Etanol fermantasyonu alkol ve ekmek yapımında kullanılır. Ekmek hamurunda bulunan maya hücreleri yeterince oksijen alamadıklarından bu yolla alkol ve karbon dioksit üretirler.
Fırın çıkışı taze ekmekte %0.2-0.8 aralığında alkol kalır.
Bira mayası olarak bilinen maya, aynı zamanda ekmek yapımında hamurun fermentasyonu için kullanılır. Mayalar, hamurdaki nişastaya etki ederek alkol ve karbondioksit meydana getirirler.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Bütün dünyada gıda regülasyonlarında etil alkolün belirli oranlarda yer alması doğal kabul edilmektedir. Ayrıca sirkenin içine katılan alkol kimyasal değişime uğrayıp sirkeleşmişse, bunu kullanmanın sakıncası yoktur. Eşyada asıl olan helal olmasıdır; haramlık kesin delille sabit olur.
İlgili 25 soru bulundu
Tarih öncesi çağlardan beri çeşitli toplumlarca bilinen ve kullanılan etanol (etil alkol, alkol) günümüzde kafeinden sonra en çok suistimal edilen psikotropik maddedir1.
Etil alkol, fermente edilmiş tahılların veya şekerli meyvelerin damıtılmasıyla elde edilir. Ayrıca, petrokimya endüstrisinde sentetik olarak üretilebilir. Etil alkolün çevreye olan etkileri dikkate alınmalıdır. Etil alkol, yanlış yöntemlerle kullanıldığında su kirliliğine neden olabilir ve doğal yaşamı etkileyebilir.
Etil alkol, uçucu, yanıcı ve güçlü kokusuyla tanınan organik bir bileşiktir. Bu alkol türü insanlar tarafından güvenle tüketilebilen tek alkol (alkollü içecekler formunda) türüdür. Saf etil alkol toksiktir. Yanlış kullanımı komaya ve hatta ölüme neden olabilir.
Bu noktada, Coca Cola'da alkol olmadığı için, oranından da söz etmek mümkün değil doğal olarak. Coca Cola'da alkol yok!
Hadislerde de sarhoşluk veren bütün maddelerin içilmesi/alınması yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhâri, Vudû, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebû Dâvud, Eşribe, 5: Tirmizî, Eşribe, 3) buyurmuştur.
-Hamur mayasının alkol toleransı düşüktür. Bira mayası alkole dayanıklıdır. Alkollü ortamda da yaşamını sürdürür. Zaten bunun için evcilleştirilmiştir.
Alkolde dayanımlarına göre hamur mayaları %7 ila %10, Turbo mayalar ise %10 ila %20 aralığında alkol üretebilirler. Burada en önemli etken kullanılacak şeker miktarını kullanacağımız maya türüne göre ayarlamalıyız.
EKMEK MAYASI ÜRETİMİ.
Bu ekşi hamur mayasının içinde Saccharomyces cinsi mayaların yanında çok sayıda laktik asit bakterileri ve diğer bakteriler de bulunmaktadır. Ekşi hamur ile mayalanan hamurda bir yandan mayalar çalışırken diğer yandan da laktik asit bakterilerinin faaliyeti sonucunda hamur ekşi tatta olur.
Ekmek; buğday unu, maya, tuz ve belli oranda su ile karıştırılıp, yoğrulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen ; nötr bir aromada olan, ucuz ve kolay temin edilebilen, besleyici ve doyurucu özellikleri olan bir gıda maddesidir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Ekmek hamuru hazırlarken yapının temelini oluşturan maddeler un, su, maya ve tuzdur. Çeşit ekmek yapımında kullanılan ayçiçeği, keten tohumu, haşhaş vb. maddelerde çeşit ekmek için temel bileşen olarak kullanılmaktadır.
Özellikle otellerde, kafelerde ve lüks pastanelerde satılan pastaların çoğunda alkol bulunuyor. Eğer ürünün ismi içinde bulunan alkol cinsi ile birlikte verilmediyse sorulmadığı sürece pastanın içinde ne olduğu öğrenilemiyor.
Dinlendirme işlemi sonunda süzülüp filtre edilen sirke cam veya plastik şişelere tam dolu olacak şekilde doldurulup şişelenir. Son üründe asitlik %4, kül miktarı 0,8 g/l ve alkol miktarı da %0,1 dolaylarındadır.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Coca-Cola'da alkol bulunmamaktadır. Coca-Cola Şirketi olarak tüm ürünlerimiz Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne uygun olarak üretilmektedir. Coca-Cola'da alkol olmadığını gösteren raporu aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Etil alkolün %90'ı karaciğerde, alkol dehidrogenaz enzimi aracılığı ile, önce asetaldehit ve asetik asit'e daha sonra da karbondioksit ve su aşamasına kadar yıkılır. Geri kalan alkolün %5-8 kadarı solunum ve idrar yolu ile değişime uğramadan, ihmal edilebilecek bir miktar ise ter ve feçes ile atılır.
Alkol vücuttan kaç günde atılır? Etanolün vücuttan atılma oranı alınan içki miktarına göre 48 ile 72 saat arasında değişkenlik gösterir.
İçilen alkol kanın oksijen ile kimyasal tepkime vermesi sonucu önce aldehitlere daha sonra asitlere dönüşür (Alkol+1/2O2+H2O------->Aldehit+1/2O2 ------->Asit). Etilalkolün (etanol) kandaki dönüşümü sırasıyla asetaldehit ve asetik asittir.
Eğer alkolün rengi pembe, fuşya, açık kırmızı gibiyse kesinlikle içilmemesi gerekir. Bu renkler metil alkol olduğunu temsil eder. Şeffaf olarak kaldığında ise etil alkol olduğunu anlayabilirsiniz. İçinde bulunan toz olarak gözüken pH dengeleyici indikatörler alkole karışıp yok olmaz.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Metanol, fermentasyon ürünlerinde belli oranlarda mutlaka bulunan ve pektinin parçalanması sonucu oluşan doğal bir üründür. Örneğin meyve damıtık içkileri hacmen % 0.3-0.9 oranında metanol içerirler ki bu orandaki metanol, meyve damıtık içkisinin gerçek olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri