2 yaşına gelindiğinde çoğu çocuk, duyduğu seslerin tekrarlarının yanı sıra kendi söyleyişlerini de karıştırmaya başlayacaktır. 3 yaşına gelindiğinde ekolalili çoğu çocuk çok hafif düzeyde belirti gösterebilir.
Bütün çocuklarda bu görülür; bu da belli bir süre için istenilen bir durumdur. Bu yüzden gelişim döneminin bir parçası olan bu taklit döneminin yaklaşık 2.5-3 yaş civarı sona ermesi beklenir.
Özellikle otizmli bireylerde görülür ancak farklı birkaç farklı sendromda ve afazilerde de ekolali eşlik edebilir. Ekolali "anında" ve "gecikmiş" olarak ikiye ayrılır. Anında ekolalide, birey duyduğu sesleri duyar duymaz aynen tekrar eder.
Çocuğun sevdiği/sevmediği yiyecekler, oyuncaklar, oyunlar ve gün içinde neler yaptığı öğrenilerek diyalog ve replikler hazırlanmalıdır. Çok hızlı ekolali yapan çocuklarda, yardımcı parmağI veya bir çubuk yardımı ile çocuğun ağzını kapatabilir. Böylelikle ekolali yapması engellenerek replik verilebilir.
Gecikmiş ekolali, daha önce duyulmuş ifadelerin birkaç dakika, saat, gün, hafta, ay veya yıl geçmesinden sonra tekrarlanmasıdır. Tam ekolali, başkasının konuşmasındaki sözcüklerin eksiksiz ve kişinin tonlamasına uygun olarak taklit edilmesidir.
İlgili 35 soru bulundu
Bütün çocuklar konuşma dilini öğrendiklerinde ekolali yaşarlar.
Kelimeleri tekrar etme yani Ekolali sıklıkla gözlenen bir çocukluk çağı otizm bulgusu. Bu durum Normal gelişim gösteren çocuklarda sıklıkla gözlenebildiği gibi hastalıklarla da ilişkili saptanabiliyor. Sinir dokusunun gelişim kusuru olan bazı hastalıklar Ekolali varsa akla gelmeli ve doğru şekilde adımlar atılmalı.
Özellikle otizmli çocuklarda ekolali sık görülür. Bazıları bunu sıkıntılı ve gergin olduklarında, bazıları ise her zaman yapar. Şiddetli amnezi ve kafa travması yaşayan yetişkinler de yeniden dil öğrenme sürecinde ekolali yapabilir. Ekolali, işlevsel (etkileşimli) veya etkileşimli olmayan olarak ikiye ayrılır.
Yeni konuşmaya başlayan, ağzından ilk kelimeleri dökülmeye başlayan çocuklar sosyal olarak pekiştirilir. Bu durumda çocuk sosyal pekiştireçleri elde edebilmek için etrafında duyduğu sesleri tekrar etmeye başlar. 1.5 -2 yaş civarında bu durum oldukça normaldir.
Ekolali, bireyin duyduklarını aynı ses tonuyla tekrar etmesidir. Yaşın ilerlemesi ve uygun eğitimin sağlanmasıyla ekolalide azalma görülebilir. Otizmli çocuklarda ekolali anında ekolali ve gecikmeli ekolali olarak görülebilir. Anında ekolalide çocuk duyduklarını anında taklit eder.
Ekolali başka birisi tarafından çıkarılan seslerin yinelenmesidir. Otizm, Tourette sendromu, afazi, Rubinstein-Taybi sendromu, gelişimsel bozukluk, şizofreni ve bazen de psikopatolojik diğer durumlarda ekolali gözlemlemlenir. İstenmeden yapıldığında tik olarak kabul edilir. Katatoni bulgularından biridir.
Otizm yaşam boyu devam eden bir durumdur. Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, birçok hastamızda iyiye gidiş görebilmekteyiz. Özel eğitimin erken başladığı, dil gelişiminin daha erken dönemde olduğu, zekanın korunduğu olgularda çok daha olumlu bir gidişten bahsedebiliriz.
Gecikmiş ekolali olarak da bilinen etkileşimsiz ekolali, çocuğun duyduğu sesleri o andan bağımsız olarak başka bir zaman diliminde tekrar etmesini ifade ediyor. Herhangi bir çağrışım olmadığında bile çok önceden duyduğu bir cümleyi tekrar eden çocuklarda, etkileşimsiz ekolali türü görülmüş oluyor.
Konuşmada gecikme ve yaşıtlarından farklı olma. Saldırganlık ve kendine zarar verme davranışları (deri kaşıma ve delme gibi) Yoğun ve şiddetli geçirilen öfke nöbetlerinin kalıcı ve tekrarlı olması Jest, mimik ve vücut dili kullanamama.
Karmaşık Ses Tikleri: Heceler veya kelimeler söyleme, koprolali (küfür etme tiki), ekolali (aynısını söyleme), palilali (son harf veya hecenin tekrarı).
Otizm, ilk 3 yaş içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, özellikle sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan gelişimsel bozukluktur. Sözel ve göz teması kurma ve jest-mimik kullanımı gibi sözsüz iletişimde zorluk yaşanması ile karakterizedir.
Oyun oynamaya ilgi duymaz. Kendi kendine gülmez. Hiç göz teması kurmaz ya da çok az kurar.
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı, ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür. Genellikle erken yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir.
Uyaran eksikliği bulunan çocuğa seslenildiğinde tepki verdiği görülür. Ancak otizmi bulunan çocuk sese tepki vermez. Uyaran eksikliği bulunan çocuklar sık sık öfke nöbeti ile karşı karşıya kalır. Otizmde ise hiçbir şekilde acıya karşı tepki mevcut değildir.
Nedensiz Gülme ve Ağlamalar: Duruma uygun olmayan duygusal tepkiler nedensiz olarak ortaya çıkabilir. Çocuğun kendisi veya bir başkası cezalandırıldığı zaman gösterdiği gülme, aniden bağırma, ağlama gibi davranışların, bulundukları ortamı ve durumu değerlendirememelerine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Çocukların yanıt almasına rağmen sürekli aynı soruyu sorması bazen çileden çıkarıcı olsa da bu çocukların gelişim sürecidir ve normal karşılanmalıdır. Ne kadar da cevap verseniz de bazen aynı soruyu farklı soru kalıplarıyla defalarca sorabilirler.
Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konur. Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri