Ekmel Varlık delili, evrende bulunan her şeyde belirli ölçüde eksiklik, zayıflık bulunmaktadır der. Bu varlıkların sahip olduğu eksiklikleri ve zayıflıkları tamamlamak için uğraş verilmesi, Allah'ın varlığının delillerinden bir tanesidir.
A)ONTOLOJİK DELİL(VARLIK DELİLİ,EKMEL VARLIK DELİLİ):
düşünce insanın kendi ürettiği bir şey değildir.İşte bu mükemmel varlık düşüncesi insana kendisi mükemmel Allah'tan gelmiştir. ✓ Ekmel varlık delilini İslam düşüncesinde ilk kullanan kişi Farabidir.
Felsefe'de Allah'ın varlığı genellikle kozmolojik, ontolojik ve teleolojik delillere dayalı olarak ispatlanmaya çalışılmıştır. Ontolojik delil, her türlü tecrübi verinin dışında aynı zamanda zihni bir ispat delili olup en yetkin varlık tasavvuru üzerine kurulur. Bu ise, "ekmel delil" olarak tanımlanır.
Ontolojik delil, Allah'ın varlığının mantık yürütülerek bulunmasıdır. ''Nihil ex nihilo fit'' (hiçten hiç çıkar) deyişi ile ''Neden hiçbir şey yok da bir şey var?'' sorusunu Tanrının varlığını ispatlayan ontolojik delillerdir.
Teleolojik delil ise evrende var olan düzen, güzellik ve onun bir amaca hizmet ediyor oluşu fikrine dayanır ve bizim yakın çevremizi ele alır. Delil şu şekilde işler: 1) Dünyada bir dizayn, uyumluluk, düzen görülür. 2) Öyleyse bu irade sahibi bir tasarlayıcı tarafından yapılmış- tır.
İlgili 31 soru bulundu
Ekmel Varlık Delilleri! Felsefe'de Allah'ın varlığı genelde ontolojik, kozmolojik ve teleolojik delillere dayalı olarak ispatlanmaya çalışılmıştır. Ontolojik delil, her türlü tecrübî verinin dışında zihnî bir ispat delili olup en yetkin varlık tasavvuru üzerine kuruludur. Bu "ekmel delil" olarak adlandırılır.
Kozmolojik kanıt, varlıkları var eden nedenlerin sonsuzca geri gidişinin olanaksızlığından hareketle, Tanrı'nın var olduğunu kanıtlanamaya çalışır. Bu durum, tüm şeylerin, sonunda bir nedensiz-nedene dayanması gerektiğini öngörür. Sözü edilen nedensiz nedenin tanrı olduğu iddia edilir.
Hudus delili, Allah'ın varlığını ispat eden Kelam ilminin en eski delillerinden biridir. Hudus, “sonradan olma”, yani “başlangıcı olma”, yani “ezelî olmama” demektir. Hâdis de hudusun özne halidir. Yani “sonradan olmuş”, yani “bir başlangıçta var olmuş” anlamındadır.
Kozmos olarak kabul edilen evrenin açıklanmasına dayanan kozmolojik delil, teistik delillerineskisidir. Platon ve Aristoteles'in delillerinin çıkış noktası evrendeki hareketin kökenini soruşturmaktır. Kozmolojik delili Fârâbi İmkân delili, İbn Sina İlk Neden delili, Gazali Hudûs delili formunda inşa etmişlerdir.
Ontolojik kanıt mükemmel varlığın zihni varlığından hareketle o varlığın zihindışı varlığını ispatlamaktadır kozmolojik kanıt ise evrenin kendisinden veya bir özelliğinden hareketle Tanrı'yı ispatlamaktadır. Din felsefesinde kullanılan bu iki kanıt özel varlıktan hareketle Tanrı'yı ispatlamaktadır.
Öz. Klasik ontolojik delil, Tanrı'nın varlığı hakkında öne sürülen delillerden biridir. Bu delillendirmede, zihindeki Tanrı kavramına dayanarak Tanrı'nın mükemmelliği sebebiyle sadece zihinde olamayacağı, zihnin dışında da var olması gerektiği iddia edilmektedir.
Evrenin yaratılmışlığı öncülüne dayanarak Allah'ın varlığını ispat etmek için başvurulan delillerden biri. Allah'ın varlığını kanıtlama anlamında kelâm ve felsefe terimi. Kendi başına bulunan, değişmeyen, daima bir yüklemin konusu olup kendisi yüklem olmayan öz varlık anlamında mantık, felsefe ve kelâm terimi.
Burhân-ı Temânu'. Adını "karşılıklı şekilde birbirine engel olmak" anlamındaki temânu' kelimesinden alan bu delil, kâinatta Allah'tan başka ilâhların mevcudiyeti halinde evrenin vücut bulmasının imkânsızlığı fikrine dayanır.
Bu delilleri şöylece sıralayabiliriz: hudus delili, illet-ma'lul delili, birlik-çokluk veya ilk illet delili, gaye ve nizam delili.
- Allah'ın varlığını külli manada gösteren en büyük dört delil vardır: Kur'an-ı kerim, Hz. Peygamber, vicdan ve evren / tabiat.. Evenin / t abiatın / yaratılmış varlıkların Allah'ın varlığına delil olması şöyle özetlenebilir: a) Hiç bir kitap yazarsız yazılmaz.
Dinî tecrübe delili genel olarak, insanın yaratıcı veya kutsal kabul ettiği Varlık karşısında yaşadığı manevî tecrübeler, Tanrıyla karşılaşma, birleşme, benliğini O'nda yok etme gibi farklı hislerden hareket ederek, Tanrı'nın varlığını ispat etme gayreti olarak tanımlanabilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hudus kelimesi, belirme, görünme ve ortaya çıkma demektir. Dinimizde ise hudus sözcüğü yaratmak ve yoktan var etmek manasında kullanılır. Bu kelimeden türetilmiş olan hadis ise, sonradan yaratılmış olan demektir.
Gazali'nin geliştirdiği kozmolojik delil formu “Hudûs” delilidir. O, delili temellendirirken filozoflardan farklı olarak evrenin zamanda bir başlangıcı ol- duğunu kabul eder.
yolduğun tekaddüm etmesi anlamına gelen hudus, İslam geleneğinde, yeni olan ve sonradan ortaya çıkan şeye ad olarak (hadis) kullanılmaktadır.
Kutub'un, Allah'ın varlığının delillerine ilişkin görüşleri incelendiğinde, onun bu konu üzerinde hassasiyetle durduğu ve Allah'ın varlığını ispat etmede kelamî delillerinden olan gaye ve nizam, fıtrat ve hudûs delilini kullandığı anlaşılmaktadır.
Teleolojik (Gaye ve Nizam) Delil - YouTube.
Kelamcılar, varlıklar arasında en temel ayrımı Ezeli Varlık- hadis var- lık, yani Allah ile sonradan olmuş varlıklar şeklinde yapmaktadırlar. Bu ayrım Allah ve Allah'ın dışındaki her şey olarak tanımlanan alem dikkate alınarak yapılmaktadır.
Buna göre, genel olarak varlığın ve özel olarak varolanların akla dayalı (rasyonel) biçimde yani felsefi olarak araştırılması, tartışılması, kanıtlanması, tanımlanması, kategorize edilmesi, bunlar arasındaki ilişki ve ilintilerin açığa çıkarılmasına ve bir bütün içinde açıklanmasına ontoloji denir.
TELEOLOJİK KANIT
Bu kanıt kozmolojik kanıtın hudûs versiyonunda olduğu gibi alemin varlığından hareket etmez, temel olarak, alemdeki düzenliliğin Tanrı'nın varlığını gösterdiğini ileri sürer. Literatürde, «nizam ve gaye», «inayet» ve «tasarım» gibi adlar bu kanıtın çeşitli versiyonları için kullanılmıştır.
Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri