Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir.
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır.
Ekmek kadayıfı Türk mutfağında bulunan şerbetli tatlılardandır. Arasındaki ceviz ve üzerindeki kaymak ile herkesin gönlüne taht kurmuştur. Ekmek kadayıfının kökeni Afyonkarahisar'a dayanmaktadır.
Afyonkarahisar'ın damak çatlatan tescilli lezzeti ekmek kadayıfının, ramazan ayının başlamasından sonra normal günlere oranla satışları arttı. Manda kaymağı ile servis edilen bu enfes tatlı, kentteki birçok kişi tarafından büyük ilgi görüyor.
Afyonkarahisar kökenli bir tatlı olan ekmek kadayıfı, yapılan hamurun üzerine kaymak, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Üzerine konulan dondurmayla ile lezzeti doruk noktalara ulaşır.
İlgili 32 soru bulundu
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır.
Ve birçok şehrin ismi bazen tatlı isimleri ile anılır. Diyarbakır'da bu şehirler arasında yer alıyor. Diyarbakır'ın ismi kadayıf tatlısı ile özdeşleşir. Kadayıf tatlısı Diyarbakır'daki Ermenilerin mahalli tatlısı olarak da bilinir.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
Arap Kadayıfı - Antalya
Antalya yöresinde çok sevilen ve tüketilen Arap kadayıfı Türkiye'nin bazı bölgelerinde “Taş kadayıf” ya da “Yassı kadayıf” olarak da bilinen bir tatlı türüdür. Arap kadayıfının yapımı hamurunun imal edilmesiyle başlar. Bu hamur irmikli un, sıcak su ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır.
Hanımdan Ekmek Kadayıfı 400 G+ Krema 80 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Ekmek kadayıfının yapımını özetlemek gerekirse, önce temel mayalı hamur tarifiyle küçük bir ekmek hazırlanıp pişiriliyor. Ardından ekmeğin kabuğu soyuluyor ve ekmek kurutulmak ve kızartılmak üzere tekrar fırınlanıyor.
Çiğ kadayıf, paketi açılmadan ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına yerleştirilebilir. Buzdolabında ortalama 7-10 gün saklanır.
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir.
₺90,00 / 500 gr.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir.
Konya'da burma kadayıfı denilince akla gelen ilk marka olan Şark Kadayıfçısı Remzi Usta'nın hikayesini, bu lezzete adını vermiş olan Remzi Bural'dan dinledik.
Ege Kadayıf. Ege Kadayıf 1970 yıllarında Sayın Ali Katrancı' nın çabalarıyla İzmir'de kurulmuştur.
Burma kadayıf konusunda patent tartışmaları devam ederken, Diyarbakırlılar ata tatlısı olarak kabul ettikleri burma kadayıf için ülke geneline yayılmaya devam ediyor. 1986'dan beri hizmet veren 31 yıllık burma kadayıf markası Yaşar Usta, İstanbul'un sosyete mekanı olarak bilinen Şişli ilçesinde şube açtı.
Diyarbakır Burma Kadayıfı 30.10.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kadayıfçı Sıtkı Usta işletmecilerinden Mehmet Altunbay, ilk günkü şevk ve heyecanla halkın damak tadına hitap eden, hep daha güzeli hedefleyen kadayıf ve künefelerle 52 yıldır sağlıklı ve doğal lezzetler sunduklarını söyledi.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
Arap mutfağında sık sık yer verilen tatlının ismi, dışının sert ve kıtır kıtır olmasından gelir. Yarım ay şekli verildiği için bazı yörelerde 'yassı kadayıf' olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri