Hamuru yoğururken ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olması ekmeğin lezzetini etkileyeceğinden ısının 22 ila 24 derece arasında olmasına özen gösterilmelidir.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Hamur Yapımında Kullanılan Malzemelerin Sıcaklığı: Mümkün olduğunca oda sıcaklığında (25-30 Santigrat Derece) olmalıdır. Soğuk malzemeler Mayanın aktifleşmesini ve mayalanmayı geciktirir. Sıcak kullanılan malzeme ise aksine Mayayı öldürür.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce ekmeğin üzerini suyla hafifçe ıslatın.
Fırından yeni çıkmış ekmeğin iç sıcaklığı 90-95 derece civarında olmalı. Bu ölçmek için mutfak termometrelerinden faydalanabilirsiniz. Fırınınızın çok kaliteli olması ya da çok fazla ısınmamasını dert etmeyin.
İlgili 43 soru bulundu
Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Kabın kapağını kapatıp, ekmeği önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Ekmeği yaklaşık 20 dakika pişirin. Daha sonra ekmeği fırından çıkartıp, altındaki yağlı kağıdı alın. Ekmeği üzeri açık bir şekilde tekrar fırına verip, 180 derece de üzeri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Pişirme: Poğaça, açma gibi hamurlar genellikle 175 – 180 derece sıcaklıkta pişiriliyor, ekmekler ise 210- 240 derece arasında. Tarifte verilen pişirme derecesine uyun, farklı bir şey belirtilmemiş ise fırınınızı önceden tam derecesine gelinceye kadar ısıtın.
Yoğrulan hamur da 1 saat ila 2.5 saat arasında süren bir mayalanma sürecine bırakılır.
Hamuru hazırlarken fırınınızı 120 derecede ısıtmaya başlayın. Yaklaşık 15 dakika fırınınızı bu ısıda ısıtın, içerisine de içi su dolu bir kap koyun ki nem dengesizliği yaşanmasın. Ardından fırının kapağını kapalı bir şekilde bırakın ve fırınınızı kapatın. 5 dakika kadar bu şekilde dinlendirin.
Genelde kural olarak porsiyonluk olan ekmekler 15 dakika ile 20 dakika arasında pişmektedir. Somun ekmekler ise 30 dakika ile 35 dakika arasında pişerken kalıba yerleştirilen ekmekler 40 dakika ile 50 dakika arasında pişmektedir.
Yaklaşık yarım saat sonra, ekmekleri altından tıklattığınızda tokça boş bir ses geliyorsa ekmekler olmuş demektir. ** Çıkartıp soğutun. Çünkü sıcakken keserseniz ekmeklerin içi hamurlaşır.
Hızlı ekmekler, kurabiyeler, muffinler ve bir çok mayalı ekmeklerde yapıya destek sağlamaktadırlar. Yumurta aynı şekilde bünyesinde önemli miktarda hem güçlendirici (proteinler) ve hem de gevrekleştirici (yağlar ve emülsiferler) barındıran tek hamur katkısıdır.
Borcama yağlı kağıt serip hamuru borcama alıyoruz (büyük boy kare borcam kullandım). Elimizle hafif dokunuşlar yapıp hamuru düzeltiyoruz. Yarım saat bekletiyoruz. Beklettikten sonra üzerine yoğurt ve zeytinyağı karışımını sürüp yulaf ezmesi serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 50-55 dk pişiriyoruz.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Ilık süt kullanmak hamurun daha hızlı mayalanmasına yardımcı olur.
*Akşamdan mayalayıp sabah pişirmek isteyenler hamuru yoğurup hemen üzerini streç filmle kapatıp bir beze sarıp ( hamur cam bir kase, tabak vs. içinde olmalı) buzdolabına kaldırıp sabah buzdolabından çıkardığı gibi şekillendirip 15 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra aynı şekilde pişirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri