Ekmek, çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, sac üzerinde, tandırda, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan temel gıda.
EKMEK ÜRETİMİNDE TEMEL BİLEŞENLER
Ekmek hamuru hazırlarken yapının temelini oluşturan maddeler un, su, maya ve tuzdur. Çeşit ekmek yapımında kullanılan ayçiçeği, keten tohumu, haşhaş vb. maddelerde çeşit ekmek için temel bileşen olarak kullanılmaktadır.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Örneğin; Ekmek katkı maddesinde bulunan, alfa amilaz enzimi ki; unun içinde doğal olarak vardır. Alfa Amilaz enzimi unda bulunan bir kısım zedelenmiş nişastayı şekere dönüştürür ve hamurun mayalanma süresini kısaltır.
Ekmek katkı maddesi, yoğun ve hızlı ekmek üretim süreçlerinde, ekmek üretim kalitesini arttırmak için kullanılan, C vitamini ve enzimlerden oluşmuş bir karışımdır.
İlgili 23 soru bulundu
Ekmeklik buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, peyniraltı suyu tozu, tuz, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (fungal alfa amilaz, hemiselülaz, proteaz). Gluten, süt ve süt ürünleri içerir.
İşlenmiş beyaz un: İşlenmiş beyaz unda yüksek miktardaki glüsitin kadınlarda göğüs kanseri riskini artırdığı, kanser hücrelerinin büyümesine ve çoğalmasına yol açtığı belirtildi.
E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
L-sistein Japonya ve Almanya'da insan ve hayvan kökenli olmayan hammaddeden üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Ekmek içeriğinde karbonhidrat, az miktarda protein, lif özellikle B1 ve B6 vitaminleri gibi birçok besin ögesi yönünden zengin bir besindir.
Ekmeğin tarihi kuşkusuz yabani buğday ve arpanın tarihi ile başlar. Buğday günümüzde dünya nüfusunun yüzde 35'nin geçim kaynağıdır.
Ekmek saf madde değildir.
Oysa ki ekmek hamuru; un, su, tuz ve mayanın karışmasıyla elde edilir. Bu yüzden saf madde değildir.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
Ekmek yapımında kullanılan un, su, tuz ve maya gibi maddelerle birlikte yoğurma, fermantasyon, şekil verme ve pişirme gibi işlemler de kaliteyi önemli ölçüde etkiler. Ekmek için asgari reçete un, su, tuz ve mayadır.
Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir.
Ekmek Tebliği'ne göre ekmeğin üzerinde etiket olmalı ve ekmek poşetle satılmalıdır. Ekmeğe domuz vb. ürünlerden elde edilen katkılarında etiketine yazılması etiket tebliğine göre zorunluluktur. Ancak bütün bunların hiçbiri yapılmamaktadır.
Aynı şekilde Japonya ve Endonezya işbirliğinde kimyasal bitki kökenli sistein üretildiği bildirilmektedir. Bu nedenle, tavuk ve ördek tüyünden üretilecek sisteinin de, Şeriata uygun olarak kesilen tavuk ve ördeklerden elde edilmesi halinde Helal olarak kabul edilebilir.
Sistain yalnızca Japon, Çin ve Almanya'da üretilmektedir. İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok insan saçından üretilmektedir.
Kesilir, bozuksa atılır, öyle özel bir saygınlığı yoktur; ekmeğe basmak da günah falan değildir.
Ekşi mayalı hamur sıcağa maruz kaldığında içindeki alkol uçar, kabuğu sertleşir ve glüten yapı elastikiyetini kaybederek sertleşip ekmeğin kabarık halini korumasını sağlar.
Gıda sanayinde, un üretim tesislerindeki kıl fırçalarda, pastanelerde ve evlerde fırın ürünlerinin üzerilerine yağ, yumurta sürme fırçalarında, traş fırçalarında çoğunlukla domuz kılı kullanılmaktadır. Kozmetikte kullanılan birçok fırçalarda domuz kılı karşımıza çıkmaktadır.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Ahmet Aydın, karbonhidratlar bakımından zengin gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çekerek, un ve şekerden kaçınarak bol sebze ve meyve tüketilmesi uyarısında bulundu. Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri