinde yer alıyor.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
İkinci Anlam: Kalp Kalbe Karşıdır atasözü, aynı duygu ve düşünceleri paylaşan insanlar için de sıklıkla kullanılıyor. Kalbin kalbe karşı olması demek iki tarafın da benzer duyguları paylaşılması anlamına gelir. 1- Kalbe kalbe karşıymış, ben de tam seni düşünüyordum. 2- Kalp Kalbe Karşıdır derlerdi de inanmazdım.
Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli. [1] Kişi, bugün içinde bulunduğu parlak durumun sürüp gideceğini sanmamalı; çevre sine tepeden bakmamalı; yarın kötü bir duruma düşebileceğini aklından(hatırdan) çıkarmamalıdır.
Keskin Sirke Küpüne (Kabına) Zarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: öfkeli, sert kimsenin zararı kendisinedir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Bu atasözünü anlamı şu şekildedir: Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme veya başaramayacağın, sonuçlandıramayacağın bir konuda kesin söz söyleme anlamına gelir.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
[1] İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar,Parayı tutumlu kullanmak gerekir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Bir işi yoluyla, yöntemiyle yapan güçlük çekmez.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri