Bir soru bir cevap: Yemek yenirken ağzı ekmekle silmek caiz midir? Tuzluğu, tabağı ekmek üstüne koymak, elini, bıçağı ekmeğe silmek mekruhtur. Bu ekmek yenirse, mekruh olmaz.
EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH
Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor.
Başka bir hadiste ise Hz.Muhammed'in "Ekmeğe saygı duyun. Çünkü o yerin ve göğün bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." ve "Ekmeğe hürmet edin. Çünkü Allah onu değerli kılmıştır.
Çünkü, Hz. İbrahim'in malının azalması için uğraş vermesi, Allah'ın da ona bu konuda yol göstermesi, bunun yolunun da ayakta yemek yemek ve eline mendil almadan yürürken ekmeğin kırıntılarını veya yediklerinin bir kısmını yere dökmesinin tavsiye edilmesi, ilahi öğretilerin temel esprisine aykırıdır.
Kur'an-ı Kerim Konu Fihristi / E Harfi
Diğeri de: “Ben de rüyâda başımın üstünde ekmek taşıdığımı ve kuşların bunu gagalayıp yediğini görüyorum” dedi. Sonra ikisi birlikte: “Ne olur! Bize bunun tâbirini haber ver; doğrusu biz senin bu işi iyi bilen kimselerden olduğunu görüyoruz” dediler.
İlgili 32 soru bulundu
ekmeğin üç kere öpülüp alna götürülmesi geleneği daha doğrusu ritüeli sümer tanrılarından birisi olan tammuz'a inanan sabiilerden gelir. tammuz, tamuzi, dumuzi gibi adlarla anilan bu tanrı,ölen ve dirilen doğanın tanrısıdır ve sümer mitolojisinde ilkbahar ve sonbahardaki doğanın değişimini simgeler.
Ekmeği bıçakla kesmenin de bir sakıncası yoktur. Allah`ın nimeti olması bakımından, ekmekle mesela kabak arasında bir fark yoktur. Nimetler, daha doğrusu gıdalar arasında ekmegin zihinlerde ayrı bir yerinin olması, özellikle ekmeğin ana gıda maddesi olduğundan kaynaklanmaktadır.
Bununla beraber yenmeyecek hale gelmiş ve nimet olmaktan çıkmış kırıntıların ve bulaşık suyunun zaruretten dolayı lavaboya dökülmesinde bir mahzur bulunmamaktadır. Diğer taraftan ekşimiş, kokuşmuş ve sağlığa zararlı olan yemekleri şayet hayvanlara vermek mümkün değilse çöpe dökülebilir.
Kesilir, bozuksa atılır, öyle özel bir saygınlığı yoktur; ekmeğe basmak da günah falan değildir.
Ekmek bizim inanç ve örfümüzde kutsaldır. Kutsal kabul edildiği için her zaman ona hürmet ve saygı göstermek gerekir. Ancak kutsal kabul edilen ekmeği ihtiyaç halinde kesmek veya bölmekte dinen bir sakınca yoktur.
Fazla kalan yemekleri çöpe dökmenin hükmü nedir? Yemekten içmekten arta kalan şeyler kullanılmaya müsaitse, yani başka bir yemeğin içinde veya başka türlü kullanılabiliyorsa eğer bunu mutlaka kullanmak lazım. Çünkü bunlar küflenip veyahut da kokutulup çöpe gittiği zaman bu israf kapsamına giriyor.
birisinin para gelirini kisitlamak, yok etmek v.s. durumlarda denilen tipik soz.
Diyet yaparken ya da günlük beslenmede kalori kısıtlamasında bulunmak amacıyla, gerek kadınlar gerekse erkekler önce ekmek tüketmeyi kesiyor. Ancak ekmeğin vücuda 2 büyük faydası var: Birincisi kan şekerini dengeliyor, ikincisi ise sinir sistemi için çok gerekli olan vitaminlerin alımına katkıda bulunuyor.
Ekmeği tek elle ve yerde iken üstüne bastırıp parçalamak nimete karşı saygısızlık olarak görülmüştür. Tırnakları kesmek, bıyığı (dudaklar açıkta kalacak, yemek yerken kaşığa bulaşmayacak kadar) kısaltmak.
Ekmegi öpmek dini bir anlam ifade etmemekle beraber mahzurlu da değildir. Ekmek için "öpülmesi değil, çiğnenmesi mekruhtur" (Tahtavî, 259; Münavî, N/9l; İbn Abidin, Fetâva, N/305) sözü darb-ı mesel olmuştur.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Rüyada ekmek görmek, kısmetin açılması demektir. Bu kısmet ilim kapısının kısmeti olur. Rüyasında ekmek gören kişinin, esnada ne yaptığı çok önemlidir. Rüyada ekmeği yediğini görmek, ilmin çoğalacağına, bereketin yükseleceğini ifade eder.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Bir hafta ekmek tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat oranı azalır. Aynı zamanda karbonhidratsızlıktan deforme olan sinir sistemi; yorgunluk, stres ve sinirilik hali gibi sağlık sorunlarına neden olur. – Ekmek vücudun aynı zamanda şeker oranını dengeler. Şeker oranı düşen kişi tatlı krizleri yaşar.
DeyimDüzenle
[1] Birine aşırı hoşgörü, ilgi ve yakınlık göstererek şımartmak.
Bir kişi geçimini sağlamak için çok becerikli ve yetenekli olursa aynı şekilde ne olursa olsun ekmeğini kazanmak için çaba gösterir ve mücadele ederse o kişinin çabası ekmeğini taştan çıkarmak deyiminin açıklamasıdır.
günümüzde para kazanmanın eskisine oranla daha zor olmasının bir sonucu olarak ekmek aslanın ağzında lafının uyarlanmış şekli. işsizleri umutsuzluğa sürükleyen deyim. ekmeğin aslanın ağzında iken alınma ihtimaline karşı olayın iyice imkansızlaşıp mideye inmesini anlatan söz.
Çöpe atılmak üzere çalışana teslim edilen temiz ve helal gıdayı, sahibi kim olursa olsun, onun izni olsun olmasın yemek caizdir, helaldir.
Kişi israf ediyorsa, bu haramdır. Ancak aşırı yemek yiyorsa, doyduktan sonra da yemek yemeye devam ediyorsa bu mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri