Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli (>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır.
Glisemik indeks değerleri 0 ile 100 arasında olmaktadır. Glikoz ve beyaz ekmek 100 olurken et ve yağ 0 olarak kabul edilmektedir.
Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi 72, beyaz ekmeğin 69, sofra şekerinin 59. İnsanlara şeker yeme diyen zihniyet, glisemik indeksi şekerden bile yüksek olan tam buğday unu ile yapılmış ekmek öneriyor. Hem de günde kaç dilim. Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi beyaz ekmekten bile yüksek.
Örneğin beyaz ekmeğin glisemik indeksi 72 iken çavdar ekmeğinin glisemik indeksi 58'dir.
şekerini etkileme hızlarına göre sınıflandırılmasıdır. kan şekerindeki dalgalanma da o kadar az olacaktır. iken, Başbaşı Bulgur'un glisemik indeksi sadece 50'dir.
İlgili 31 soru bulundu
3. Nohut – Gİ puanı 28
Nohut 28 puan olan düşük Gİ sahip baklagildir. Nohut, fincan başına 11.8 gram (g) protein ve 10.6 gram lif içerir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.
"Kepekli ekmek ve işlenmemiş hububattan yapılan besinlerin şeker hastalığı riskini indirebildiği saptandı." Finlandiya´daki Helsinki Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Jukka Montanen, özellikle siyah ekmeğin tip 2 şeker hastalığı riskini önemli oranda indirebildiğini belirtti.
- Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmeli. - Pirinç yerine bulgur veya kepekli pirinç tercih edilmeli. - Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği ,çavdar ekmeği,kepek ekmeği tercih edilmeli.
Damak lezzetini bozmadan, sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu söyleyen Canan Karatay, şekerden sonra bir düşmanı daha açıkladı: İki dilim ekmek iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükseltiyor.
Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur. Kalp sağlığını destekler.
Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.
Gli- semik indeks değeri 100 olan buğday unu ile ya- pılan beyaz ekmekle karşılaştırıldığında, kaynatıl- mış karabuğday tohumu ile yapılan ekmeğin 61.2; %50 ham karabuğday tohumu ile yapılan karabuğ- day ekmeğinin ise 66.2 glisemik indeks değerine sahip olduğu belirlenmiştir (35).
Farklı gıdaların glisemik indeks ve glisemik yükünün verildiği uluslararası tabloda balın glisemik indeksi 55 olarak verilirken, bir başka araştırmada 108.46 olarak rapor edilmiştir. Bunun sebebi balın kimyasal içeriğinin sabit olmaması botanik ve coğrafik orijine göre değişkenlik göstermesidir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Beyaz ekmek yüksek glisemik indekse sahiptir ve kan şekerini ani bir şekilde yükseltip, düşürür.
Diabet hastaları için en uygun seçimdir, çünkü çavdar ekmeğindeki nişasta molekülleri daha sert ve gözenekli yapı oluşturur. Çavdar ekmeği yendiğinde çavdar tanecikleri genişler ve nişastalar uzun sürede şekere parçalanır, böylece yemek sonrası kanda ani insülin yükselmesini engeller ve çabuk acıkmaya mani olur.
Örneğin 1 adet simit yaklaşık 3-4 gram, 1 dilim ekmek 2-3 gram şeker içerir. Kahverengi şeker beyaz şekerden daha sağlıklı değildir.
Araştırmalara göre, ekşi maya ekmeğin içinde bulunan laktik asit, ekmekteki glikozun kana salınımını yavaşlatıp, ekmeğin glisemik indeksini düşürür. Başka bir deyişle, ekşi maya ekmek diğer sanayi tipi mayalı ekmeklere göre daha az kan şekeri oluşturur ve vücutta aşırı bir insülin salınımına neden olmaz.
Ortalama bir yerli muz sadece 76 kalori içerir, lif yönünden zengin ve potasyum deposudur. Glisemik indeksi 62'dir, yani elmadan fazla, karpuzdan düşüktür. Bu nedenle rahatlıkla günde 1 adet yerli muz yiyebilirsiniz.
Glisemik indeksi sıfır olarak kabul edilip yenilmesi uygun olan besinler ise; brokoli ,karnabahar,kabak,marul,kıvırcık,patlıcan,soğan,biber,turp,ıspanak,domates,avokado,çiğ badem, ceviz, çiğ fındık, et, tavuk, balık, yumurtadır.
Besinlerin glisemik indeksleri 0 ile 100 arasında değişmektedir, glisemik indeksi düşük olan besinler arasında yer alan kuru fasulye (35) kan şekerini stabilize eder ve kan şekeri seviyesinde yüksek değişiklikler meydana getirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri