Sardalya'nın kilosu ise 50 TL'den satışa sunuluyor. Lezzetli ve ekonomik bir alternatif olarak tercih edilen Sardalya, sofralarda yerini alıyor. Sezonda artış yaşanan diğer balık türlerine de bir göz atalım: İstavrit: 60-70 TL/Kilo.
Dünyanın en pahalı yiyeceği olarak bilinen havyarın alındığı Mersin balıkları canlı halde de satılabiliyor. Havyarı çok değerli olan Mersin balığının canlı halde satışı ise tonu 7 bin ile 20 bin TL arasında oluyor.
Kalkan Balığı Boyuna Göre
Tezgahlarda 70 TL'den başlayan balık fiyatları 200 TL'ye kadar çıkıyor. Kalkan balığının fiyatları ise boyuna göre 400-600 TL arasında oluyor.
Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Başta ama omega 3 yağ asitleri olmak üzere çinko, Bakır, demir ve iyot kaynakları ile ön plana çıkan sardalya, sağlık konusunda oldukça önemlidir. - Özellikle sardalya protein bakımından oldukça zengindir. Belli bir miktardaki sardalya balığının neredeyse üçte biri proteindir.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Dünya'nın en büyük balığı bir balina türü olan balina köpekbalığı olarak bilinmektedir. Boyları diğer balıklara göre oldukça büyüktür. Balina köpekbalıkları ayrıca en çok bilimsel araştırmalara maruz kalmış bir köpek balığıdır.
Tane başına yaklaşık olarak yüz altmış ila yüz seksen Türk Lirası arasında değişmektedir. Palamut ise ekonomik ve lezzetli bir seçenek olarak tercih edilen bir balık türüdür. Yeni sezon palamut tane fiyatı genellikle yüz ila yüz yirmi Türk Lirası arasında bulunabilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
1 kg 300-400 Çipura.
Bir kasanın içinde en az 15 ile 20 kilo var.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balık türlerinin barındırdığı Omega-3 yağ asitleri de diğer balıklara oranla daha fazladır.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
"Denizin kırmızı etli balığı" olarak bilinen palamut, ucuzluğu ve protein değeriyle hemen her sofrada beğeniyle tüketiliyor. Ağırlığı 1 kilo 400 grama kadar ulaşan iri palamudu 15 liradan alan 4 kişilik bir aile rahatlıkla doyabiliyor. Uygun fiyatıyla palamut, ucuz protein olarak dikkati çekiyor.
Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege'de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir.
Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut, küçük olanları uskumru, sardalya, istavrit ve hamsidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri