Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır. Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
*Akşamdan mayalayıp sabah pişirmek isteyenler hamuru yoğurup hemen üzerini streç filmle kapatıp bir beze sarıp ( hamur cam bir kase, tabak vs. içinde olmalı) buzdolabına kaldırıp sabah buzdolabından çıkardığı gibi şekillendirip 15 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra aynı şekilde pişirebilir.
Sert hamurların mayalanma süreci gecikebilir. Bu işlem hamura şekil vermeyi de kolaylaştırıyor. Dolaptan çıkardığınız hamur soğuğun etkisiyle sertleşmiş oluyor. Farklı şekil vermek istediğinizde merdaneyle açıp kolayca şekil verebiliyorsunuz.
Ekşi hamur un, su, tuz, maya ve bakterileri içeren, Saccharomyces cerevisiae Latince isimli fenni (endüstriyel) mayanın bulunduğu karışımdır. Buradan yola çıkarak söyleyebiliriz ki; ekşi hamurlarda da karbondioksit üreterek ekmeğin kabarmasını sağlayan mikroorganizma mayadır.
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fırından alınan ekmek hamuru buzdolabında saklanır mı? Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz. Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır. Bunun için karbonat veya kabartma tozlu hamurunuzu hazırladıktan sonra karbonatın/kabartma tozunun oluşturduğu karbondioksit kaçmadan en kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
Ancak 3 gün içinde ekmeği tüketmeyecekseniz, bu şekilde saklamanız yeterli olmayacaktır. 3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir. İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
Mayalanması için ekmeğe zaman verin
Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat, ekmek pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin. Mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Öncelikle kullanılan maya seçimidir. Hamur mayalayanlar maya seçiminde yaş ya da kuru maya tercih edebilmektedir. Yaş veya kuru hangisi seçilirse seçilsin öncelikle maya bir çay kaşığı kadar şeker ve bir bardak ılık sıvı yağ, süt ya da suyla karıştırılarak on beş dakika bekletildiğinde hamur daha güzel mayalanmaktadır.
Mayalanması için ılık bir ortamda 25-30dk kadar bekletin. Hamur mayanlandıkça genişleyecek ve kabaracaktır. Eğer 30dk sonra hamurunuz yeterince kabarmadıysa bir süre daha bekletin. Hazırladığınız mayalı hamuru, arzu ettiğiniz hamur işini yaparken kullabilirsiniz.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri