Evet ekmek helal olmayabilir. Şöyle ki, açıkta satılan somun ekmeklerde veya “katkısızdır” diye belirtilenlerde helallik açısından sorun yoktur. Fakat hamburger ekmeği gibi paketli ekmeklerde sorun olabilir.
Değerli kardeşimiz, Hayır, mayalanan her şey haram değildir, eğer mayalanan her şey haram olsaydı, o zaman ekmek yememiz de haram olurdu. Mayalanan şeyin çoğu içildiğinde veya yenildiğinde sarhoş ediyorsa, o zaman azı da çoğu da haram olur.
Fırın çıkışı taze ekmekte %0.2-0.8 aralığında alkol kalır.
İslam dininde "ekmek kutsaldır" diye bir şey yoktur. Genel olarak Allah'ın helal saydığı her nimet değerlidir.
Ekmek, özellikle de beyaz ekmek uzun bir zamandır diyetisyenler, hekimler ve sporcular tarafından kötülenmekte, sağlıksız bir yiyecek olarak gösterilmektedir. Bunun altında yatan temel sebep ise ekmek içerisinde bulunan yüksek karbonhidrat değerlerine karşın diğer besinlerin düşük oranlara sahip olmasıdır.
İlgili 45 soru bulundu
İnsan vücudunun günlük alması gereken enerjinin yaklaşık%55 inin karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Ekmek bu ihtiyacı karşılamada çok önemli bir rol oynar.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Ekmek, Türklerde merhameti ve bereketi temsil eder; "yufka yürekli olmak", "ekmek parası kazanmak" gibi birçok deyime ilham olmuştur. Kaşgarlı Mahmut'un "Divan-ı Lügat-ı Türk" isimli eserinde de ekmek ile alakalı sayısız bilgiye ulaşıyoruz; "etmek", "epmek" ve "ötmek" gibi kelimelerle tanımlandığını görüyoruz.
33-Arpa ekmeği yemek sünnettir. 34-Tahta kaşıkla yemek sünnettir. 35-Ekmeği eliyle parçalamak sünnettir. 36-Yemeği çok sıcak yememek sünnettir.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Ekmek hamuru hazırlarken yapının temelini oluşturan maddeler un, su, maya ve tuzdur. Çeşit ekmek yapımında kullanılan ayçiçeği, keten tohumu, haşhaş vb. maddelerde çeşit ekmek için temel bileşen olarak kullanılmaktadır.
Salamura bileşimi; % 9 - 10 tuz ve % 2.5 - 3 alkol/ üzüm sirkesi olmalıdır.
"Ekmek", genel olarak insanlar için temel besin kaynağı olmasından dolayı ayrı bir değer atfedilmiştir. Bu nedenle kültürümüzde "nân-ı aziz, âb-ı leziz" sözü yaygındır. Hz. Peygamber (asm)'in, ekmeğin israf edilip ve gereken saygıyı görmemesi halinde ekonomik sıkıntı çekileceğine işaret ettiğini görmekteyiz.
Yine tekrarlayalım saç ekiminin dinen bir sakıncası yoktur, günah değildir, haram sayılmaz.
4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler.
Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir. İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor, bunlarla bir çeşit peksimet pişiriliyordu.
Eski dilde “nan” olarak adlandırılan ekmek saray fırınlarında yapıldığı gibi hazır olarak da alınırdı.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Kuşluk yemeği sabah namazından bir müddet sonra, akşam yemeği ise gün batımında yenirdi.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'ya göre vitamin, mineral, protein, nişasta ve lif gibi besin ögelerini ihtiva eden ekmek olmazsa olmaz bir gıda gibi görülüyor ama öyle değil. Çünkü ekmek yiyerek aldığımız besin ögelerini başka gıdalardan (bakliyattan, sebzelerden, kuruyemişlerden) karşılamak pekala mümkün.
Peki 30 gün boyunca ekmek yemezsek, vücudumuzda neler olur? İşte 30 gün ekmek tüketmezseniz, vücutta yaşanacaklar… Bir ay boyunca ekmek tüketmezseniz hızlı bir şekilde kilo verdiğinizi göreceksiniz. Karbonhidrat miktarını azaltmak size direkt kilo kaybı olarak yansıyacaktır.
Kişinin yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite düzeyi, beslenme alışkanlıkları, çalışma durumu ve yaşam tarzına bağlı olarak farklılıklar göstermekle beraber genel olarak diyebiliriz ki; yetişkin bir erkeğin günlük ekmek gereksinimi 150 - 300 gram, kadının ise 100 - 150 gram kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri