Yapılan ekmeğin lezzetli ve daha gevrek olması için sıvı yağ kullanımı ile bu aromanın elde edilmesi mümkündür. Ekmeğin pişirilme safhalarında mümkün olduğunca yağ kullanılması hamurunun yumuşak şekilde olmasını sağlar. Buradaki en etkili yöntem yağın hamurun son yoğrulma aşamasında ilave edilmesidir.
Yağ ve kullanımı:
Hamurunuzun daha yumuşacık ve gevrek olmasını istiyorsanız, katı ya da sıvı yağ ilavesi ile bunu başarabilirsiniz.
Yağların Hamur İşlerine Etkisi
Hamura yağ katılmasıyla diğer maddelerle karışmadığından glüten parçalarını ayırarak yayılmasına yardımcı olur. Bu yüzden yağın hamur içindeki dağılımı hamur işinin yumuşaklığına etki eden en önemli faktördür.
Ekmek hamuru hazırlarken yapının temelini oluşturan maddeler un, su, maya ve tuzdur. Çeşit ekmek yapımında kullanılan ayçiçeği, keten tohumu, haşhaş vb. maddelerde çeşit ekmek için temel bileşen olarak kullanılmaktadır.
Mükemmel hamur kabartma yöntemleri
İçinde kullanacağınız su, süt gibi malzemeleri de mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu malzemeleri ılık kullanmanız mayanın daha kolay aktif hale gelmesini ve hamurun beklediğiniz şekilde kabarmasını sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür? Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Ekmeği fırından çıkarınca üzerine 2 yemek kaşığı kadar su sürün ve üzerini temiz bir bezle örtün. Ekmek ılıdıktan sonra parçalayarak yiyebilirsiniz.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Yağlar (Shortenings) Ekmek hamuru üzerinde etkileri; Hamura daha esnek ve yağlı bir doku kazandırır ve hamurun işlenmesi esnasında kullanılan ekstra un miktarını azaltır. Açılacak olan hamurların daha pürüzsüz ve kolay bir şekilde genişlemesini sağlar.Daha gevrek bir ve yumuşak bir iç doku ve kabuk oluşturur.
Bir buçuk çay bardağı (150gr) sıvı yağ ve maya miktarını da 40 gr civarında kullanarak, yağlı açma, sandviç gibi yumuşacık ekmek ve pideler yapabilirsiniz. Yine Eklediğimiz yağ kadar su miktarını eksiltir maya oranını da yarı yarıya düşürürsek çubuk galeta gibi pişirmesi zor olan ürünleri de yapabiliriz.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar.
Hamur yoğurma kabına buğday ununu, tam buğday ununu, tuzu ve instant kuru mayayı aktarın. Oda sıcaklığındaki ılık suyu ve zeytinyağını ilave edin. Hamuru yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar 6-7 dakika yoğurun.
Margarinin kahvaltıda ekmeğe sürülüp yenilen çeşitleri olduğu gibi yemeklik türleri de vardır. Ayrıca hamur işleri yapımında kullanılan margarin de popüler bir gıdadır. Yağ çeşitleri arasında önde gelen margarin yağı, belki de en fazla kullanılan türüdür demek doğru olur.
Glüten sıvı ile birleştiğinde elastik uzayan bir hal alır ve tutuculuğu sağlayarak çıkan gazı hapsederek ekmekteki gözenek yapısını oluşturur. Gözenekli kabarık iyi bir ekmek için iyi bir hamur, doğru fermentasyon ve doğru pişirim gerekir. İyi bir hamur için ise; sadece un, su, maya, tuz oranını doğru uygulamak yetmez.
Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri. Mayaların aktif hale gelerek ekmeklerinizi puf puf kabarttığını da göz önünde bulundurursak, hamurunuzun içerisine mutlaka şeker, pekmez ve bal gibi malzemeler ilave edin deriz.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Mayanın hamuru mayalayarak kabartması için glikoza ihtiyacı var zira. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise kullanacağınız sıvının (süt ya da su) ılık olması. Ilık su ya da sütün içerisinde mayalar daha çabuk aktif hale gelir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur.
1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Mayasız Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Yoğurma kabımıza 2,5 su bardağı unu alalım, üzerine su, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuzu ilave ederek hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Daha sonra kalan yarım su bardağı unu ilave edip hamuru toparlayalım. Ele hafif yapışacak kıvamda yumuşak bir hamur elde etmeliyiz.
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Yumurta, besleyici özelliğinden dolayı ekmeği zenginleştirir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Hamurun dokusunun yumuşak ve hafif olmasını sağlar. Yumurta olan ekmeklerde çiğneme daha kolaydır.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri