Ekmeğin kabuğu, nemi aldıkça bu ağlar sertleşiyor. Kimi ekmek üreticileri amiloz ipliklerini koparan enzimler ya da nişastanın glütenle etkileşime girmesini önleyen katkı maddeleri kullanarak ürünlerin raf ömrünü uzatmaktadır. Nitekim kabuk, ekmeğin içindeki nemi emiyor ve bu nedenle yumuşama gözlenmektedir.
BİCE ve GEDDES (1949) 'e göre ekmeğin bekletilmesi sırasında oluşan ve uçucu bile- şiklerin kaybı nedeniyle tad ve aromada mey- dana gelen değişmeler, ekmek içi sertliğinde- ki ve ufalanmasındaki artış, matlaşma ve su tutma kapasitesi ile çözünür nişasta miktarın- daki azalma ekmeğin bayatlaması anlamına ge! mektedir.
Bu yumuşayan nişasta retrogradasyon adı verilen bir kaç günlük süre sonrasında tekrar kristalleşir ve bu da ekmeğin sertleşmesini sağlar. Bisküvilerdeki nişasta da bu aşamadan geçer fakat bisküvide var olan şeker bunu tersine çevirir ve havadan nem alarak bisküvinin yumuşamasını sağlar.
Söylenişi on çeşit farklılık gösterse de bu sözcüğün doğru yazılışı "bisküvi", doğru okunuşu da ne tesadüftür ki yine, bisküvidir.
Herhangi bir bisküvi buzdolabında saklanabilir, ancak peynir veya krem peynir gibi malzemeler içeren bisküvilerin her zaman orada saklanması gerekir. Bisküvilerin iyice kapatıldığından emin olun, böylece siz onları kullanana kadar uygun kıvamda kalırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Küflü ekmek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Ekmek buharlama, bayatlamış ekmekleri tazelemenin en etkili yollarından biridir. Bunun için kaynamış su dolu bir tencerenin üzerine süzgeç koyun. Ekmekleri bu süzgece yerleştirdikten sonra üstlerini bir kapakla kapatın. Su buharıyla yumuşayan ekmekler ilk günküne yakın tazelikte sofrada yerini almaya hazır hale gelir.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Fırın tepsisine yağlı kağıt koyulur hazırlanılan ekmek hamuru aktarılır. Öncesinde ısıtılan fırın içerisine ekmek hamurunu aktarılır ve de yaklaşık olarak 180 derecede pişirilir.
Ekmek kesildikten sonra çok hızlı bayatlamaya ve sertleşmeye başlar. Bunu önlemek için kestiğiniz kısmı alta gelecek şekilde muhafaza edin. Sertleşmesini önleyip, daha uzun süreli tüketim sağlamanız için etkili bir yöntemdir. Genelde tek seferde bitirilemeyecek ekmekleri buzdolabında saklarız.
Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Ekmek hamurunu hazırlarken en basit şekilde un, su, tuz ve maya kullandığınız takdirde en uzun süre dayanan ekmeklerden birini elde etmiş olursunuz.
Küflenmiş ekmek çok yoğun oranlarda kanserojen madde taşıdığından , kesinlikle tüketilmemelidir. Nedeni ise milyonlarca mantar ve benzeri canlı tarafından istila edilmiş bir beslenme alanını tüketmiş oluruz. Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirler.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Fakat ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmeği hiç düşünmeden doğruca çöpe atmanız en doğrusu.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor.
En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor. Üretilenin yaklaşık yüzde 50'si kayıp. Yılda 19 milyon ton gıda çöpe atılıyor. En çok israf edilen ürünün ekmek olmasının nedeni, taze tüketme alışkanlığımızın olması.
Ekmek israfı; fırınlar, toplu yemek yenen yerler [otel, lokanta, öğrenci yemekhaneleri (üniversite, yurt ve yatılı okul) ve kurum yemekhaneleri (özel kurum, kamu kurumları ve hastaneler)] ile haneler ayrımında tespit edilmiştir.
Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olur, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmaz, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmaz. Ekmek içi homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olur, yabancı tat ve koku hissedilmez.
Pişirdikten sonra ekmeği hemen kesmeyin!
Hemen keserseniz içi hamur, hafif ıslak bir ekmekle karşılaşabilirsiniz. Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Yağ ve kullanımı:
Hamurunuzun daha yumuşacık ve gevrek olmasını istiyorsanız, katı ya da sıvı yağ ilavesi ile bunu başarabilirsiniz.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Bu aşamada sabırlı olmakta fayda var. Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri