Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Almanya'da fırına gittiğinde sunulan ekmek çeşitliliğine şaşırabilirsin: beyaz ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, esmer ekmek, tam tahıl ekmeği … Belki de dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çeşitli ekmek yoktur. Almanya ayrıca ürettiği ekmeğin kalitesi ile de ünlüdür.
Dünyanın en eski ekmek tarifi bulundu: Türkiye'de 9 bin yıl, Ürdün'de 14 bin yıl öncesine dayanıyor. Fotoğraf altı yazısı, Bitki kökleri ekmeğe eklenmek için taşlanıyor. Yaban buğdayla arpayı alın, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırın, su ilave edin ve fırına verin.
Tahıl ürünlerinin yavaş yavaş tarım yöntemleriyle yetiştirilmesi, insanların bu işi daha da geliştirmesine olanak sağladı. Ekmek, tahıl ürünlerinden elde edilen bir gıda maddesi olarak, insanların beslenmesinde önemli bir yere sahip oldu. Ekmek yapımı, ilk olarak MÖ 8000 yıllarında Mısır'da başladı.
İlgili 40 soru bulundu
Ekmek, insan eli tarafından yaratılan en eski gıda maddelerinden biridir. Tarihinin 30.000 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.
Hikaye Eski Mısır'da başlıyor.
Yemek tarihçisi William Rubel, yarı evcilleştirilmiş mayayla yapıldığı bilinen ilk mayalı ekmeğin, MÖ. 1000 yılına dayandığını ve Mısırlılara ait olduğunu ifade etmekte.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde (BİTAM) yapılan analizlerde, süngerimsi kalıntının, milattan önce 6600'e tarihlendirilen mayalanmış ekmek olduğu belirlendi.
9000'lerde keşfedildi. Vücudumuzun normalde sindiremediği taneciklerin öğütülmesiyle insanlığın kaderinin değişeceği kimin aklına gelirdi? Buğday öğütülmeseydi şimdi ne kek ne börek ne de ekmek olacaktı. Buğdayı öğüten ilk uygarlık, konik değirmenler kullanan Romalılardı.
Yufkanın Kökeni
Tarihi, buğdayın ezilerek un yapılabildiği zamanlara kadar gitmesi muhtemel olan yufka oldukça eski bir yiyecektir. Türkistan'da yapılan kazılarda saban, değirmen taşı, buğday ve arpa tohumları, Hunlar Dönemi'ne ait zahire çukurları, tahıl ezme taşları bulunmuştur.
Tarih. Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir.
İspanya'da bir fırında içinde altın olan ekmek tanesi 9 bin liradan satılıyor. Ekmeğe yabancı ülkelerden de alıcısı olduğu belirtiliyor. İspanya'nın Malaga kentinde bir fırında üretilen ekmek hem fiyatıyla hem de içeriğiyle dikkat çekiyor. “Altın ekmek” Malaga kentinde bir fırında üretilmeye başlandı.
Dünyada en çok ekmek tüketen ülkeler listesinde Türkiye, 1.'inci sırada yer alıyor. Statista ve World Bank gibi önemli araştırma şirketleri tarafından elde edilen verilere göre Türkiye'de bir kişi yılda 199.6 kg ekmek tüketiyor.
Karadeniz mutfağının geleneksel bir ürünü olan mısır ekmeği genellikle; çorba, balık, salata veya yoğurt ile birlikte tüketilir. Gürcistan'da ve Türkiye'de yaşayan Gürcülerin geleneksel tarzda yaptıkları mısır ekmeğine ise mçadi (მჭადი) denir. Mçadi Türkiye'de konuşulan Gürcücede "cadi" biçimine dönüşmüştür.
Hintliler ekmeğe naan diyor. Bizim lavaş ekmeğimizin çok daha kalınını düşünün. İşte, naan böyle bir şey. Her yemeğin yanında servis edilen naan, bazen sadece köri ile beraber bir atıştırmalık olarak tüketiliyor.
Bun ekmeği, Çin ekmeği ve bao ekmeği olarak da bilinir. Un, şeker, süt, maya ve tereyağı kullanılarak yapılan bir çörektir. İçine et, kurutulmuş meyve, krema, karamel veya reçel doldurularak tüketilebilen lezzetli bir ekmek türüdür.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Günümüzde Çin, Hindistan, ABD, Rusya, Avustralya, Kanada, Ukrayna, Türkiye ve Kazakistan gibi ülkeler dünyanın en büyük buğday üreticileridir.
Bilimsel bulgular, mayanın MÖ 2600 itibariyle ekmek yapımında kullanıldığını göstermektedir. Mayalanmış ekmeğin keşfi, genellikle Mısır uygarlığına atfedilir.Yoğun olarak sarayda, soylular arasında tüketildiği düşünülür.
Dünyanın en eski ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah Çöl"de ortaya çıktı. BBC'nin haberine göre, buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırıp su ilave ederek pişirilen ekmeğin tarifi 14 bin yıl öncesine dayanıyor.
3.1 Ekmek:
Tahıllardan en önemli ikisi buğday ve arpa idi. Bunlar suya yatırılarak yumuşatılır, yumuşatılır daha sonra ya yulaf lapası yapılır ya da öğütülerek un haline getirilirdi. Un daha sonra su ile yoğurularak somun ya da düz ekmek yapılırdı ve peynir ya da bal ile karıştırılarak pişirilirdi (Resim 11).
Mayalanma süreci boyunca mayalar, unun içerdiği nişastayı fermantasyon yoluyla karbondioksit ve alkol üreterek ekmeği kabartırlar. Yeterli mayalanma olmadığında, ekmek kabarmaz ve sonuç olarak sert bir dokuya sahip olur.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir. Ayrıca Mevlevilik'te de mutfak çok önemli bir noktada.
Yüzyıllardır insanlığın temel besini olma özelliğini koruyan ekmeğin Türkiye'de tam 1000 çeşidi üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri