Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
Bir yaş mayanın 100 gramı ise 50 kcal' dır. Besin değeri ise, %28 karbonhidrat, %50 protein, %22 yağ içermektedir. Yaş mayayı genellikle yemeklerde kullanmaktan başka cilt için de kullanılmaktadır.
Hamurları kabartmak için kullanılan maya tek hücreli canlılar grubunda yer almaktadır. Maya "Saccharomyces Cerevisiae" kültürünün saflaştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ayrıca maya hücreleri oval ya da yuvarlak şekillerdedir. Mayaların boyutları ise 2- 3 mikron ile 20- 50 mikron arasında değişmektedir.
Kabuklu bir avuç üzüm, sterilize bir cam kavanoz, kaliteli un ve içme suyu: bu dört temel malzeme ekşi maya yapmak için yeterli. Unun çeşidi ise önemli değil, çavdar, buğday ya da istediğiniz bir un çeşidi olabilir.
Ekmek mayası olarak kullanılan S. cerevisiae, hamurun içerisinde bulunan basit şekerleri fermente ederek CO2 gazı oluşturur. Böylece hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun kabarmasıyla olgunlaşarak aromanın gelişmesinde de etkili olabilen bir mikroorganizma türüdür.
İlgili 45 soru bulundu
Kısaca PETA olarak bilinen Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler topluluğu, konuyla ilgili açıklamasında, ekmek mayasının (ve diğer mayalı gıdaların) tüketilmesinin vegan beslenmeye aykırı olmadığı ifade ediliyor. Buna sebep olarak da mayanın bir hayvan değil, bir mantar olması gösteriliyor.
Mayanın metabolizma özellikleri, onu diğer mikroorganizmalardan ayırır ve gıda üretiminde kullanılabilir hale getirir. Maya, gözle görülemeyecek kadar küçük, tek hücreli bir canlıdır.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
"Maya" ökaryotik tek hücreli bir mantar çeşididir, bakteri değil. Alkolün fermentasyonunda da kullanılan Saccharomyces cerevisiae türü örnek verilebilir. Karbonhidratları, karbondioksit ve alkole çeviriyorlar.
Ekmek yapımında yaş maya ya da kuru maya kullanabilirsiniz. Kuru maya kullanılacaksa, yaş mayanın yarısı kadar kullanılmalıdır.
Maya Helal'dir.
Temel olarak buğday unu ve su karıştırılarak laktik asit ve maya ile fermente edilmesi sonucu elde edilir. Laktik asit bakterileri (LAB olarak kısaltılır) ve maya (mayalar bütün tahıllarda bulunur ve miktarları 102-104 adet/g arasında değişmektedir), soluduğumuz havada ve unda doğal olarak mevcuttur.
Ekmek fermentasyonunda en sık kullanılan maya Saccharomyces cerevisiae'dir. Ekmek mayası undaki ( hamurdaki ) fermente edilebilir şekeri; CO2 ve Et.OH'e dönüştürür. CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar.
Hamur mayası üretimi sırasında azot kaynağı olarak amonyum tuzları, sulu amonyak veya üre kullanılır. Nitrat ve nitrit, maya tarafından kullanılamaz. Hamur mayası fermantasyonu, laboratuvarda yatık agarda saf kültür ile başlar ve artan hacimlerde ardışık fermantasyonlar yoluyla çoğaltılarak üretilir.
Mayalar ökaryot, tek hücreli, fungi (mantarlar) alemi içerisinde sınıflandırılan mikroorganizmalardır. Kökenleri 300 milyon yıl öncesine kadar uzanmaktadır ve bilinen en az 1500 türü bulunmaktadır. Tanımlanmış tüm mantar türlerinin tahminen %1'i mayalardır.
Temelini oluşturan Saccharomyces cerrevisiae'dır. Bu fermantasyon evresiyle birlikte ekşi mayaya probiyotik özelliği kazandırılmış olur.Bu sayede de Candida albicans gibi mikroorganizmaların üremesi ve gelişmesi durdurulur.
En önemli maya türü bira mayası olarak bilinen, ekmek ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces Cerevisiae'dir. Sık kullanılan maya çeşitleri kuru maya, instant kuru maya ve yaş maya olarak 3 çeşittir. Ayrıca şarap üretiminde Saccharomyces Bayanus mayası kullanılır.
Maya Mantarları: Hamurun mayalanması ve peynir yapımında rol oynayan mantarlardır.Bir miktar hamur mayasını ılık su ve şekerle karıştırdığımızda maya kabarmaya başlar. Çünkü şekeri besin olarak kullanan mantarlar hızla çoğalır.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Lavaş (lavaj, lavas) genellikle mayalı hamurdan yapılır. Un, tuz, su ve ekşi ev mayası kullanılır.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler. Bu ekmek o kadar değer gördü ki, bir süre sonra mayalı ekmek sarayın ve soyluluğun simgesi haline geldi.
Beslenme mayaları, tek hücre proteinleri ile zengin bir amino asit kaynağıdır ve çeşitli biyoyararlanılabilen mineraller (örn. Krom, selenyum, çinko, demir, magnezyum, fosfat, bakır, manganez) ve B vitaminlerini(B12, B1,B2,B3, B5 v B6 vitaminleri) içermektedir.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri