Öncesinde ısıtılan fırın içerisine ekmek hamurunu aktarılır ve de yaklaşık olarak 180 derecede pişirilir.
- Ekmekler: Ekmeklerinizi 180 derece üzeri ısılarda pişirmeye başlayın. 180 derece üzeri sıcaklıklar eğer yağ kullandığınız bir hamursa yağın daha çabuk erimesini ve sürecin daha hızlı hale gelmesine yardımcı olur.
Odun ateşi ile fırının taş sıcaklığı 300–350. C derecelere çıkarken, içerisinin sıcaklığı odunun en. harlı yandığı zaman 450–500 C derecelere çıkabiliyor. Odun ateşinde pide yapmanın birçok zorlukları var.
Evde bulunan fırın modeline göre değişim gösterse de 175 derece 15- 20 dakika içinde ısınmaktadır.
Uygun Isıyı Belirleme
Peki fırın derecesi nasıl ayarlanmalı? 110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir.
İlgili 34 soru bulundu
yaklaşık 2200oC fırın üstünde (hammaddenin fırına ilk girdiği yerde) yaklaşık 150oC civarındadır. Sıcak hava sobalarında sıcaklık ise 1250 oC civarındadır.
Temassız IR termometreler, cam fırınlarda ve eritme fırınlarında çoğunlukla termal kameralara alternatif olarak kullanılır. Micro-Epsilon IR termometrelerin burada tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri endüstriyel tasarıma sahip olmasıdır.
genelde fırınların üzerinde istenilen dereceye gelince sönen kırmızı ışık mevcut. işte o kırmızı ışık sönünce önceden ısıtılmış fırın oluyor. fırın istenilen dereceye ayarlanıp çalıştırılır. bu sırada panelde bir ışık yanar. bu ışık sönünce fırın istenilen ısıya ulaşmış demektir.
Fırının Isınması Kaç Dakika Sürer? Fırının ısınması, fırının kalitesi ve performansına göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 15 dakika içinde fırın 165 derece sıcaklığa ulaşır.
Elektrikli fırınların doğru sıcaklığa ulaşması 10-15 dakika alır. Bu süre genellikle tarifi hazırlaman için yeterli olur.
Seramik teknolojisinde (980°C - 1040°C) seramik ve çini ürünlerinin pişirilmesi için kullandan fırınlar genellikle manual kontrollü olarak çalıştırılmaktadır.
Hamur cıvık, yayılacak biraz ama pişerken enfes olacak. 10 dakika tepsi mayasını beklesin. Sağından solundan içe içe parmaklarınızla topladığınız hamuru 185 derecede pişirin. Afiyet olsun.
Ateş yakmaya fırın ağzından yaklaşık 15-20 cm içeride gazete, talaş, kozalak vb kullanıp tutuşturarak başlayın. Ateş yanmak için oksijene ihtiyaç duyar, fırın şeklinizin sebebi bol oksijen sağlamaktır. Genel düşünce, odunları oksijen akışı için aralarında boşluk bulunan çapraz piramit şeklinde tutuşturmaktır.
Fırından yeni çıkmış ekmeğin iç sıcaklığı 90-95 derece civarında olmalı. Bu ölçmek için mutfak termometrelerinden faydalanabilirsiniz. Fırınınızın çok kaliteli olması ya da çok fazla ısınmamasını dert etmeyin.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Elektrikli ankastre bir fırın bir saat boyunca çalıştığında ortalama olarak 2500 Watt enerji harcar. Haftada 3 kez fırın kullandığınızı varsayarsak tüketiminiz aylık yaklaşık olarak 12 TL'ye denk geliyor.
Fırınlar; türlerine ve güçlerine göre farklı elektrik tüketimlerine sahiptir. Ortalama bir fırın saatte 700 W ile 3 kW arasında elektrik tüketir.
Önceden ısıtılmış fırına giren bir kek veya kurabiye aniden yüksek sıcaklığa maruz kaldığından dış kabuğunda kıtır bir katman oluştururken, içinin nemli ve daha yumuşak kalmasına sebep olur. Isıtılmamış fırına atılan ürünler, pişebilmek için daha uzun süre sıcaklığa maruz kaldıkları için kuru ve sert olurlar.
Ön ısıtma; fırın içerisine gıda koymadan önce 15-20 dakika maksimum (Max.) sıcaklıkta fırının çalıştırılması işlemidir. Bu işlemde sıcak ortama giren gıda yüzeyinde oluşan kabuk, gıda suyunun dışarı çıkmasını engelleyerek içeride kalmasını sağlar. Bu durum daha lezzetli bir pişirme deneyimi sağlar.
Fırını çalıştırdıktan bir süre sonra fırının içine üst tarafa elinizi değdirdiğinizde üst ısınıyorsa ama aynı şekilde fırın altına da dokunduğunuzda fırın altı soğuksa ve ısınmıyorsa alt kısım bozuk demektir. Bazen de altta ki rezistansa giden kablolarında yanmasından dolayı fırın altı pişirmez çiğ bırakır.
Fırının kapağını çok sık açıp kapatmak ya da uzun süre açık tutmak sıcaklığın fırın dışına çıkmasına sebep olarak tarifin pişme süresinin uzamasına yol açar. Aynı zamanda fırın böylelikle daha fazla enerji harcamış olur.
Metal termometre (Fabrikalar ve fırınlarda kullanılır.)
1Anında Okunan Termometre
Prop yiyeceğe batırılır, ölçüm yapılır ve çıkartılır. Bu termometreler, yiyeceğin içinde bırakılmak için uygun değildir. Bu termometre ile çorbanın ne kadar sürede soğuduğunu da ölçebilirsiniz.
Metal Termometre: Cıvalı ve alkollü termometreler ile ölçülemeyen sıcaklık derecelerini ölçmek için metal termometreler kullanılır. Metal termometreler ile 1600 santigrat dereceye kadar olan yüksek sıcaklıklar ölçülebilir. Fabrika ve fırınlar kullanıldığı yerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri