Ekmek parası deyimi kazanç, geçinmek için para şeklinde ifade edilmektedir. Diğer bir değişle insanların hayatını sürdürebilmesi için el ettikleri para olarak ele alınabilir. Türk Dil Kurumu açısından ekmek parası deyimi kazanç, geçirmek için para olarak anlatılmaktadır.
Ekmek Parası, Muzaffer İzgü'nün çocuklar için yazdığı en güzel romanlardan biri. Kitabın özelliği, yazarın kendi çocukluğunun hikâyesini aktarması.
➡Ekmek parası deyiminin anlamı:Kazanç, geçinmek için kazanılan para. ➡Ekmek parası deyiminin örnek cümle içinde kullanımları: »Ekmek parası kolay kolay kazanılmıyor. »En az iki sözcükten oluşur.
Ekmek parası ne demek? Ekmek parası birleşik kelimesi, dilbilgisi kuralları göz önünde bulundurularak Türk Dil Kurumu tarafından yapılan incelemelerle anlam kazanmıştır.
kuru fasulye, kuru incir, kuru soğan, kuru üzüm vb.
İlgili 20 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre ''buzdolabı'' birleşik yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Buzdolabı bakmak için başka mağazaya gideceğiz.
birisinin para gelirini kisitlamak, yok etmek v.s. durumlarda denilen tipik soz.
[1] Geçimini kendi emeğiyle sağlayacak duruma gelmek. [2] İş/meslek edinerek para kazanmaya başlamak.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]]
Oylama sonucunda, İstanbul'da "1 kilogram ekmek fiyatı azami 19,05 TL'yi geçmemek kaydıyla 210 gram ekmek için 4 TL olacak" şeklinde hazırlanan Azami Ekmek Fiyat Tarifesi kabul edildi.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarındaki ekmeğin 4 ve 5 liradan satıldığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Ekmek Parası, Erdoğan Tokatlı ve Safa Önal'ın senaryosunu yazdıkları, Ülkü Erakalın'ın yönettiği 1962 yapımı Türk filmidir.
Yunanca somás ve somiera (=ekmek sepeti/kutusu) sözleri de telaffuz ediliyordu. Türkçedeki somun ekmek sözü Rumca psomin (=ekmek) sözünden alınmıştır. Rum fırıncılar psomin ekmeğini özellikle Karadeniz Bölgesi'nde özenle pişiriyorlardı. Günümüzde bu somunun Trabzon ekmeği adıyla ifade edildiği görülmektedir.
ekmek gıdığı denir bizim oralarda. ekmeğin kulağı da denir. ekmek taze ise koparıp yemek kadar güzeli yoktur.
Pide ise 15. ve 16. Yüzyılda İstanbul'da yaygın biçimde tüketilen yassı biçimdeki ekmek anlamına gelen pide ve foduladan gelmektedir. Bu sözcüklerin ortaçağ Yunancası'ndaki karşılıkları pitta ve küçük hali olan pitulladan gelir.
Kendisi istemese de farkında olmadan bir başkasının işine yarayacak davranışta bulunmak.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Ekmek atmak ya da vermek aynı zamanda paylaşmak demektir.
İsraf günahtır yani ekmeği çöpe atmak da günahtır. Onu sokakta yaşayan hayvanlara verseydin günaha girmez sevap işlersin.
günümüzde para kazanmanın eskisine oranla daha zor olmasının bir sonucu olarak ekmek aslanın ağzında lafının uyarlanmış şekli. işsizleri umutsuzluğa sürükleyen deyim. ekmeğin aslanın ağzında iken alınma ihtimaline karşı olayın iyice imkansızlaşıp mideye inmesini anlatan söz.
Nedeni şu: Bugün ekmek yapımında kullandığımız buğday unu veya diğer unların esasını tahıl tanesinin içindeki nişasta bölümü oluşturuyor. Tahıl tanesinin bir dış kabuğu var, bu kabuk kısmı bol miktarda posa, tıksa basa B vitamini ile çok sayıda faydalı mineral içeriyor.
yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
Bitki adları: aslanağzı, civanperçemi, keçiboynuzu, kuşburnu, turnagagası, açıkağız, akkuyruk (çay), alabaş, altınbaş (kavun), altıparmak (palamut), beşbıyık (muşmula), çobançantası, karnıkara (börülce), katırtırnağı, kuşyemi, şeytanarabası, yılanyastığı, akşamsefası, camgüzeli, çadıruşağı, ayşekadın (fasulye), ...
İçinde yan yana iki veya daha fazla ünsüz bulunan Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: alafranga, apartman, biyografi, elektrik, gangster, kilogram, orkestra, paragraf, telgraf vb.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri