Örneğin alt bilinç olarak izah edilen id acıktığı zaman hemen bir şeyler bulup yemeyi amaçlar. Ancak benlik (ego) bunun daha uygun bir zamanda olması veya olmaması gerektiğini hatırlatıp onu dizginler. Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir.
İd (Alt Benlik)
İd, haz ilkesi ile yönetilir. İnsan psikolojisinde oluşan cinsellik, saldırganlık, açlık gibi temel ihtiyaçların en ilkelce doyurulması olarak ifade edilir. Örneğin, bebekler acıktığı zaman ağlar ve bu ihtiyacı giderilene kadar da ağlar. Bebekten bir süre beklemesini isteyemezsiniz.
Freud'un psikanalize genel bakış: id (Alt benlik), ego (benlik), süperego (üst Benlik) Sigmund Freud daha sonra psikanalizin “yapısal kuram”ı olarak adlandırılmaya başlanacak olan Ego ve İd kitabını 1923 yılında piyasaya sürdü. Yapısal kuram, zihni üç birim ya da “yapıya” böler: İd, ego, süperego.
Süperego, davranışlarımızı mükemmelleştirmeye ve uygarlaştırmaya çalışır. İd'in kabul edilemez tüm dürtülerini bastırmaya çalışır ve egonun gerçekçi ilkeler yerine idealist standartlara göre hareket etmesini sağlamaya çalışır. Süperego bilinçli, bilinç öncesi ve bilinçdışında bulunur.
8.3.
Yapısal kişilik kuramına göre, kişilik üç birimden oluşmaktadır. Bunlar, id (alt-benlik), ego (benlik) ve süperego (üst-benlik) dur. Freud, doğduğumuzda tek bir kişilik yapısının, alt benliğin (id) var olduğunu söylemiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Aynı zamanda enerji yön de değiştirebiliyor. Freud kişiliği belli ögelere ayırarak ele alır. Bu ögelerin insan kişiliği içinde gelişebilmeleri için de enerjiye ihtiyaçları vardır. Freud'a göre kişilik; id, ego, süperego'dan oluşur.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Örneğin alt bilinç olarak izah edilen id acıktığı zaman hemen bir şeyler bulup yemeyi amaçlar. Ancak benlik (ego) bunun daha uygun bir zamanda olması veya olmaması gerektiğini hatırlatıp onu dizginler. Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir.
Ego insanoğlunun dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünüdür. Yani gerçeklik kuralı egoda hakimdir (gerçeklik-reality- ilkesi). Ego dış dünyanın gerçekleri ve iç dünyanın haz arayışı arasında dengeyi sağlayan araçtır. Bu dengenin sağlanması için ego bazı yetilerle donanmıştır.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
Egolu insan ne demek? Egoist kişilerin en belirgin özelliklerinden biri kibirli, ukala ve öfkeli oluşlarıdır. Bu davranış şekli kişinin kendi öz değerleriyle halen yeterli ve dengeli bir şekilde barışık olmadığı anlamına gelir. Egolu bir insanla karşılaştığınızda her cümlesine genellikle “ben” kelimesi ile başlar.
Sağlıklı egosu olan insanlar, hayata olumlu bakar, yapıcı yaklaşırlar. Gerçekçi iyimserdirler. İç dünyalarını ve kendilerini saklama ihtiyacı duymazlar, şeffaftırlar.
Freud modelinde geçen "id", insan ruhunun içgüdü ve dürtülere bağlı bölümünü ifade eder. Çok basit bir dille anlatmak gerekirse; id, tamamen hayattaki temel ihtiyaçlar ve istekler doğrultusunda hareket eder ve sonuçları asla takmaz.
Ego, Latinceden gelen bir kelime. Anlam olarak 'benlik', 'bencillik' ve 'ben' gibi ifadeleri karşılıyor. Ego, Sigmund Freud'la özdeşleşen bir psikanaliz terimi. İnsanın kişisel özelliklerini koruyarak bilinçaltı isteklerinden bazılarına izin verme hali.
Id kelimesinin açılımı identification number olarak çevrilir. Yanı bu da Türkçeye kullanıcı numarası olarak çevrilir. Bu kullanıcı numaraları oyunlardaki hesaplara verilir. Her bir hesabın id'si yani kullanıcı numarası bulunmaktadır.
Süperegosu baskın gelen biri gördüğü herkesi yüksek ahlaki değerlerine göre yargılayabiliyor. Ego baskın olursa da kişi toplumun kurallarına fazlasıyla bağlı kalıp kendi doğru ve yaratamayabiliyor.
Kelime anlamı olarak benlik anlamına gelen ego, kişinin devamlı surette kendisini ortaya koyması ve kendi özelliklerini yüceltmesidir denilebilir.
Süperego katı, cezalandırıcı, yasaklayıcı, yıkıcı ve hazza izin vermeyen bir yapı olarak şekillendiğinde bireyin suçluluk, utanç ve günahkarlık duyguları yaşamasına neden olur. Süperegoda yapısal bozukluklar söz konusu olduğunda değer ölçütlerinde duruma göre değişmeler olur.
Özellikle kişinin kendini dinlemesi ve kendi benliğini Anlamaya çalışması ile alter-ego oluşur. Böylece birey özbenliği dışında farklı bir benlik yaratması ile beraber alter-ego ya meydana getirir. Birey bünyesinde birçok farklı benlik oluşturabilmektedir.
Bu kurama göre id; bilinç dışına, ego ve süperego ise bilinç altına karşılık gelmekteydi. “Ego şahlanmış bir at üzerindeki şövalye gibidir. İd ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakemdir.”
Nefsin, bedenin yetkinliği olması gibi; ego, insanın yetkinliğidir ve fakat bu yetkinlik gerçekleştirilmek için bedene/akla muhtaçtır, kendini beden/akıl vasıtasıyla gerçekleştirir.
Süper ego üst benliği temsil ederken, İd, alt benliğin bir parçasıdır. İd, bilinçaltının merkezinde yer alır. Üst benlik ile alt benliğin çatışması egonun zarar görmesine neden olur. Zihin kendini korumak için çatışmaya neden olan anıları, korkuları ve istekleri bilinç dışına atar.
Gizlilik (İng: "Latency") Evresi (6 Yaş - Ergenlik)
Ego ve süper egonun gelişimi, bu sakin döneme katkıda bulunur. Bu aşama, çocukların okula başladığı ve akran ilişkileri, hobiler ve diğer ilgi alanları ile daha fazla ilgilenmeye başladığı zamana denk gelir.
Freud bu gelişimi Psikoseksüel gelişim kuramı adı alında oral, anal, fallik, latent ve genital aşamalar olmak üzere beş aşamada inceler. Bu gelişim evrelerinin her biri kendi içerisinde libido adını verdiğimiz cinsel enerjiyi farklı şekillerde yansıtır.
Davranış kalıpları, meseleleri ele alış yöntemleri, üslup ve mizaç, kişiliğin temel unsurları arasında yer alır. Kişilik, çocukluk çağında şekillenmeye başlar ve ilk gençlik yıllarında son şeklini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri