Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
Dil bilgisinde isim olan ekmek, -lik ekini alarak ekmeklik biçiminde sıfat olarak kullanılır.
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
İlgili 44 soru bulundu
A seçeneğindeki “kavurma” kelimesi ise bir yemek adıdır ve kalıcı isimdir. “-me, -ma” ekiyle olumsuzu yapılmaz.
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
Ayrıca tü- kenmez kalem ifadesindeki -mez sıfat-fiil eki ise çok doğal olarak dolma kalem ifadesindeki -ma eki de sıfat-fiil ekidir. tükenmez'deki ifade tükenmeyecek olduğunu gösterdiği gibi dolma'daki ifade ise dol- muş olduğunu gösterir.
Fiil+Ma = Kalıcı İsim
Bu kitabı okuma! “Oku” sözcüğü cümlede fiil görevinde. Bu yüzden –mA eki olumsuzluk ekidir. Bugün okuma dersinde yeni bir hikaye okuduk.
Kazma, deneme, dondurma kavurma, sarma gözleme danışma kelimelerini de hem isim-fiil hem de kalıcı isim olarak kullanabiliriz.
İsim-fiil eki olan –ş ekini alan almak ve vermek fiillerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Bunlar fiilimsi olarak kabul edilmez. Örneğin “Bura- ya çivi çakmak yasaktır.” cümlesindeki “çakmak” sözcüğü fiilimsidir. “Ateş yakmak için yanına çakmak al.” cümlesindeki “çakmak” söz- cüğü ise isimdir.
Özet. ÖZET: Sıfat-fiil ekleri hem kalıcı isim yapmakta hem de isme gelebilen iyelik ve hal eklerinden dolayı fiilden isim yapmaktadır.
Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üt- “ateşte kızartmak” fiilinden Eski Türkçe +(A)mAk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Ekmek kelimesi yiyecek gıda olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda bir bitki veya tohumu toprağa yerleştirmek olarak fiil şeklinde kullanılmaktadır.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Ama 1300 yıl önce okumak kelimesinden türetilmiş bir isim olduğunu biliyoruz: Okığ ve bu kelimenin bugünkü Türkçede oku şeklinde isim olarak kullanıldığını, yukarıda bahsettiğimiz okucu kelimesinden çıkarmak mümkün.
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
"Çalışmak" sözcüğü isim-fiildir yani [fiil soylu]dur, ancak cümlede fiil yoktur.)
Varlıkların oluşlarına göre isimler iki ana başlıkta toplanır. 1- Somut isim - (Ekmek, defter, kalem) 2- Soyut isim - (Hayal gücü, düş, sevgi) Varlıkların verilişlerine göre isimler de ikiye ayrılır. 1- Özel İsim - (Dolmabahçe Sarayı, Tahsin, Moskova) 2- Cins isim - (Silgi, masa, tebeşir).
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Yiyecek ve içecek isimleri de cins isimlerdir. Sayı ve renk isimleri de cins isim örnekleri arasında sayılabilir. Zaman isimleri ve nitelik isimleri de cins isim olarak ifade edilebilir.
Bu nedenle bu sözcükler isim fiil olarak nitelendirilmezler. Örneğin: ekmek, çakmak, kavurma, dolma, sarma, dokuma, gözleme, yarışma, buluşma, uçurtma, tartışma kelimeleri bu durumdaki sözcüklerden bazıları olmaktadır. - Olumsuz eki olan -me ve -ma eki isim fiil eki olan -me ve -ma ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri