Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı.
Ekmek kadayıfı Türk mutfağının önemli tatlılarından birisi, şüphesiz ekmek kadayıfı denilince akla gelen ilk yer Afyonkarahisar oluyor.
Vişneli Ekmek - Amasya
Diğer tarafta vişnenin üzerine iki su bardağı şeker ilave edilerek, fırından çıkan ekmekler kendi suyuyla pişirilir. Vişneler ve ekmekler soğuduktan sonra servis tabağına dizilir.
Etimek (ekmek) Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Şerbeti için: 1. 5 su bardağından biraz az toz şeker.
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir.
Ekmek içini çatalla ezin. Yumurtalar, ayçiçek yağı, Hindistan cevizi, fındık, limon kabuğu, un, kabartma tozu, vanilya ve pudra şekeri ekleyip karıştırın. Karışımı yağlanmış tepsiye dökün. Sıcak fırında 20 dakika pişirin.
Bir kap içerisine 3 adet oda sıcaklığın da yumurta, şeker ve yarım çay bardağı süt eklenerek, 3-4 dakika karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenir, biraz daha karıştırılır. Pişirme kağıdı serili, küçük boy borcam tepsiye dökülür. 175 derece fırında, 25 dakika pişirilir.
2 yumurta çırpılır şeker ekleyip çırpmaya devam edilir. Hindistan cevizi, sıvı yağ, kurutulmuş ekmek içi (galeta unu), vanilya, kırılmış ceviz ve kabartma tozu sırası ile eklenip karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş borcama veya kelepçeli kalıba dökülür. 180°fırında 30-35 dakika pişirilir.
Pelte (Nevşehir yöresi)
Kaymaçina veya Kaymakçina, Balkan mutfağına özgü bir tatlı çeşidi. Görüntü olarak Triliçe'ye benzer. Bosna Hersek mutfağında bulunur.Pomak mutfağında ayrıca yapılmaktadır.
Ponçik, pişiye benzeyen bir çeşit tatlıdır. İçine sarı veya kakaolu krema ya da reçel konulabilir. Polonya'nın geleneksel mutfağında yer alır.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Malzemeler: 450 gr. Kral Ekmek Kadayıfı 1500 gr. şeker (7,5 su bardağı)
Ekmeklerimizi önce soğuk suya batırıp çıkarıp sonra çırpılmış yumurtaya batırıp çıkarıyoruz. Sonra kızgın yağa atıp iki taraflı kızartıyoruz. Şerbeti bu arada kaynatıyoruz. Kızaran ekmekleri daha sonra şerbete atıp çıkarıyoruz.Üzerini cevizle süslüyoruz.
Muhallebisi için; derin bir tencere içine 4 su bardağı süt dökün. Üzerine 1 adet yumurta kırın. 3 yemek kaşığı un, 2 buçuk yemek kaşığı nişasta ve 1 küçük boy çay bardağı kadar toz şeker ekleyip, iyice karıştırın. Tencereyi ocak üzerine alın. Koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak, pişirin.
Şerbet için, su ve şekeri tencerede şurup kıvamında kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Kalan 1 su bardağı şekeri bir kapta 2 çorba kaşığı su ile karıştırın. Kısık ateşte devamlı karıştırarak şekeri karamelize edin.
Genellikle zor olduğu düşünülse de, evde ekmek yapmak oldukça kolaydır. Ekmek yapımında ihtiyaç duyulan malzemeler un, su, süt, tuz, toz şeker ve mayadır. Ev yapımı ekmek tariflerinde en çok kuru ve instant maya kullanılır. Yapılacak ekmek çeşidine göre tarif ölçüleri değişiklik gösterir.
Adana Taş Kadayıfı 06.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Diyarbakır Burma Kadayıfı 30.10.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Konya'da burma kadayıfı denilince akla gelen ilk marka olan Şark Kadayıfçısı Remzi Usta'nın hikayesini, bu lezzete adını vermiş olan Remzi Bural'dan dinledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri